понеделник, 20 октомври 2008 г.

Какви са признаците, по които можете да разпознаете дали детето ви взима наркотици?


За да разберете дали детето Ви употребява наркотици, трябва добре да познавате нормалното му поведение. Това е така, тъй като ще Ви е нужна база за сравнение. Понякога е трудно да се направи разлика между обикновеното юношеско поведение и поведението, предизвикано от употребата на вещества.

Много от признаците са близки с тези, характерни за пубертетния период от развитието му.

Ето някои от тях:


липса на самоувереност
пасивност и липса на независимост
неумение за самоконтрол
трудно създават и задържат приятелства

нежелание да се разрешават конфликти във взаимоотношенията


Много е важно да имате силна емоционална връзка със своето дете, за да разпознаете отрано тези белези. Те могат да доведат до проблеми. Положителните отговори на повечето от следните въпроси също могат за означават употреба на наркотични вещества:


Има ли чести промени в настроението на Вашето дете – от жизнено и весело към мълчаливо, намръщено и твърдоглаво?
Усещате ли го някак отдалечено, разсеяно, изморено и меланхолично?
Става ли на моменти враждебно и нападателно и не желае да общува с Вас?
Разваля ли отношенията си с другите членове на семейството?
Отдалечава ли се от старите си приятели?
Лъже ли Ви често?
Има ли много отсъствия от училище?
Понижава ли се успеха му в училище?
Губи ли интерес към любимите си занимания?
Има ли промяна в навиците му на хранене и спане – загуба на апетит или прекомерна сънливост или безсъние?
Изчезват ли необяснимо пари или вещи от къщи?
Откривали ли сте необикновени миризми, петна или белези по тялото, дрехите или в стаята му?

Намирали ли сте парчета фолио, листчета за цигари, сламки, необикновен прах, хапчета, игли или тръбички?


Ако имате съмнения, потърсете помощ и се консултирайте със специалист. Колкото по навреме направите това, толкова по добре. Случайната употреба на наркотици е много трудна за разпознаване, освен ако подрастващите сами не споделят за това. Най-добрият начин за нейното преодоляване е откровеният разговор.


Като родители е важно да знаем какво да правим в случай, че намерим детето си след употреба на наркотици и след прекомерна употреба на алкохол. Ето защо е нужно на първо място да отбележим, че наркотиците въздействат различно на всеки човек. Ефектът им зависи от приетото количество, емоционалното състояние и средата, в която се употребяват.


Хероинът, успокоителните, алкохолът и инхалантите /аерозоли, лепила/ потискат действието на централната нервна система и водят до силна сънливост.

В такъв случай:
Никога не давайте кафе, за да се разсъни.
Не стряскайте или плашете детето.
Вие самите не изпадайте в паника. Успокоявайте го и му говорете с нормален тон.
Поставете го в т.нар. "съвземаща поза" – легнало настрани, с главата на една страна, за да не се задуши, ако повърне.
Ако дълго време не се разсънва, повикайте линейка.


Марихуаната, амфетамините, екстази, LSD, магическите гъби имат стимулиращ ефект върху действието на централната нервна система и водят до възбуда, паника и напрежение. В такъв случай:


Вие самите не изпадайте в паника. Успокоявайте го и му говорете с нормален тон. Ако сте уплашени или неспокойни, не позволявайте то да разбере това.
Настанете го да седне в слабо осветена тиха стая.
Ако започне да диша учестено, постарайте се то да се отпусне и да успокои дишането си.
Уверявайте го, че нищо не го заплашва и че тревогата му ще отмине.
В случай на приемане на свръхдоза наркотик най-добре е да направите следното:
Запазете спокойствие и веднага извикайте "Бърза помощ".
Дайте възможно най-пълна информация за състоянието на детето и за адреса, на който се намирате.
Ако знаете какво вещество е взело, кажете за това на лекаря.
Ако намерите наркотици, но не знаете какви са, дайте ги на лекаря.
Не давайте никакви лекарства преди пристигането на линейката.
Не давайте никакви течности.
Сложете го да легне на твръдо и го обърнете на една страна, за да не се задуши, ако повърне.
Проверете дишането му. Ако се налага и знаете как, направете изкуствено дишане "уста в уста".
Поддържайте тялото му топло, но не прекалено. Ако смятате, че е прегряло в случай на употреба на екстази, осигурете му свеж въздух и махнете всяка ненужна дреха, шапка, ръкавици и др.
Ако е възбудено и халюцинира, изолирайте го от остри предмети, с които може да нарани себе си или околните. Не го оставяйте само и след като сте повикали линейка.


МИТОВЕТЕ и ИСТИНАТА за НАРКОТИЦИТЕ


Мит №1
Злоупотребата с наркотици достига епидемични размери. Всеки млад човек е в риск.

В действителност неголяма част от младите хора са засегнати от злоупотреба с наркотици и повечето от тях не стават зависими. Шансовете на даден човек да стане наркоман са малко вероятни.

Мит №2
Естественото любопитство може да доведе до наркотична зависимост.

Любопитството може да доведе човек до експериментиране с наркотични вещества. Зависим той може да стане само ако определено вещество се употребява постоянно за определен период от време.

Мит №3
Наркоманията е прилепчива.

Въпреки че някои може да употребяват наркотици по социални причини, повечето хора не са привлечени от начина на живот на злоупотребяващите с наркотици. Уязвим млад човек, който бяга от къщи и намира условия за живот сред други, които употребяват наркотици е по-вероятно да придобие този навик.

Мит №4
Хора са въвлечени в наркотична зависимост въпреки тяхното желание.

Факт за зависимите е, че те са искали да станат зависими. Една от често срещаните причини е дълбокото чувство за нараняване и болка, което води до само разрушителни тенденции и до желание да причини страдание и болка на другите. Друга причина е високата тревожност или несигурност, която човек се опитва да заличи с помощта на наркотиците.

Мит №5
Наркоманите вземат наркотици просто за удоволствие.

Действително наркотикът може да даде голямо удоволствие, но на стадия на зависимост това е точно обратното, започвайки с чувствата за гадене, повдигане, повръщане и друг дискомфорт, свързан с ежедневната нужда от наркотика.

Мит №6
Зависимите от наркотици са или психопати или неадекватни личности и във всеки случай слаби и угаждащи си характери.

Зависимостта от наркотици не се различава от другите видове зависимост като алкохолна, никотинова, от храна, работохолизъм и др. Много хора "на върха", които са станали излишни може да са се почувствали неадекватни, прекарали са дни в леглото, са дали поява на психични заболявания и изглеждат слаби характери. Третирайки зависимите като психопати може да е за предпочитане пред това да се отнасяме с тях като с престъпници; обаче те най-напред се нуждаят не от психиатрично лечение, а вероятно се нуждаят от помощ да се подобри тяхната обща ситуация.

Мит №7
Наркотиците напълно променят личността.

Лъжите, кражбите и пороците, свързани със зависимостта от наркотици не са пряк резултат от вземането на наркотици, но са причинени от нуждата на зависимия от пари да задоволи нуждата си от наркотика.

Мит №8
Може да се помогне само на малцинство от зависими "мотивирани" да излязат от дрогата.

Повечето от зависимите се опитват да уверят другите в тяхното струващо си настояване че те искат да излязат от наркотиците. Подобни настоявания частично са истина, но във всеки случай те биха били предпоставка за получаване на помощ.

Мит №9
Повечето от наркоманите не желаят да спрат дрогата и следователно не си струва да се лекуват, защото усилията биха били напълно пропилени.

Повечето от наркоманите се страхуват да спрат дрогата. Те се страхуват от болката и от страданието по време на абстиненцията. Страхуват се от срещата с действителността без дрога. Ако са предписани легално наркотични вещества като метадон например, усилията тогава могат да бъдат направени, за да се помогне на зависимият да има доверие, така че реалността на света без дрога да бъде по-малко суров и непривлекателен. Подобни усилия и внимание осигуряват приемане и надежда за зависимите, много от които биха могли да умрат без тях. Жестоко е да се отрича тази възможност за онези, които на момента губят мотивация да спрат дрогата.

Мит №10
Образованието за веществата може да предотврати зависимостта.

Това е твърде оптимистично. Показването на ужасите на злоупотребата с наркотици е малко вероятно да възпре някого, който се чувства самоунищожително или който е изпитал удоволствията на употребата на наркотици. Обаче истинската перспектива, основана на фактите, може да преодотврати родителите и другите свръхангажирани. В частност, необходимостта да се разпознава, когато даден човек е овладян от дрогата, не означава задъжително, че той е зависим и че случайната употреба на меки дроги не води неизбежно до зависимост и евентуална смърт.

Безвредна ли е тревата?

Няма безвреден наркотик. Марихуаната само на пръв поглед изглежда такава. Тя също променя мозъчната химия. За хиляди млади хора тревата е входната врата към други наркотици, които създават много бързо тежка форма на зависимост – хероин, кокаин. Над две трети от хората с хероинова зависимост са започнали с трева. Най-сериозните изследвания в тази насока доказват две неща:
- колкото повече човек вярва, че марихуаната е безвредна, толкова рискът да стане зависим от хероин е по-висок.
- колкото е по-млад човек, когато опитва марихуана за пръв път, толкова по-вероятно е по-късно да се пристрасти към т. нар. "твърди дроги"


Статия е подготвена от психолози от Националния Център по наркомании


Връзки и полезни контакти:

Министерство на здравеопазването

http://www.mh.government.bg

Национален център по наркомании

http://www.ncn-bg.org

Национален фокусен център за наркотици и наркомании

http://www.nfp-drugs.bg

Български червен кръст

http://www.redcross.bg

Държавна агенция за закрила на детето

http://www.stopech.sacp.government.bg

Институт по поведенчески стратегии

http://ibs.fromvoulevs.com

Асоциация “Родители”

http://www.roditeli.org


Известни терапевтични общности:

Асоциация Рето

http://www.asociacionreto.org

Бетел

http://www.betel.org

Терапевтична общност “Тремполин” – Белгия

http://www.trempoline.be

Терапевтична общност Кетеа – Гърция

http://www.kethea.gr

Терапевтична общност Кулмайн – Ирландия

http://www.coolminetc.ie

Асоциация "Проекто Омбре" – Испания

http://www.proyectohombre.es


Интерактивни сайтове за наркотиците

http://www.ginko-ev.de/drugsandbrain/

http://learn.genetics.utah.edu/units/addiction/drugs/mouse.cfm

http://www.stopdrug.info

Няма коментари: