петък, 19 юни 2009 г.

Как да усилиш обаянието си?



Според психолозите 3 групи качества „отговарят” за силното присъствие и добрите впечатления, които човек оставя при общуването си с другите. Как да усилим магията на своето „АЗ” в отношението си с партньорите, приятелите и събеседниците си? Лесно е – трябва само да се самонаблюдаваме и да поработим малко над себе си. Ето няколко рецепти, които ни препоръчват психолозите, за да овладеем до съвършенство умението да общуваме и въздействаме на околните.


Необходимите качества за добрата комуникация:

В първата група влизат качества като: комуникативност, емпатия (способността да съпреживяваме), рефлексия (способността да разбираме другия), красноречието(способността да въздействаме с думите си). Тези качества са в основата на природната надареност, която ние често наричаме „умението да се харесаш на другите”.

Във втората група влизат качествата на личността, придобити в следствие на образованието и възпитанието. Към тях се отнасят нравствените ценности, психическото здраве, владеене на техникrтe на общуване (междуличностно общуване, делова реч, преодоляване на конфликтни ситуации).

Към третата група качества можем да впишем всичко, което е свързано с жизнения и професионалния опит на човека. Особено ценен е опитът, който изостря и усъвършенства интуицията. Самоувереността и стандартното поведение, обаче, се отразяват отрицателно при възприемането на личността, която малко или много е заинтересувана от доброжелателното отношение и признанието на другите.

Как да усилиш личното си обаяние? Какво е нужно да промениш в себе си и поведението си?

Ето няколко полезни съвета:

Дръжте се естествено!
Стремейки се да направи възможно най-бързо добро впечатление, човек може и да позабрави за „първия закон” на общуването – Да бъдеш винаги себе си! Обикновено най-доброто впечатление създаваме, когато се държим естествено.

Бъдете добър слушател!
Не забравяйте, че хората обикновено се интересуват повече от собствените си идеи и опит, отколкото от живота на другите. Да бъдеш добър събеседник - означава преди всичко да умееш да слушаш, да усвояваш мислите и реакциите на партньора. Ако в хода на разговора много ви се иска да прекъснете събеседника си, вземете си дълбоко дъх и бавно издишайте. Ако се налага повторете процедурата няколко пъти. Важното е да се научите да бъдете търпеливи и толерантни към другите.

Покажете своето най-добро АЗ!
В съзнанието си човек често приютява няколко варианта на „АЗ”, които понякога съжителстват в мир и хармония, друг път се конфронтират помежду си. Постарайте се да демонстрирате пред другите качествата, присъщи на най-доброто ви АЗ. Това ще помогне не само на имиджа ви, но и на личната ви война със собствените ви недостатъци.

Демонстрирайте винаги интереса си към другите!
Това е един от най-лесните и работещи начини да направиш добро впечатление. Бъдете внимателни със събеседника си. Заемете положение лице срещу лице при разговор и гледайте прямо и искрено другия в очите.

Отнасяйте се с разбиране и оказвайте подкрепа на другите!
Нека приятелите и събеседниците ви намират във вас всичко, от което имат нужда: съчувствие, разбиране, подкрепа, доверие. По-често се поставяйте на мястото на другия и се постарайте да разберете как се чувства той в дадена ситуация. За това много би ви помогнало упражнението „Имитация на позите”. Незабелязано от околните всеки ден правете тази малка тренировка: заемете позата на другия човек, имитирайте мимиките му – представете си как се чувства той в тази поза, с това изражение на лицето. След няколко подобни упражнения ще можете по-лесно да разбирате другите. А научите ли се да разбирате другите, те ще ви приемат просто като неотразимо обаятелна личност.

Подкрепяйте другите в техните най-добри начинания!
Никога не убивайте инициативата и стремежа на някой да направи нещо полезно. Не казвайте: ”Грешиш!”, „Не си прав!”, „Твоята идея е безперспективна!” Ако идеята наистина ви се струва абсурдна, по-добре кажете: „Много интересна идея имаш!” А после в хода на дискусията върху съответното предложение можете да изложите своето мнение, дори то да е напълно противоположно. Не бива, обаче, да отхвърляте веднага чуждото мнение.

Подчертавайте общите черти и интереси!
Известно е на всички, че обикновено в другия ни привлича единството във възгледите, интересите и сходните съдби.

Не се дръжте злобно и цинично дори към противниците си!

Изразявайте искрено одобрението си!
С редки изключения, хората обикновено очакват и се радват на одобрението на своите идеи и постъпки, така че искрената ви похвала винаги ще направи добро впечатление. Одобрението или комплиментите естествено произтичат от стремежа ни да намерим приобщаваща пътека към другия. Не пропускайте възможност да кажете нещо приятно на събеседника си – положителните емоции не са толкова много в живота ни. Но помнете, че похвалата задължително трябва да е искрена, в противен случай тя се превръща в ласкателство, което предизвиква отрицателно отношение. Освен това не е задължително комплиментът да преследва някаква конкретна цел. Всъщност, ако целта е очевидна, най-вероятно похвалата ви да бъде приета като фалшива и реакцията съответно също ще бъде такава.

Не се оплаквайте и не хленчете непрекъснато, ако не искате да ви приемат за пълен неудачник!
Научете се да се шегувате с проблемите си. Но не демонстрирайте и прекалено успехите си! Една будистка мъдрост казва по този повод: „Победата е причина за завистта, затова победителят е винаги нещастен.”

Не се съгласявайте с чуждата самокритичност!
Ако някой ви каже, че се чувства глупаво, не се съгласявайте: „Ами, прав си, ти така постъпваш винаги.” По-добре му кажете: „В тази ситуация е много трудно да реагираш по друг начин. Направил си всичко възможно.”

Не игнорирайте разногласията и разминаванията помежду ви!
Не си давайте вид, че нищо не се е случило. По-добре е да се постараете да разберете причината за конфликта, да разговаряте за това и да я отстраните. Много е важно да си изградите стратегия на възможните компромиси.

Научете се да признавате грешките си!
Не се страхувайте, че ще загубите уважението на околните. Напротив – не са много хората, които са способни на такова признание. Това е най-верният път да спечелите доверието на другите.

Бъдете добри и вежливи с онези, които заемат по-скромно положение в обществото!
По-разумно е да се отнасяте доброжелателно към спътниците в градския транспорт, подчинените ви в офиса, продавачите в магазина, портиерите и чистачките. Дори да сте недоволни от тях, не е нужно да си разваляте настроението с конфликтни ситуации, ако можете просто да ги избегнете с усмивка.

Говорете винаги в първо лице!
Така въздействието на вашите думи върху околните е по-ефективно. Особено подходящи са АЗ-изказванията, когато искате да изразите своята отрицателна емоционална оценка за нечие поведение. Така става ясно, че вие не сте категорични и крайни в твърденията си, което от друга страна позволява на „грешника” да запази самочувствието си и да се опита отново да спечели вашето одобрение и уважение – все пак прекаленият светец и Богу не е драг, нали?

Никога не забравяйте усмивката си вкъщи! Тя е вашата най-блестяща аура и е отличителен знак за всяка обаятелна личност.

Публикувано в сп."МОДА", автор: И.Димова

Няма коментари: