сряда, 15 юли 2009 г.

Басейнът – сърцето на дома



Басейните, които архитектите и дизайнерите проектират за частните домове, хотелите и спа центровете днес, са замислени като много важна част от жилищното пространство. Разполагат се на място, колкото за 2 киносалона или отразяват цветовете в градината, около плъзгащи се стъклени стени, каскади и светлинни инсталации.
„Хората вече не искат басейните в къщите им да изглеждат като...хмм, басейни. Идеята със синьото петно в средата на градината вече не е интересна на никого.” – споделя впечатленията си от вкуса и изскванията на придирчивите си клиенти Тони Уайт – един от водещите съвременни дизайнери на басейни.
Благодарение на новите технологии и материали в архитектурата и дизайна, днес басейните – вътрешни или външни се превръщат в специално и мултифункционално помещение на дома: басейн-киносалон, басейн-зала за танци, басейн-галерия, басейн-салон за релаксация, басейн-градина или просто басейн като част от интериора на вашата всекидневна. Водата, разбира се, все още е основният елемент, но по желание можеш да обзаведеш басейна си с водопади и каскади или плазмени екрани, stereo surround система, специално клубно осветление, стъклена мозайка вместо под или каменни стълби със зелен мъх, вместо добре познатата сребриста стълбичка, слизаща няколко стъпки под водата.
Алфред Манкънбек е архитект, който обича да експериментира с пространствените си решения в проектите за дизайн на басейни. В собствения си дом той конструира двоен – външен и вътрешен басейн, които свързва с начупена стъклена стена. Така пътят към дома или навън към градината се превръща в своеобразна водна разходка.
Ричърд Пакстън е друг нашумял британски архитект, който казва за себе си, че не е запален много по плуването, но обича да релаксира във водата, слушайки музика. Според него съвсем логично е басейнът да бъде в сърцето на дома, отделен само със стъклена стена от всекидневната. Той обгражда стените на водната площ с огледални повърхности, които привечер отразяват светлината от стаите и създават впечатлението за обагрени в пламъци води. Пакстън използва нова технология, с която трансформира стените на басейна във високоговорители (чрез специални акрилни панели), така че пространството около водата е изпълнени винаги с приятен звук. Освен това басейнът, разположен в центъра на дома, може да играе ролята на естествен „климатик”, охлаждащ въздуха през горещите летни дни и отоплящ дома в студените зимни вечери, чрез геотермалните колони на дъното, от които водата извира на повърхността. Изобщо Пакстън обича да се заиграва с всяка добра хрумнала му идея за нетрадиционния и модернистичен вид на басейна. Последният проект, върху който работи, е една вила, проектирана в римски стил. Басейнът в нея също заема централно място и е разположен около плъзгаща се стена, по която водата слиза на каскади към водното си легло. Атмосферата на това място е подходяща, подобно на старите римски бани, за приятни разговори, приятелски партита в тесен кръг или тихи интелектуални занимания.
Ако, въпреки всичките си опити да организирате пространството в дома си, все не ви достига онова притихнало специално място, лишено от стрелките на времето и излишната суета на ежедневието, значи ви липсва сърцето на дома – басейнът – убеждават ни съвременните архитекти, преобразявайки синята правоъгълна водна площ в екзотично арт пространство за релаксация и забавление у дома.

Публикувано в сп."АЗ", автор И.Димова

Няма коментари: