четвъртък, 30 октомври 2008 г.

Здравата кожа и козметиката за бебетата през студените дни







Кожата на бебето е изключително нежна и чувствителна. Повърхностният слой е много по-фин, лесно може да бъде раздразнен или наранен от агресвината външна среда или неправилно използвани козметични продукти. По принцип кожата на бебето е преразположена към пресушаване, излющване и спарване. Затова изисква специални грижи и използването на козметични продукти, разработени специално за бебета.
Важно е да поддържате кожата на бебето чиста и подсушена!
Здравата кожа на бебето го от вредни външни въздействия и служи като бариера срещу болестите и настинките през зимата. Сухата и увредена кожа не може да изпълнява правилно тези функции и се превръща в благоприятна и гостоприемна среда за дразнители, екземи, микроби и вируси, които могат да причинят различни заболявания.
Как да поддържаме здрава кожата на бебето през зимата?
През студения зимен сезон грижите за здравата бебешка кожа трябва да бъдат по-интезивни, а козметиката – прецизно подбрана. Особено подходяща за сезона е специално разработената защитна козметика, обогатена допълнително с растителните масла и екстракти. Растителните масла проникват дълбоко в слоевете на кожата и я подхранват с нужните мастни киселини. Те от своя страна се грижат повърхностният слой да не загуби влагата си, кожата да не се пресушава и изсъхва от студа, а да остане гъвкава, еластична и добре овлажнена. Такива активни вещества са екстрактите и маслата от лайка и невен, които имат противовъзпалително и успокояващо въздействие. Затова е препоръчително е да използвате през зимата продукти, съдържащи именно тези полезни и нежни към бебешката кожа съставки.
Няколко важни стъпки в грижата за кожата:
При къпане използвайте шампоани, измиващи гелове и сапуни, предназначени само за бебета. Ако вашето детете има изявена алергия или получава алергични обриви след къпане, посъветвайте се с педиатър коя серия бебешка козметика е най-удачно да използвате в този случай. На пазара вече има специално разработени линии детска козметика за алергична и свръхчувствителна кожа.

След къпане подсушете добре кожата на тялото със затоплена предварително памучна хавлия. Оставете бебето голичко за 5-6 минути, за да дадете възможност на кожата да диша свободно.

Намажете кожата на дупето с тънък слой крем против подсичане, а цялото тяло масажирайте с нежни бавни движения с бебешко олио, което, с обогатените си с растителни масла съставки, подхранва кожата и задържа влагата в нея.

Облечете бебето с чист чифт дрешки, които предварително също се затоплили. Важно е да перете дрешките само със специалните прахове и сапуни за бебета. Те не съдържат агресивни избелващи и почистващи вещества, които бих могли да раздразнят или да предизвикат алергични реакции на нежната бебешка кожа. Винаги изплаквайте дрехите обилно с вода и по възможност не ги сушете на външен простир, за да не се прашат.

Избирайте внимателно памперсите, които задължително трябва да са съобразени по размер с килограмите на вашето бебе. Ластичетата около крачетата в никакъв случай не трябва да пристягат и оставят следи по кожата.

При извеждане на бебето на разходка на открито през зимата, задължително използвайте кремовете за защита от студа. Не обличйте твърде много бебето, за да не предизвикате спарване и изпотяване на тялото. Златното правило е – колкото сте облечени вие, според температурите навън, плюс още един чифт дрешки. Шапката, шалчето и ръкавичките са задължителни!

Някои основни козметични продукти за бебето,
които можете да намерите на пазара през зимата
· Сапуните за бебето трябва да не съдържат агресивни измиващи съставки, да са без добавени парфюми и оцветители
Подходящо като грижа за нежната бебешка кожа през зимата е напримир измиващото блокче на SebaMed. То не е на сапунова основа и е с киселинност рН 5,5. Нежната омекотяваща формула помага за регулацията на водния баланс на бебешката кожа и за изграждането на естествената биологична защита. Пантенолът, който е един от активните съставки на продукта, от своя страна се грижи за комфорта на кожата и премахва неприятното чувство на сърбеж след измиване.
Бебешкият сапун на Event също се отнася нежно към чувствителната бебешка кожа и е подходящ за честа ежедневна употреба.Обогатен е допълнително с витамин F.
Бебешкият сапун на Penaten почиства добре и поддържа кожата изключително мека.Съдържа лосион и мед, които предпазват кожата от пресушаване. Подходящ е за ежедневна употреба.
Крем-сапунът за бебета на Nivea е обогатен допълнително с маслиново масло, което предпазва кожата от пресушаване през зимата и деликатно подхранва повърхностния й слой. Крем-сапунът с екстракт от овес пък редуцира риска от алергии, защото не съдържа никакви консерванти.
Бебешкият гел за баня на Bübchen е по-мек от бебешките сапуни и затова се препоръчва от педиатрите за измиване на особено чувствителна кожа. Укрепващият житен протеин, успокояващият кожата екстракт от лайка и съставките, възстановяващи мазнината създават на бебешката кожа чувство за комфорт. Продуктът не съдържа никакви оцветители и консерванти, което го прави подходящ за упортреба и от възрастни с чувствителна или алергична кожа.

· Шампоаните за бебето трябва да не съдържат вещества, които дразнят лиавицата на очите. Да са меки и нежни като действие, за да не дразнят скалпа и да не изсушават нежната бебешка коса.
Шампоанът за коса и тяло на Chicco почиства нежно, без да дразни кожата и очите, защото е с неутрално pH и разпаботена формула "без сълзи". Съдържа подхранващи екстракти от лайка, житни протеини и глог.
Бебешкият шампоан на Johnson&Johnson е обогатен с екстракт от пшеница, което го прави подходящ за измиване дори на тънка и деликатна коса.
Шампоанът на Penaten e с изключително мека формула, която запазва естествената влажност на косата и я прави мека и блестяща. Не дразни очите, благодарение на уникалната формула"без сълзи".
Шампоанът за коса Hipp Baby Sanft e специално разработен за лесно разресване. Обогатен е с бадемово масло, което придава блясък е мекота на косъма. Със специалната си съставка от естествена мая шампоанът се грижи да запази естествения баланс на кожата. Продуктът не съдържа изкуствено синтезирани масла, добавени аромати, оцветители и консерванти.

· Бебшките кремове против подсичане
Кремът против подсичане на Bübchen действа бързо и успокоява раздразнената и възпалена от пелените кожа. Освен това предотвратява разпространението на възпалението и подпомага регенерацията на раздразнената кожа. Подходящ е дори за възрастни със суха и груба кожа. Съдържа натурален екстракт от лайка, пантенол и витамини А и Е, рибено масло и алантоин.
Кремът против подсичане на HiPP е обогатен с бадемово масло и цинк. Защитава ефективно от влага, зачервяване на кожата и подсичане. Не съдържа минерални масла, добавени аромати, оцветители и емулгатори.
Кремът против подсичане на Johnson&Johnson също помага за предотвратяването на появата на обриви по кожата от пелените. Препоръчително е да се използвайте при всяка смяна на пелените.

· Лосиони и олио за бебето
Лекият олио спрей на Johnson&Johnson е нова разработка за мека бебешка кожа без омазняване. Съдържа като активна съставка екстракт от алое вера.
Подхранващото бебешко олио на Nivea е подходящо, както за нежно почистванеи подхранване, така и за масаж на чувствителната бебешка кожа. Педиатрите го препоръчват за употреба дори при чувствителна или разранена бебешка кожа.
Олиото за бебета на Penaten задържа в кожата до 10 пъти повече влага от повечето лосиони за тяло. Попива бързо и оставя кожата мека. Нанася се веднага след къпане върху влажна кожа. Не съдържа оцветители и консерванти.

· Защитни кремове за зимата
Зимният крем за лице на Аltermed предпазва кожата от студа, защото съдържа ефективни защитни съставки и допълнително вложени активни субстанции, които възстановяват и подхранват кожата. Продуктът е подходящ за хипоалергична кожа, защото не съдържа консерванти и оцветители.
Детският крем за вятър и лошо време Bubchen съдържа натурални съставки и естествени активни вещества от лайка, бадемово масло, масло от карите, пантенол и витамин E. Подходящ е за чувствителна кожа, защото не съдържа парафиново масло и консерванти.
Защитният крем за лице на Chicco също предпазва кожата от студа и вятъра през зимата, защото съдържа като активни съставки бадемово масло, пчелен восък и провитамин B5.
Кремът за лице и тяло на Penaten хидратира и защитава нежно кожата на лицето през зимата.Съдържа ценното масло от свещица, което е известно със свойствата си да успокоява кожата и да я предпазва от загуба на влага. Срещу ефекта на неблагоприятни външни въздействия през зимата се грижат също активните съставки -сквалан и липиди от палмово масло.
Защитният крем от вятър и студено време на Nivea е специално разработен без съдържание на вода, за да предпази нежната бебешка кожа от усещането за студ. Съдържа пантенол и екстракт от лайка. Освен това е със слънчезащитен фактор SPF 4.
В бебешката козметична чантичка трябва да имате също:
- почистващи мокри кърпички
- тоалетно мляко
- бебешка пудра
- козметични ножички
- четки и гребени за коса
- сухи памперси

Няма коментари: