събота, 24 юли 2010 г.

ОБЛЕЧЕТЕ СИ АФРИКА


Ще ви изброим само няколко неща, за които можем всички в един глас да кажем: „Африка, благодаря!”:

Всички момичета по света обичат диамантите, затова ще започнем списъка имено с тях. Най-големият диамант в света – Кулинан преди много години бе открит в Африка, недалеч от Йоханесбург. Теглото му е цели 3025 карата или 620 грама, а цената - около 167 млн. лева. По получаване на диаманти от синя глина Южноафриканската Република още държи първенството в света, нищо че от години Конго, Гана, а отскоро и Китай се опитват да се напредварват с нея в бранша. Няма кой да оспори обаче факта, че ЮАР седи на първи място в света по стойността на диамантите си, защото по-голяма част от тях са ювелирни.

Златото е второ по списък сред богатствата на Африка. Една от най-преуспяващите компании в бранша - African Barrick Gold е добила 716 хиляди тройунции злато през миналата 2009-та година. За тази година компанията се надява да увеличи производството на злато до 800-850 хиляди тройунции и разполага с още 16,8 млн. тройунции резерви. Интересът на инвеститорите към този сектор в Африка е много силен през последните 12 месеца, защото добивът на злато на черния континент е първи по ръст от началото на световната финансова криза. Още ли се чудите, защо племето „нави” пази дървото и тайната на живота в най-касовия холивудски филм за изминалата година?

Като сме се отворили на благородни метали и материали за ювелирните ателиета, нека споменем, че ако я нямаше Африка, никога нямаше да можем да се закичим с торния бръмбар скарабей. Скрабеят е един от най-старите и универсални символи на древен Египет. Египтяните са приемали скарабея за носител на силна положителна енергия. Вярвали са, че той има магически лечебни свойства и може да ги предпази от болести, нещастия и лоши мисли. Освен за свеще символ на живота обаче, скарабеят е бил приеман и като справедливо наказание на боговете. Хората, извършили тежки престъпления и прегрешения били затваряни живи в саркофазите, пълни със скарабеи. Бръмбарите разяждали плътта на престъпника, докато е още жив. Жестоко наказание, но и демонстрация на справедливост. Скарабеят заедно с Всевиждащото око и Анх са изобразявали имено справедливостта в египетските стенописи. Споменете си това, когато следващия път си закичите брошката или пръстена със скарабей през деня.

Освен за свещения бръбар и екзотичната фауна, трябва да кажем „Благодаря!” на горещия континент и за изключителното разнообразие от сочни и вкусни тропически плодове и красиви растения. Много хора си мислят, че Сахара е съвсем лишена от растителност. Но това не е вярно. Ботаниците ще ви кажат, че дори в най-сухия и беден на живот район на Африка виреят над 500 вида растения. В оазисите на пустинята ще срещнете прочутите финикови палми, високи около 20-ина метра. Фурмите и палмите са с особено значение за арабите. Те ги почитат, грижат се за тях и ги обичат и не биха посегнали никога да отсекат финикова палма, освен ако не е крайно наложително или не е част от ритуал за сватба и раждане на дете, например. "Главата на палмата трябва да бъде в огъня, краката й във водата" - гласи една арабска поговорка. До палмата сред ценните растителни видове на Африка можем да наредим веднага кокосовата палма, абаносът, боабабът и каучуковото дърво. Тях можете да откриете в саваната. А в галерийните гори край реката можете да полежите на сянка под листата на бананите, папаята или саламовото дърво. А ако не знаете, от плодовете на палмата канка някои африкански племена приготвят приятно вино. А от орехите на дървото кола което се среща само тук в Африка, се приготвя както газираната напитка, известна в цял свят, така и различни видове шоколадови изделия от висок клас. Тоничните вещества, които се съдържат в ореха действат ободряващо. Имено тук расте и палмата рафия, която расте, докато стане на 35 години, дава плодове и умира. От нея имено се произвеждат най-качествените летни шапки, чанти и сандали за гардероба на изисканите европейки през лятото. Освен палми и дървета в гъстите екваториални африкански гори ще видите и стотина вида различни орхидеи. Някои от тях се използват като съставка на парфюми, други на мехлеми и лекарства.

За какво друго трябва да благодарим на Африка ли? KOKOLO ще ви кажем ние. Коколо е на испански харлемски жаргон и значи фен, отдаден на африканската музика. Коколо е и името на съвременна фънк джаз формация, която черпи вдъхновение от латиноамериканските и африканските ритми. Всъщност ако трябва да бъдем честни, трябва да си признаем, че почти цялата съвременна музика (без операта) произлиза или е повлияна от африканската племенна музика. Защо е така! Защото някъде около 1808-ма година над половин милион роби от Африка са били депортирани в Америка. А със себе си те донасят своите традиционни племенни ритуали, музика, танци, ритми и инструменти. След това през 1843-та година в Ню Орлиънс, Ню Йорк и Нова Англия започват да се организират музикални фестивали, а в общата веселба се включват и африканците с вроденото си чувство за мелодия и ритъм. После постепенно те овладяват и европейските музикални инструменти и така някъде в началото на 20-те се ражда джазът, а всъчки европейски изпълнители започват да включва и африкански елементи в изпълненията си. Почти до края на 30-те джазът е отхвърлян като аморална музика, на низшите прослойки и на „черните”, докато на сцената излизат биг-бендовете на Дюк Елингтън, Каунт Бейзи и Бени Гудман. После връщане назад няма. Испанската, португалската и латиноамериканската музика също има силно влияние от африканската. Всъщност можем да кажем, че испанските музикални форми, африканските ритми и европейската хармония са основата на латино музиката, която пък има много силно влияние върху модерения рок, хип-хопа, джаза, регето и R& B музиката. Бразилската самба, кубинската румба, колумбийската кумбия също са вдъхномени от африканските ритми. А американските госпъл хорове просто трябва да се поклонят до земята и да кажат огромно благодаря за мелодията, ритмиката и хармонията на акапелното пеене. Ние също!

Хайде сега пак – „Африка, благодаря!” за модното вдъхновение това лято и базовите удобни дрехи като сафари панталоните, ризите и саката, ефирните туники и роби, тюрбаните, големите цветни бижута, дървените обеци и гривни и за татуировките! Това лято от Живанши вкараха трайбълите в десените, а в последната колекция на гениалния Алигзандър Маккуийн моделите като че ли бяха облечени в кожите на древни, но и модерни африкански влечуги! Африка! Африка! Африка! Това е паролата, за да пуснете лятото да пулсира отново лудешки във вените си!

АФРИКА В ИНТЕРИОРА?

Не се чудете над това, а по-добре си отговорете какво вкус уставя по сетивата ви горещия континент. Ако за Вас Африка значи „екзотика”, „приключение”, „сафари”, „дивота” и „борба на живот и смърт”, то...домът ви го чака тежка кожена премяна!

Шарките на крокодилската, змийската или кожата на варан са изключително актуални този сезон, както за дрехите, така и за интериора. Дори последната колекцията на гения, който си отиде от света тази година – Алигзандър Маккуийн бе „облечена” цялата в кожа на влечуги. Ако не сте ревностен природозащитник и няма да ви тежи цената на естествената кожа, можете да облечете в кожа не само традиционно диванът и меката мебел в хола, но и малките аксесоари, които издават интересите и вкуса на собственика на дома. Не е трудно да се досетите с какъв темперамент е жената, която си оставя лайфстайл списанията в поставка, облечена в змийска кожа.
Мъжът пък, в чийто апартамент видите прострян килим от кожа на зебра на стената или под краката, не е нищо от друго, освен...ловец. Каквото и да си говорим обаче, кожата създава изключително чувство за уют и мекота; съчетава се лесно с всякакви други естествени материали, така че да запазите темата Африка и да я подчертаете до най-малкия детайл в интериора.

Ако за Вас Африка е „лекота”, „слънце” и „живот близо до природата”, то за вашия дом най-подходящи са леките, удобни и еко мебели и аксесоари от ратан. Добре е да знаете, че под „ратан” се разбира „600 различни вида палмови дървета”. Те ще ви служат с години, ако се грежете добре за тях, а те го заслужават, защото са удобни, леки и красиви!

Незапознатите бъркат ратановите мебели с тези от бамбук. Но освен лекотата на бамбука, ратанът притежава и по-голяма плътност на стеблото, което го прави по-здрав и по-устойчив материал. Мебелите от ратан се поддържат и почистват лесно, но трябва да се пазят от овлажняване, защото се раздуват и деформират. Те ще ви служат с години, ако се грижете добре за тях, а те го заслужават, защото са удобни, леки и красиви! Освен това днес дизайнерите вече ги предлагат в доста по-модерни форми, с елементи от метал и стъкло, така че да се вписват хармонично в обстановката на всеки изискан модерен дом дори в големия град. Няколко меки възглавнички от лен и памук, приятно четиво и подходяща музика ще ви пренесат мислено от дивана в хола направо на верандата на южноафриканска лятна вила.
За да внесете повече колорит и приключенски дух в интериора, можете да съчетаете ратановите мебели с всякакви други аксесоари, съдове и арт предмети, изработени също от естествени материали – ратан, бамбук, дърво, кокосови орехи или изсушени листа и подправки. Статуетки на африкански животни, тотеми, маски, панери с плодове и кутии за дневници и съкровища от дърво и бамбук ще ви свършат чудесна работа. Добавете към тази атмосфера и меката светлина и миризмата на свещи с екзотични аромати. Цветовете са естествени, пастелни, пясъчни – като изпечени от слънцето в пустинята Сахара. Ето така можете да поканите Африка да ви гостува за по-дълго у дома! После може да й върнете визитата!

излъчено в "МОДЕРНО" по btv

Няма коментари: