четвъртък, 4 юни 2009 г.

Как да играем с детето на прага на първата годинка





Ето че най-накрая се приближава и първият рожден ден на вашето дете. Мъничето ви е научило много през тази година и вероятно вече може да върви самостоятелно. Може би то ходи от месец или два, а може и да му предстои да направи първата своя крачка. Всяко дете има свои темпове на развитие. Но във всеки случай необходимо е вие да помогнете на малкия си син или на дъщеря си да се научи да стои изправено и стабилно на крачетата си. Как да стане това с игра?

Хайде да изберем играчки!

Детето, което скоро ще навърши годинка, преди всичко се радва на играчки на колела. Това могат да бъдат пластмасови камиончета в ярки цветове или фигурки на различни животни. Любима играчка на детето може да се окаже дори собствената му детска количка за разходки. Щом започне да прави първите си крачки, детето с удоволствие ще бута количката пред себе си, докато се разхождате. С това занимание детето постига няколко цели: първо – това е добра възможност детето да се почувства почти като мама и татко, подражавайки им и второ – така по-лесно пази равновесие, докато ходи. Подходящата играчка, с която да замените неговата количка е количката за кукли или някаква друга играчка за бутане, която ще му достави истинско удоволствие, ако издава и някакви звуци при движение – това допълнително ще го стимулира да продължи да ходи. У дома ролята на количката може да изпълнянава някакво малко и леко столче или табуретка, която детето да тика пред себе си, ходейки.
При избора на играчки за едногодишното дете не забравяйте и топката. Най-добре му вземете обикновена гумена топка, в ярки цветове и с диаметър около 15-20 см. Играта с топка не може да се ограничи само в простанството на килима или в стаята, затова изберете еластична, „подскачаща” топка, която да може лесно да се мие. Игрите с топка са много разнообразни. Вкъщи може да си подавате топката един на друг – полезно забавление, което помага за развитието на детското чувство да пространството и координацията на движенията му. На улицата може да му подхвърляте топката или да я удряте в стената. Оставете детето само да се научи да я хваща, защото тези негови опити стимулират двигателната му активност и то ще започне все по-уверено да пази равновесие.
Много разнообразни могат да бъдат и игрите с кубчета. Желателно е те да са направени неоцветявана е нелепена хартия, дърво или пластмаса, тъй като детето все още много обича да опитва играчките на вкус.

Пригответе си и дрънкалки вместо ударни инструменти за музикални занимания, а също и механични или електронни музикални играчки (музикални кутийки). С тях играта се променя.

И накрая, не пренебрегвайте предметите от бита! Не е тайна, че детето харесва играта с тях повече, отколкото дори с най-любимите си играчки. Затова не хвърляйте разваленото старо радио или пластмасовите бутилки, чинийки и чашки. Събирайте малки кутийки от сокчета или детски храни. От тях става чудесен строителен материал, който не може да се сравни и с най-добрия конструктор. Оставете всички гъбички, изтривалки и всевъзможните приспособления за масажиране във ваната (разбира се, ако по тях няма остри детайли) и къпането ще се превърне в истинско забавление за вашето дете. Незабравяйте и специалните водни играчки: плаващи патета, лодчици и всякакви други малки надуваеми или плаващи играчки.
Играта може да преобрази практичния и обикновен предмет от бита, нужно е просто малко въображение и умението да погледнем на света около нас от неочакванато му страна. Например късче картон от кутията за обувки може да се превърне в мегафон. Отначало детето ще се удиви, а после истински ще се забавлява на тези метаморфози и ще започне само да търси „необикновените” предмети в стаята.

За здрави крачета

За да се научи детето, което току-що е проходило, по-добре да владее движенията на своето тяло и да запазва равновесие, предложете му следната игра:
Устройте му съзтезание за бягане с препятствия: сложете пред него ниски бариери (10-15см), които то трябва да прескочи или кулички, които трябва да заобикаля. За „строителен” материал може да използвате детския конструктор или картонени кутии. Когато се разхождате с детето, избирайте не само асфалтирани пътеки, но и хълмисти местности, разбира се в границите на разумното.

За сръчни ръчички

С помощта на тези увлекателни игри не само ще занимавате детето, докато си вършите домашните задължения в кухнята, но и ще му помогнете да овладее координацията на двеженията на ръцете:

1. Вземете две пластмасови чаши, обърнете ги с дъното нагоре, а под една от тях слажете бонбонче, шоколадче или парченце ябълка. Разместете ги и накарайте детето да познае коя е „сладката” чашка. Постепенно увеличете броя на чашките.

2. От празни картонени кутии заедно се опитайте да построите с детето къщичка, кула или тунелче за автомобилчетата-играчки. Може да укрепите „строежа” със скоч.

3. Направете на дъното на пластмасова купичка или бутилка няколко отвора, за да се получи нащо като малък душ. Напълнете бутилката с вода е покажете на детето как може да си направи „малък дъждец”. Щом се научи веднъж на тази игра, детето ще започне да се занимава самостоятелно, а въображението му ще търси други „вълшебни” предмети, които да включи в играта си.

Няколко идеи за игри, полезни за детската реч и интелект

1. Сложете пред детето купчина чорапки, ръкавички, детски обувки или други някакви предмети, които са по двойки. Подайте на детето едната ръкавичка, например и го накарайте да намери другата от чифта. На първо време предметите не трябва да бъдат твърде много- около 3-4 чифта. Внимателно ги избирайте да са различни по цвят, размер или материя и въобще много да се различават един от друг. После усложнете играта като използвате предмети, които си приличат повече.

2. Изпейте някоя лесна детска песничка, като си акомпанимирате с дрънкалка или дайре. После подайте дрънкалката на детето и го помолете то да ви акомпанимира.. Развитието на чувството за ритъм стимулира развитието на речта.

3. Съберете в малък албум снимки на вашето семейство. (Важно е снимките да не са залепени, а само подредени в прозрачни джобчета, за да не може детето да ги скъса или повреди.) Може да разглеждате албумчето заедно с детето, като в началото му казвате кой е на всяка от снимките, а после попитайте детето- къде е на снимката на баба или дядо, леля или баба. После може да усложните задачката, като накарате детето да ви казва техните имена.

Как да се ориентираме в пространството?

В първите месеци от живота на детето ориентацията му в простанството е главно по звука. С игрите на този принцип, може да развиете повече това умение, като усложнявате ситуациите и разширявате полето за ориентиране.

1. Оставете да свири музикалната кутийка или някакво малко радио, скрито из стаята - под леглото или под одеалото, в шкафа и т.н. После заедно с детето потърсете къде се крие мелодийката. Скрийте отново музикалния предмет и оставете детето само да го намери по звука. Тази игра може да се играе и на открито- в парка, на вилата.

2. Когато извеждате детето на разходка, то не само диша свеж въздух, но и обогатява представите си за света. Затова е важно да поощрявате изследователската активност на детето и стремежа му да получи колкото може повече впечатления. Докато се разхождате, може заедно да събирате всичко, което ви се струва интересно- шишарки или клончета, ако сте в парка; раковини или красиви камъчета, ако сте на плажа; ярко обагрени листа и жълъдчета, ако е вече есен. Вкъщи разгледайте отново вашите „съкровища” и обръщайте внимание на детето за цвета или особената форма на всяка една от „находките”.


3. Разкажете на детето и за по-далечните неща от заобикалящия го свят, които също са много интересни. Наблюдавайте заедно как залязва слънцето, а през зимата, когато се стъмва рано, погледайт звездите и луната. Любознателността е най-добрата човешка черта и основата и се полага още в ранното детство.

Няма коментари: