събота, 24 юли 2010 г.

ПРИНТОВЕТЕ МОДЕРНИ ЗА ЛЯТОТО



Принтирането на символи, знаци, декорации и образи върху текстил навлиза в Европа от Ислямския свят някъде през 12-тото столетие. Има сведения за използване на техниката с матрично печатане върху плат и при инките в Чили, Перу и Мексико, но и досега не е установено, дали това е самобитен занаят или е привнесен по някакви пътища от азитците. Никой не отрича обаче, че родина на принтовете е Китай, където са познавали техниката на печатане с дървена матрица върху текстил още през 220 година. Принтове върху дрехите на фараоните и знатните хора са били открити и в Египет, но 2 века по-късно.

Официално обаче в историята на модата е записано, че първите принтове започват да се правят в Европа в Англия в края на 17 век, при положение, че техниката е била донесена там от французите. А много преди тях и германците са пробвали отпечатването с дървена матрица върху текстил. Но писаните факти са такива – първият принт, отпечатан с calico техника, е бил изработен през 1738-ма година в Шотландия, а 26 години по-късно била основана и първата фабрика за принтиране на платове някъде близо до Престън в Ланкашир. Основана била и фондация, която се превърнала във важев и влиятелен фактор за индустрията на страната.

До момента в света са известни 7 различни начина за принтиране върху текстил.

Печатането с дървена матрица на ръка се счита за най-старият и най-артистичен метод. При него добавянето на всеки нов цвят в изображението, изисква изработването и използването на нова дървена матрица. Фините детайли са много трудни за изрязване в дървото и дори, когато успешно изрязани, много лесно могат да бъдат съсипане с разливането на боята при печата. Затова те се работят отделно върху медни или месингови ленти. Този метод е известен като „coppering”. Когато накрая шарката е готова, целият плат се пуска да се изсуши ицветовете да се фиксират на горещи ролкови преси. Доста бавен и трудоемък е този метод на принтиране наистина. Затова в последствие били въведени и нови методи.

През 1770-та Томас Бел бил първият, който решил да печата с матрици, изцяло направени от мед. 15 години след това Бел патентовал и ролковият печат върху текстил, който бил доста по-елегантен и ефикасен процес за принтиране. С една машина Бел отпечатвал цели шест цвята наведнъж, но резултатът не бил много задоволителен. Дефектът бил поправен от Адам Паркинсон от
Манчестър, който през 1785-та направил някои подобрения в машината на Бел и така бил открит калико печатът, който позволявал да се принтират едновременно 6 цвята с една операция.

Французите обаче отново решили да се докажат и през 1834-та се появила на бял свят
”Perrotine” - първата блок-печатна машина
, измислена от французин от Руан. По някаква странна причина машината не добила популярност в Англия, но била призната като гениално изобретение на континента. Славата на блок-печата обаче била кратка, защото бил задминат по бързина и точност на принтирането от валяк-печата.

Днес една от най-използваните технологии за принтиране върху текстил е скрийн печатът, който от своя страна се дели на ротативен и плосък ситопечат. Най-модерен обаче е дигиталният текстилен печат, при който върху готовото облекло се отпечатват принтове по модифицирани мастилено-струйни технологии.

Новите технологии позволяват на съвремените дизайнери и модни марки да превърнат своите принтове и десени на платове в отличителен белег. Няма как да не познаете от пръв поглед тесните моряшки райета на Готие или каретата на Бърбъри, Медуза Горгона на Версаче или розите на Анна Молинари. Това лято пък комиксите и анимационните герои се разходиха принтирани по модните подиуми. Гучи, Версаче и Алигзандър Маккуин пък залагат на цветните трайбъл татуси и фрактали. Баленсиага пък предпочита принтовете да красят обувките и аксесоарите. Кой вариант ще изберете вие е въпрос на вкус.

Преди това обаче знаем, че ще зададете въпроса:
Можем ли наистина да скрием недостатъците на фигурата си с принтовете и десени? Ами...можем, разбира се, ще ви отговорим и ще ви кажем поне 3 начина как да направите това!

Ако ви липсва дължина на крака или сте прибавили по някой друг сантиметър на бедрата и ханша, то сложете панталон или клин на вертикално райе в по-тъмни и наситени цветове. За да излъжете окото и да удължите с още няколко сантиметра крака, си сложете и обувки на холандски платформи или висок ток в същия цвят като панталона. От кръста нагоре можете да сложите контрастен или просто по-светъл цвят. А за да оправие пропорцията торс-крака, оголете рамото. Подчертайте и талията. Не забравяйте, че според психолозите, най-привлекателна за мъжките очи е фигурата, която напомня по форма пясъчен часовник.

Ако проблемът ви е като цяло понаедряла фигура, забравете за десените на точки, ситни цветя или карета. За вас са подходящи големите щампи, но поставени на едно единствено място в целия сет, така че да приковават вниманието върху себе си и да го разсейват от общия контур. Перфектно е в случая принтът да бъде върху чантата, шалчето, обувките. Казано с други думи – при вас аксесоарите трябва да говорят. В никакъв случай не се обличайте обаче изцяло в един цвят. По-скоро наблегнете на допълващите се цветове от една гама и оставете в контраст принта на аксесоара. Колкото и да е модерно, не си слагайте Мис Пиги от „Мъпет шоу” дори само на шега. Може и да го приемате за самоирония, но останалите няма ви потупат по рамото за това, а ще ви се подиграват и сравняват с куклената героиня. Острите, строги геометрични принтове са за предпочитане във вашия случай. Романтиката на цветя, точки и анимационни герои оставете за инфантилния тип жени, с крехки фигури. Вие трябва да респектирате със стил. Геометричните принтове ще ви донесат имено това!

Ако пък проблемът ви е малък номер на сутиена, заложете на точките, но в ситен вариант – като грахово зрънце. Освободете линията на деколтето и подчертайте талията с колан. Точките, принтирани по контура на тялото ви, създават впечатление за по-голям обем. В комплект с правилно избраният сутиен, ще ви създадат самочувствие на жена, чиято фигура няма нижо общо с дъската за гладене.

Модерните трайбъл татуси във вариант на принтове, футуристичните фрактали и стилизираните флорални мотиви са подходящи само ако сте изваяли с фитнес, правилно хранене и много движение, хармонична фигура, с красиви извивки и без излишни обеми. Комиксите и надписите също са в топ тенденциите в принтовете за сезона, но лепват приятно само на секси младежки тела, пълни с енергия и положителни емоции. Помислете върху това, преди да се подредите на опашката за роклички и клинчета на Мики Мауси.

Излъчено в "МОДЕРНО" по BTV

Няма коментари: