петък, 14 ноември 2008 г.

Бременна на Коледа


Ако изглежате почти толкова дебела, колкото позакръгления Дядо Коледа, може би няма да очаквате Коледа и целия сезон, изпълнен с вълнуващи светли празници по същият начин, по който сте го очаквала предишните години. Не изпадайте в стрес и паника, подготвили сме ви няколко съвета как да приповдигнете настроението си по време на празненствата.

o Празненството в офиса с колегите

Ако все още работите, шансовете да бъдете поканена на малко празненство в офиса по Коледа не са малки. Такива празненства понякога протичат като тих и спокоен обяд с чаша червено вино на фона на спокойна класическа музика. Но в други случаи колегите ви могат да решат да си организират тотално разпускане с шумен купон, силна музика и много алкохол. Ако тази година коледно-новогодишното служебно празненство е от втория тип, може би и по-добре да го пропуснете. Ако сте в началния стадий на бременността и не всички ваши колеги знаят за това, може да се наложи да измислите някаква оправдателна причина, поради която ще извини отсъствието ви тържеството. На подобни големи сбирки обикновено хората се отпускат и говорят по-свободно със своите колеги. Ако не искате бременността ви да бъде тема на разговор, ще се наложи да се постараете колегите ви да осъзнаят това. Бременността е интересен и вълнуващ период от човешкия живот, а хората винаги искат да знаят повече за това. Не се притеснявайте обаче да браните личното си пространството и да прекъснете любопитството и хилядите въпроси, с които ще ви „нападнат” колегите. Най-вероятно, след като състоянието ви стане достояние на колегите и шефа ви, той ще ви попита дали смятате да се върнете на работа, след като изминат месеците на майчинство. Не се чувствайте длъжна да отговорите веднага. Помнете, че имате своите права – не е задължително да заявявате дали ще се върнете или не на работа, преди да изтече законовия срок за това.

o Подготовката за празника – готвене, чистене, пазаруване

По време на бременността вашето тяло работи усилено върху изграждането на организма на бебето, което се развива и расте във вас. Затова подготовката за коледните тържества може да ви дойде като свръхбагаж и прекалено натоварваща за състоянието ви. Затова напомняйте си от време на време, че Коледа има всяка година и винаги може да покажете какви невероятни идеи имате за коледните празници. Бременността обаче е важен и специален период за вас и вашето бебе, така че тя е вашият преоритет пред празниците по Коледа и Нова Година. Помислете си добре дали наистина искате и имате сили да организирате голямо семейно празненство. Ако отговорът е „ДА”, започнете с пазаруването и предварителната подготовка от рано и не се претоварвайте да носите пълните с подаръци и продукти пликове. Пазаруването по интеренет или по куриер от вкъщи може да бъде също толкова приятно. Освен това спокойно можете да изпратите съпруга си или друг член от вашето семейство да свърши тази работа. Мислете преди всичко за спокойствието и здравето си!

o Тържество преди празника
Ако сте в напреднал стадий на бременността около Коледа и има вероятност да родите по време на самия празник, това малко или много разваля семейното празненство. От друга страна обаче няма по-голям подарък за вас и вашите близки от красивото малко създание, което ще се появи на бял свят. Ето защо добра идея е да организирате малко събиране преди раждането и Коледа, за да имате възможност след това да се отдадете на нужната ви почивка и грижите за бебето. Не е желателно да пътувате около коледните празници, ако до раждането ви остават седмица-две.



o Коледната трапеза
Ако все още изпитвате сутрешно гадене, коледната вечеря може да не бъде много приятна за вас. Опитайте да хапвате по-малко и да излизате на чист въздух по-често, за да избегнете гаденето. Отбягвайте помещенията, в които се пуши, а ако сте пушач, наложете си да откажете или поне драстично да намалите цигарите. Може би ще се наложи да пропуснете и отпиването на глътка вино след празничните наздравици. Избягвайте също тежките храни като различните видове тежки сирена, червени меса и ядки.

o Подаръците
Опитайте се деликатно да намекнете на близките и приятелите си, че на подаръците за Коледа ще се зарадвате повече вие. Дрешки, играчки и принадлежности за бебето така или иначе ще побучите като дар, когато бебчето ви се роди. Бременността е период, в който можете да си позволите, без да ви тежи на съвестта, да си угаждате на прищевките и капризите. Затова пожелайте си подаръци, които да ще ви доставят радост, дори ако не бяхте бременна.

o Време за вас самата
Времето между Коледа и Нова Година може да използвате и за да направите още някои необходими покупки за бебето, а защо не и за вас самата. Отидете на фризьор, козметик и маникюр. Подарете си специален масаж за бременни жени в спа центъра. Посетете гинеколога си, за да се уверите, че всичко протича по план. Подредите дома си и се опитайте да отделите повече време за себе си. Почивайте си и се наслаждавайте на всеки празничен миг в очакване да се появи вашето дете.

Няма коментари: