сряда, 3 декември 2008 г.

Коледни сладки


Една приятна рецепта, прочетена във форума на BGkulinar.net:

Марокански сладки
"Рогът на газелата"


NB!Продуктите са за
приготвянето на
35-40 броя!







Необходими са ви:
За бадемова плънка:
500 г бадеми, 350 г фина захар
75 мл вода от портокалов цвят
1/4 к.л. канела
масло, колкото 1/2 кокоше яйце

За тестото:
250 г брашно
1 с.л. вода от портокалов цвят
1/2 яйце
щипка сол
65g разтопено масло


Приготовление на плънката:

Бадемите се обелват, изплакват и подсушават. Смесват се със захарта и водата от портокалов цвят и се миксират. После се слага канелата и маслото и пак се миксират, до плучаване на фина смес. Изважда се и се меси енергично. След това се разделя не топки, с големината на голяма кайсия и се оформят малки саламчета, сплеснати в двата края.

Приготвяне на тестото:

Пресява се брашното и в кладенче се слага маслото и водата от портокалов цвят, яйцето и солта. Меси се енергично, докато се получи меко тесто. (Ако е твърдо тестото, да се добави още портокаловата вода, докато се получи нужната консистенция). След това тестото се разделя на няколко топки. Всяка топка се разточва на правоъгълник и леко се намазва с олио. Кората трябва да е тънка - около 1 мм. Самълчетата от плънка се слагат така, че да се завият с края на тестото , по дължина и на 3-4 см разстояние едно oт друго. Внимателно се покривaт с тестото и остатъка се изрязва с ротативно назъбено ножче. После с ръце се притиска горната част и се оформя като полумесец. Набождат се 2-3 пъти с вилица. Поставят се върху намаслена тавичка или хартия за печене и се пекат 10 минути при 120°-130°. Готови са, когато са леко зачервени, но не и покафенели.

Бел. Ред. Ако говорите френски, можете да си пуснете и видео урок как се правят мароканските сладки от този адрес:http://www.zemzem.fr/Cuisine/Recette-de-cuisine-marocaine-Cornes-de-Gazelle.html
Изпратете ни вашите любими и изпитани рецепти, за да ги впишем и грижливо архивираме в раздел "МАМИНИ РЕЦЕПТИ"

Няма коментари: