петък, 5 юни 2009 г.

ВЪЗПИТАНИЕТО И НА 2, И НА 3 НЕ БИВА ДА БОЛИ!



Двегодишните деца са очарователни създания. Те са честни и искрени в симпатията и антипатията си, в привързаността и увлеченията си. Очите им винаги са широко отворени за всичко ново. И ако са подмокрили гащичките си или подсмърчат, бъдете снизходителни към тях. Децата се учат от собствения опит на проби и грешки, повторения и подражание. Възрастните ръководят и вдъхновяват този процес на учене. Затова заниманията с деца, по-малки от 3-годишна възраст, включват активни игри за изследване и движение. Но отношенията с другите са от особено важно значение, защото имат съществена роля за изграждането на детския опит.

Главна фигура в живота на 3-годишното дете продължава да бъде възрастния, тъй като детето все още за всичко зависи от него. Възрастният е връзката на детето с околния свят. Детето не може да опознае света, ако не му се обясни смисъла на видяното и чутото. Например пожарната кола ще си остане шумно, страшно и непонятно нещо, ако възрастният не обясни за какво служи тя, колко бързо може да се движи, защо толкова силно вие алармата и защо и толкова ярко оцветена. Съпровождайте всеки предмет от заобикалящия ви свят с коментар от кратки и ясни изречения. Назовавайте предметите, описвайте събитията и усещанията, за да помогнете на детето. Научете го на някои нови за него думички.

Без помощта на възрастния детето не би могло да се справи с много битови проблеми. То може да се съблича, но да се облече напълно самостоятелно се отдава не на всеки на тази възраст. Да се хранят самички с лъжичка повечето деца на 3 годинки вече могат, но да си нарежеш картофчето на малки хапчици си е все още трудна задача. Да седнеш самичък на стола също не е толкова лесно, а и някои моменти от дневния тоалет също те затрудняват, когато си само на 3.

Помагайте на детето за „трудните” ежедневни задачи!
Това ще му създаде чувство на увереност и защитеност, което е важно за неговия психологически комфорт. Детето често попада в такива трудни и неприятни ситуации: ту ще си удари болното коляно, ту топката ще се търкулне нанякъде или пък някой връстник ще му вземе лопатката и няма да я върне, а сърдито куче ще се втурне насреща му. Във всички случаи децата имат нужда от помощ, защита, съчувствие и съпричастност и трябва да знаят, че ще получат всичко това от възрастния. Детето, както и любимия човек, имат нужда от подкрепа и одобрение за действията си. Психолозите казват, че потребността от внимание и добро отношение възниква още с раждането на човека и не се променя с възрастта. За детето на 3 годинки е много важно да знае и да чувства, че възрастният е винаги наблизо и е готов да помогне, да го подкрепи и защити.

Винаги изразявайте съчувствието и емоциите, които съпреживявате с детето!
Одобрявайте всяка негова инициатива и стремеж да направи нещо самостоятелно по свой замисъл!

Продължителните контакти с възрастните, които го обичат, са ключът към самоуважението и самочувствието на детето в тази млада възраст. Децата започват да ценят себе си, ако ги ценят другите. Ако възрастните наистина се отнасят с уважение към детето, то бързо ще разбере каква е границата между желателното и нежелателно поведение. Въпреки че детето разчита на подкрепата и помощта на възрастните, то отстоява себе си като личност, независима от другите. Вътрешният му свят е изпълнен с противоречиве чувства, зависимости, свободи, увереност и съмнения, враждебност и обич, инициативност и пасивност.

Предоставете му възможност да направи своя избор!

Забележките за дисциплината не бива да засягат достойнството на детето. Обучението в тази възраст е почти изцяло зависимо от собствения практически опит, а в основата си е подражание на поведението на възрастния, който е с най-голям авторитет в очите на детето. Така, че направете си извод какъв образец на поведение показвате на своето мъниче във всеки един момент. Бъдете подготвени за това, че детето ще копира всичко, което правите, а не само онова, което на вас би ви се искало.

Овладяването на речта от детето зависи от общуването му с възрастните!
При това трябва да знаете, че детето възприема вашата реч само в онези случаи, когато разговаряте с него „очи в очи”. Стимулирайте гс да използва по-широко възможностите на речта. Искайте отговор, дори в случаите, когато то се затруднява да ви отговори на въпросите, защото речта му все още е твърде ограничена за това. Но не забравяйте, че не бива вие да доминирате в разговорите си с него. Детето не разбира много от това, което му казвате. Затова старайте се да се изразявате с прости конструкции и кратки изречения. Ясно формулирвайте какво искате от него.

Повече и по-често четете на глас или разказвайте приказки!
Децата обичат повторенията. Те с удоволствие слушат многократно една и съща приказка, обичат да пеят любимите си песнички и да играят на познатите си игри. Това им дава възможност добре да овладеят материята и да се почувстват по-уверени в себе си. Затова многократно повтаряйте игрите, приказките и историите. Не си спестявайте времето и не бързайте да преминавате към нова песничка, ако детето не е усвоило докрай предишната.

Децата се нуждаят от физически контакт с другите!

Да бъдат погалени, прегърнати, приласкани – това е много важно за тях. Децата бързо се настройват емоционално и леко преминават от едно емоционално състояние към друго. Ако детето е огорчено от нещо, не предавайте толкова голямо значение на неговото бурно преживяване. Спокойно привлечете вниманието му към друг обект, увлечете го в нова игра и бързо ще му създадете ново настроение.

Детето на 3 годинки още не различава живите от неживите предмети.
Възрастният трябва да му показва как трябва да се отнася към тях. А и имайте предвид, че наричат 3-тата година „периодът на счупените играчки”. За детето това е начин да опознае света. Затова изберете за него играчки, които лесно да се разглобяват на части, с които палавникът няма да се нарани и които могат да се разглеждат отвътре и отвън.

Няма коментари: