събота, 24 юли 2010 г.

ГОЛЯМОТО ПЪТУВАНЕ ПРЕЗ ЛЯТОТО




Някога разстоянията са били огромен проблем за хората, а пътуванията са били изключително опасни и рискови начинания. Но...кой знае може би точно заради това, погледът на хората още от най-древни времена е бил взрян все в пътя. Пътят, който им е давал възможност да намерят ново по-благоприятно място за живеене, контакт със съседите и...нови блага. За други пък пътят бил просто предизвикателство. Такива хора можеш да срещнеш да бродят по планетата и днес. Наричаме ги пътешественици.

Някои считат номадските племена за първите пътешественици в света. Други мислят, че за да си пътешественик, все пак трябва да имаш установена изходна точка и затова признават викингите за истинските първи пътешественици. Истината е, че именно корабите на тези сурови северни мъже 800 година след Христа за първи път са проправили път през фиордите на Норвегия и са се насочили на юг към британските острови, на запад – към Атлантическия океан, стигнали до Исландия и Гренландия. А според някои теории те дори първи са открили Новия свят около 500 години преди Колумб.

Колумб открива Америка на 17-ия ден от отплаването си. Всъщност планът бил да открие Индия, защото в края на 15 век търговците от Европа все още не можели да пропътуват по суша разстоянието до Азия и били принудени да прекупуват скъпо азиатски стоки от александрийските търговци. Затова европейците тръгнали да търсят път по море до Азия. Португалците се опитали да заобиколят Африка, за да стигнат през Индийския океан до Индия. А Колумб решил да се движи на запад и така открил Канарските, Азорските острови и Мадейра.

Първото околосветско пътешествие в човешката история отнело на Фернандо Магелан цели три години, освен това в Испания се върнали живи само 17 моряци. Животът на самият капитан също бил част от цената на това тежко за онова време пътуване. Половин век по-късно английският адмирал Дрейк извършил второно околосветско пътешествие, което убедило света, че това е възможно за осъществяване, макар да е доста опасно занимание.

Всъщност и днес има хора, които си подаряват тръпката да пътуват със старинни кораби, както е правел това някога норвежкият учен Тур Хайердал. Той се опитвал да докаже, че хората даже още преди 5 000 години са можели да пропътуват разстоянието от Южна Америка до Египет със.... тръстикови лодки. За да докаже тази теория, Хайердал прекосил Атлантическия, а после и Тихия океан със сала си „Кон-Тики”.


Друг толкова преданно отдаден на пътешествията в човешката история е амбициозният венециански търговец Марко Поло, който, ако приемам за достоверни пътеписите му, пътува цели 25 години на Изток до Китай. Неговите пътни бележки и разкази, събрани и издадени в "Книга на Марко Поло", се превръщат в бестселъра на Средновековието, а Марко Поло в най-известният пътешественик за онова време. През различните вековете много пъти са били правени опити да бъде повторен пътя на Марко Поло. Нямало е успешен опит, но никой от неговите изследователи не поставя под съмнение, че маршрутът му е измислен.


Към историческите личности с пътешественически дух в кръвта задължително трябва да причислим и Джеймс Кук - един от най-именитите мореплаватели. По негово време хората са се опитвали да поправят множество грешки в картите. Начинът бил само един – чрез пътуване. На всичко отгоре светът през 1796-та тръпнел в очакване на забележително природно събитие – минаването на Венера пред слънцето. Убедени, че наблюдаването на това явление трябва да се случи най-добре някъде из Тихия океан, английското правителство изпраща Джеймс Кук натам да го отрази. Капитан-лейтенантът от кралската военна флота застанал начело на „Индевър” и прави своето първо плаване до Южния Пасифик. Открива Таити. На сладващите две пътувания пък успява да картографира една голяма част от островите и архипелазите, пръснати из тропиците на Тихия океан, като Куковите острови, островите Тонга, Нова Каледония, Маркизките острови и Великденския остров с каменните статуи, гледащи към небето. На третото плаване Кук открива Хавайския архипелаг, но и намира смъртта си, но историята го помни като един от малкото мореплаватели, достигнали Антарктида на юг и Арктика на север.

Дейвид Ливингстъйн пък ще помним като е шотландецът, който изминава околко 50 000 километра пеша и е първият европеец прекосил Африка от единия до другия край.

Дори към днешна дата хората предприемат такива екстремни трипове, за да осъзнаят възможностите си и за да разберат света по-добре. Такова 11-годишното околосветско пътешествие предприе преди няколко години японеца Дайсуке Наканиши. 39-годишният японец успя да обиколи планетата на колело си, преминавайки през 129 държави на 5 континента. За 11 години пътешественикът е навъртял 150 хиляди километра на педалите, като спукал гуми над 300 пъти. Нищо обаче не успяло да осуети голямата мечта за това пътуване и той го довършил до край.


Точно като него и американецът Стив Фосет тръгнал да прави самостоятелна околосветска обиколка, но...със самолет и то без да спира и презарежда гориво. Милионерът авантюрист успя да направи това точно за 67 часа и 1 минута, като е изминал общо 37 000 км.
Щурак ще си кажете, но ще трябва да измислите и един по-силен епитет за Сър Ричард Чарлз Никълъс Брансън, който пък обича да поставя рекорди за най-бързо прекосяване на Атлантическия и Тихия океан с бало. Британският бизнесмен е собственик на конгломерат от над 350 компании. Най-новото му начинание обаче е компания, която предлага космически пътешествия на....други милиардери на цена от около 200 000 долара.

„Каква малка човешка крачка, какъв огромен скок за човечеството” е знаменита фраза на Нийл Армстронг – първият човек, стъпил на Луната. И трябва да признаем, че е бил прав. След това пътуване до спътника на земята, астрономическите изследвания и иновациите в областта на техниката направиха възможни дори мечтите на някои милиардери да попътуват през ваканцията до някой спътник или съседна планета.

Миналата година през март космическият турист Чарлз Симони направи своето второ пътешествие из космоса. За пръв път той летя през април 2007. За преживяванията по време на пътуването му, можете да прочетете повече на личния му блог: www.charlesinspace.com. Фактът, който няма да прочетете там е, че 13-дневното му скитане из космоса му е струвало малко над 35 милиона долара. Тази цена явно няма как да притесни собственика на софтуерна компания. Сигурни сме, че ако го попитаме защо си причинява това, той ще ви отговорим – защото няма неопреодолими хоризонти за желанието на човека да пътува.

Ето ви три свежи предложения как да организирате „голямото си пътуване” през лятото:
Предложение номер едно е за онези, които се броят в групата „приключенци”. Предлагаме ви през лятото, вместо да си осигурите лукса и комфорта на някой безбожно красив плаж и безсрамно мързелив шезлонг, да си стегнете раница и кларковете и да заминете на екзотично, непознато, различно място, което е отдалечено не само в километри, но и като усещане за реалност от действителността в BG. Горещото предложение за това лято е южноафриканско приключение. Офертите на туроператорите се движат около тези цифри: 11 дни и 8 нощувки за приблизително 5 хиляди лева, при група от 15 човека. Има разбира се и специални отстъпки, ако се запишете месец-два по-рано. Цената включва освен пътните разноски и нощувките в двойна стая в четиризвезден хотел, обиколка на националния парк Пиланесбърг, където ще ви посрещнат с фотогеничните си усмивки африканският лъв, леопалд, слонът с неговото семейство, жирафите и носорозите. Освен това ще обиколите и разгледате в детайли Кейптаун, Нос Добра Надежда, Син Сити и водопадите Виктория. Някъде в средата на пътуването програмата включва и разходка из Стеленбош - най-известният винопроизводителен район в Южна Африка, заселен още през ХVІІ век от хугеноти. Освен архитектурните забележителости от онова време и музеите, ще можете да дегустирате и вината, произведени в вай-прочутия африкански вино район - Neethlingshof Estate. А за по хищните натури има предвидено и сафари в африканския буш. Ако не сте от тях, можете да оползотворите това време в шопинг на местния пазар, защото нали знаете – всичко африканско това лято е модерно!


Предложение номер две е за онези, които не искат или нямат възможност да инвестират толкова средства в лятната си ваканция, но пък искат нещо луксозно, нещо за релакс и едновременно това разнообразно като пейзаж. Ако сте в тази група, ви предлагаме да огледате офертите на туристическите агенции за круизи по Средиземноморието. Пътуване на палубата на пасажерски кораб това лято ще ви излезе около 400 евро за 5 дни и 4 нощи. Като през това време ще сте обиколили пристанищата на Барселона, Тулон, Ибиса и Балеарските острови. Всяко едно слизане от палубата ви е организарано с туристически гид. А на палубата екипажът наистина знае как да ви поглези. Освен това не е за изпускане цяла седмица да минете само на средиземноморска храна! Преживяването си струва, откъдето и да го погледнете и...ще ви върне у дома дори с бонус – прекрасен шоколадов тен и море в очите!

Ако пък нямате нищо заделено за пътуване, а ви се скита наистина, ще ви предложим да съчетаете полезното с приятното. Европейските младжеки доброволчески организации ви предоставят възможност да се включите като доброволец в проекти в различни области и на различни места по света. Можете да участвате в реставрацията на стар средновен замък в Любляна, на готическа църква в Румъния или пък да се включите в организацията на някой от летните фестивали и концерти в Италия или Великобритания. Всички разходи по пътуване, настаняване, храна и престой ги поема организацията, която в повечето случаи е финансирана по европейски програми за младежки доброволци и обмен. От вас се иска просто да посочите в коя област бихте си дали труда доброволно, за какъв период от време и в кой район или държава. От около шест месеца и у нас се изгражда мрежа на доброволческите неправителствени младежки организации. На сайта dobrovolec.bg можете да се информирате за всички проекти, по който се търсят доброволци в момента у нас и в чужбина. Можете също да създадатете свой личен профил на свободен доброволец, като посочите вашите преоритети, възможности и желания. Получавате освен възможност да пътувате и опознавате света безплатно, също и да създадете нови приятелства, да овладеете нови умения и разбира се да се забавлявате максимално през цялото време, докато вършите нещо полезно за обществото. „Заедно е по-добре!” е мотото на доброволческите организации и...сме убедени, че ще стане и вашето, ако си подарите такова изживяване за лятото!


излъчено в "МОДЕРНО" по BTV

Няма коментари: