събота, 13 юни 2009 г.

С четка и гребен в ръка за красива и здрава коса


Разресването на косата е като миенето на главата – уж знаете как се прави, но в същото време може би не подозирате какъв голям потенциал се крие в този процес.

Всъщност това е най-елементарната разновидност на масаж на окосмената част на главата. Така се активизира прилив на кръв към кожата на главата, което регулира работата на мастните жлези, а наред с това космите се снабдяват с кислород и хранителни вещества.

Това е и една много хигиенична процедура, защото зъбците на гребена остраняват праха, мазните частици и вроговените клетки. Така че не си спестявайте разресването на косата, като се придържате към някои правила:

1. Косата трябва да се разресва най-малко 2 пъти дневно по 5-10 минути.

2. Използвайте четки и гребени, изработени от натурални материали – дървени или рогови. По-лошият вариант е да са от пластмаса, а недопустимият – от метал.

3. Зъбците на четките и гребените трябва да бъдат тъпи, за да не травмират кожата на главата.

4. Поддържайте идеална чистота на четките и гребените и не използвайте чужди.

5. Тупирането, което ту излиза от мода, ту отново се завръща, най-добре се получава с гъст гребен, с редуващи се дълги и къси зъби. Обикновено в единия си край има пластмасова или метална „вилица“, с която се моделира бъдещата прическа, като леко се повдигат тупираните кичури.

6. Гребените с дръжка в единия край са много удобни, когато трябва да отделяте кичури, за да ги навиете на ролки. Те са подходящи и при боядисване на косата, което също се прави кичур по кичур.

7. Ролките обаче вече почти са изхвърлени от употреба. С кръгла четка и сешоар и малко пяна ще имате перфектна прическа за минути. Колкото по-голям е диаметърът на четката, толкова по-малки ще са извивките.

8. За късата коса е подходяща кръгла четка с малък диаметър и къса четина. Колкото по-твърда е косата, толкова по-твърда трябва да е четката. За да не измъчвате кожата на главата си, купувайте си четки с кръгли топчета върху всеки зъб. Тези четки са неподходящи за дълги коси, които се увиват в тях и се късат. Внимателно следете състоянието на топчетата. С течение на времето те падат и острият зъб може да разрани кожата на главата. Когато забележите, че много топчета вече ги няма (за удобен контрол те са оцветени в контрастен цвят), най-добре сменете четката.
Полукръглата двустранна или едностранна четка с пластмасови зъбци е универсална. Тя леко пропуска въздуха от сешоара, почти без да го разсейва, благодарение на което всеки кичур се изсушава равномерно и се постига перфектен обем на косата.
Двустранната четка с дълги и къси зъби в различни посоки е много удобна за оформяне на коса, подстригана на етажи.

Текст: Биляна Божилова - krasota.rozali.com

С какви козметични продукти можете да подържате косата си здрава, красива и блестяща през лятото - ще ви посъветват специалистите от БУКЛИТЕ! Запознайте се с тях ето тук:

http://www.bukli.com

Няма коментари: