понеделник, 1 юни 2009 г.

Хранителните добавки – здравословни, необходими или модерни ?



Доскоро по аптеките и в магазините за здравословни и диетични храни можеше да се намери голямо разнообразие от хранителни добавки, чиято роля е да подпомагат здравословното хранене или ефективността на диетата и постигането на желаната физическа форма. Преди да посегнем към тях, обаче, трябва да си отговорим на някои важни въпроси – доколко са ефективни, безвредни ли са и могат ли да се приемат свободно, без лекарско предписание.

ЩО Е ТО ХРАНИТЕЛНА ДОБАВКА?

Според закона за храните “Добавки към храненето” са „храни, предназначени да допълнят нормалната диета и които представляват концентрирани източници на витамини и минерали или други вещества с хранителен или физиологичен ефект, използвани самостоятелно или в комбинация, които се предлагат на пазара в дозирани форми като капсули, таблетки, хапчета и други подобни, на прах, ампули с течност и други подобни течни или прахообразни форми, предназначени да бъдат приемани в предварително дозирани малки количества.”

Най-популярни и рекламирани напоследък са хранителните добавки, които „гарантират” здравословно и ефективно регулиране на теглото. Техните съставки въздействат главно на функциите на инсулина, потискат на апетита и стимулират изгарянето на мазнините. Такива са минералът хром и хидрокси лимонената киселина, открита в екстракта от плодове на растението гарсиния.

Друга голяма група хранителни добавки съдържат вещества, които стимулират изгарянето на калориите - съдържат се в растенията ефедра, гуарана, готу кола и горчивия портокал. Тъй като са установени много вредни странични ефекти за здравето при употребата на хранителни добавки, съдържащи ефедра, те са забранени за разпространение в България и Европа, а в САЩ са разрешени с предупреждение за опасностите при употреба. А ефектът на гуараната и готу колата се дължи на кофеина, който съдържат.

Някои хранителни добавки стимулират функцията на щитовидната жлеза и подобряват обмяната на веществата. Обикновено това са продукти, съдържащи йод, извлечен от екстракти на различни видове водорасли. При тях проблемът е, че продължителна им употреба може да предизвикат сърцебиене или аритмия. Не е препоръчително да се приемат при наличие на заболявания на щитовидната жлеза.
Хранителните добавки с растителни влакна (целулоза, трици, гуарова гума и др.) увеличават обема си в стомаха и червата и приемани преди хранене намаляват чувството за глад. Техният недостатък е, че честата им употреба може да доведе до намаляване всмукването на важни за организма минерали от храната.

Хранителните добавки с основна съставка цитозан (получава се от черупките на ракообразни) имат свойството да се свързват с част от мазнините, приети с храната и да намаляват тяхното резорбиране. Често обаче с това се блокира и усвояването на мастно разтворимите витамини.

Някои таблетки и чайове за отслабване са на билкова основа и са със силно лаксативно или диуретично действие. Ефектът на тези средства е намаляване на теглото в резултат на загубата на течности. Билки с такова действие са: сена, алое, зърнастец, глухарче, копър, мечо грозде, полски хвощ, целина, коприва. Страничните ефекти при прекомерна употреба са коремни болки, гадене, повръщане, а редовния им прием може да доведе до обезводняване, сърцебиене и нарушения в баланса на електролитите.
На широка популярност и употреба от съвременните средства за отслабване се радват и хранителните добавки, съдържащи конюгирана линолева киселина и пируват. Те разграждат количеството на мазнините в организма и са безопасни, прилагани в препоръчителните количества. Хит в програмите са отслабване са и продуктите с екстракт от зелен чай, тъй като антиоксидантите и кофеинът, които съдържа ускоряват изгарянето на мазнините в организма с около 35%.

ЕНЕРГИЙНИЯТ БАЛАНС НА ОРГАНИЗМА

Определянето на физиологичните потребности на човешкия организъм от хранителни вещества и енергия за различните възрастови групи и в зависимост от физическата активност е според различни физиологични норми за хранене. Нормите се задават по показателите възраст, пол, телесна маса, физическа активност и др.

Изразходваната от организма енергия трябва да се покрива с количеството и качеството на храната. Енергийният баланс на организма се определя чрез съпоставката на изразходваната енергия и количеството на приетата храна. Задоволяването на потребностите на организма от хранителни вещества и тяхното оползотворяване е сложен комплекс от биохимични процеси, които се извършват чрез обмяната на веществата.

Изразходваната енергия и енергетична стойност на храната се измерват в джаули или калории, като коефицентите на тези единици са:

1 грам белтъчини = 17 KJ (4 KCal)
1 грам мазнини = 38 KJ (9 KCal)
1 грам въглехидрати = 17 KJ (4 KCal),
а 1 Kcal = 4,1864 KJ.


Енергоразходът зависи от интензивността на извършената мускулна работа и обикновено е в границите за 1 час/кг телесна маса между 6,276 до 41,840КJ.



НАДНОРМЕНОТО ТЕГЛО

често е причина за появата на здравословни проблеми (високо кръвно налягане, артрит, диабет, повишено ниво на холестерол в кръвта, сърдечно-съдови заболявания и др.) Затова е важно да знаем как правилно и здравословно да поддържаме теглото си в нормални граници.



ЗАЩО НЕ УСПЯВАТ СТРОГИТЕ ДИЕТИ?

Да постигнеш желаната добра форма и линия понякога се оказва доста трудно. Разбира се най-важна и ефективна за постигането на добро здравословно състояние и отлична форма е физическата активност. Но често в забързаното ни ежедневие и сред куп проблеми и задачи за разрешаване не ни остава достатъчно свободно време за спортуване. Тогава се налага да прибегнем до допълнителни мерки за регулиране на теглото си - строги диети и постове, гладуване или дори употреба на медикаменти. В повечето случаи диетите си избираме сами, без препоръките на специалист и това често води до появата на нови проблеми. Освен това при наличието на такова разнообразие от изкусително вкусни хранителни продукти, диетите често предизвикват чувство за дискомфорт, лошо настроение, нисък тонус и раздразнение. На строга диета обикновено издържаме само 1-2 седмици, а след това настъпва „вълчи глад” и отново прехранване. Крайният резултат е нашето разочарование от самата идея за поддържане на теглото в нормални граници.

Според статистиката през последните години в развитите страни по света консумацията на хранителни продукти с високо съдържание на мазнините рязко се е увеличила, тъй като те са по-вкусни, по-лесно се дъвчат, но едновременно с това по-трудно засищат глада и са с много по-висока енергиина стойност. Научните изследванията доказват, че запасите от въглехидрати в организма се регулират чрез обвързване на разграждането с приема им. Това обаче не важи и за мазнините. За постигането и поддържането на здравословно тегло и добра форма, хората със склонност към затлъстяване трябва да спазват нискомаслена диета.

Приемът на апетитопотискащи средства също не дава добри резултати, тъй като в повечето случаи те въздействат неблагоприятно на нервната система и крият определени рискове, като например привикване към медикамента. Още по-рискова и опастна за здравето е употребата на хормонални препарати или средства за бързо обезводняване. Най-разумният начин да регулираме теглото си е постигането на баланс между физическа активност и здравословното хранене (с по-малко мазнини за сметка на белтъците и въглехидратите).



ГРЕШКИТЕ, КОИТО ТРЯБВА ДА ИЗБЕГНЕМ ПРИ ОПИТИТЕ СИ ДА ОТСЛАБНЕМ

Методите за бързо и лесно сваляне на килограми в много случаи са с нетраен ефект, а понякога могат да бъдат и опасностни за здравето. Колкото по-бърз и драстичен е методът, толкова по-нетраен е резултатът за теглото. Освен това лекарствените средства за отслабване могат да причинят трайни смущения в метаболизма и с това да намалят шансовете за отслабване и запазването на желаните здравословни килограми. Ето какво трябва да знаем, преди да посегнем към „вълшебните” таблетки за отслабване:

1. Диуретиците повишават отделянето на вода, сол и калий, но не влияят на мастните резерви. Те имат отношение по-скоро към пречистването на организма от натрупаните токсини, а не толкова към отслабването. Ако се приемат без мярка, диуретиците могат да предизвикат мускулни и сърдечни болки.

2. Лаксативи са също с очистващ ефект и не водят до отслабване, защото хранителните вещества, които внасят излишните калории, се всмукват в организма от тънките черва, т.е. преди да са достигнали до дебелото чeрво. Лаксативите могат да бъдат опастни за здравето, защото предизвикват загуба на вода и минерални соли, а понякога и поражения на чревната лигавица.

3. Тироидни екстракти способстват за намаляване на мускулната маса, но за съжаление не и на мастната тъкан. За да бъде отслабването трайно, трябва да се намали мастната тъкан и да се предпази мускулната. Тироидните екстракти не са ефикасно и безобасно средство за намаляване на теглото – те могат да предизвикат сърцебиене и безсъние.

4. Протеинови препарати могат наистина да доведат до редуциране на теглото, тъй като намаляват апетита и изгарят мазнините, без да предизвикват загуба на мускулна тъкан. Протеиновите препарати, обаче могат да навредят на бъбреците и да предизвикат сериозни проблеми. Освен това често предизвикват запек.

5. Билките, капсулите и екстракти са по-малко ефикасни като средство за отслабване. Освен това трябва много внимателно да се осведомите за техния състав от лекар или фармацефт и да проверите дали не сте алергични към някои от съставките.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ, РЕГУЛИРАЩИ ТЕГЛОТО




Подтискащи апетита
Приемът на храната се контролира от чувството ни за глад и апетита, които се влияят предимно от психологични фактори (вида и аромата на храната, стресови и напрегнати ситуации и т.н.) Доскоро средствата за отслабване, подтискащи апетита, бяха само синтетични лекарства, въздействащи на централната нервна система. Те обаче имат редица вредни странични ефекти и в повечето случаи намаляват работосбособността и жизнения тонус. Апетитоподтискащите средства се приемат при някои форми на затлъстяване, като лечението се провежда в съчетание с нискокалорична диета.

Продукти, които можете да намерите: Chitozan Plus, Forever Garcinia Plus, Цефамадар, NOVA FIT на Dr. Theiss, Citramax & Chromium, Универсал С – Форте, Fibrax и др.

Абсорбатори на мазнини
Нивото на мазнините в кръвта е в пряка зависимост първо - от храносмилането и абсорбцията на мастните субстанции, внесени с храната и второ - от кръговрата на холестерола в организма - между черния дроб и червата. Нормалните стойности на холестерола са 3,1-5,7 mmol/l и 0,2-1,8 mmol/l за триглециридите. Продуктите за отслабване, които действат като абсорбатори на мазнините, всъщност пречат на част от липидите в червата да се свържат и ги отстраняват още от там, преди да навлязат в циркулацията и да се върнат в черния дроб. Междувременно черният дроб поема част от холестерола от кръвта за синтез на жлъчни киселини и с това нивото на липидите в кръвта значително намалява. Друго много важно значение на абсорберите на масти е, че чрез тях организмът отстранява много от натрупаните токсини и канцерогенни субстанции. Абсорберите на мазнини подпомагат метаболизма и предпазват организма от образуването на ракови клетки.

Продукти, които можете да намерите: Chitozan Plus, Fat absorber на „Cali vita” и др.

Препарати, които разграждат и “изгарят” мазнините
Това са препарати, съдържащи само естествени субстанции, чието действие е забавено, а организмът усвоява техните активни вещества в продължение на целия ден. Това е важно, защото двете основни съставки на тези препарати (холин и инозитол) са разтворими във вода и в обикновен вид биха напуснали организма за 2-3 часа. Холинът и инозитолът са субстанции ускоряващи процесите на изгаряне на мазнините до мастни киселини. L-карнитинът също присъства в състава на препаратите за отслабване от тази група. Той отговаря за продуцирането на енергия от молекулите на мастните киселини. Метионинът и бетаинът пък пречат на отлагането на мазнините в черния дроб и подпомагат детоксикацията на организма и намаляването на нивото на холестерола.Съвременните препарати за отслабване, разграждащи мазнините, съдържат и хром, който подпомага намаляването на телесното тегло без нежелани странични ефекти. „Изгарящите мазнини” препарати освобождават тялото от излишните килограми, а действие може да се измерва в сантиметри. Намаляването на обиколката на талията с 2 см, например, отговаря на 4-5 кг редуцирано тегло. Днешните средства за намаляване на теглото са безопастни и по-ефикасни, а съчетани със здравословен и балансиран режим на хранене, гимнастика и упражнения, помагат на всеки да постигне желания добър и дълготраен резултат за фигурата си.

Продукти, които можете да намерите: Advanced Fat Burners на „Cali vita”, Triple Potency Lecithin, Chromium Max, АЮРСЛИМ капсули, Forever Lite, ЗАРСЕНА, КЕЛ ХЕРБ, ПЕКТИН ХЕРБ и др.

Диуретични и лаксативни средства
Нарушенията на функциите на дебелото черво са широко разпространени днес и са често срещан повод за лекарска консултация. Раздразненото дебело черво предизвиква болки и функционални смущения.Функционалният хроничен запек включва всички случаи, когато дебелото черво не се освобождава достатъчно често, без обаче да има доказано органично заболяване в него, както и при функционалната диария. Дивертикулоза е също следствие на нарушената функция на дебелото черво.
Освен, че са резултат от известно предразположение, тези нарушения са до известна степен и последица от нашия начин на живот - липсата на движение, недостига на време и неправилен режим на хранене. Поради това често автоматично се прибягва към “слабителните средства”. В повечето случаи те дават временно облекчение, но дълготрайната им употреба води до привикване и повишаване на дозата, което може да обостри функционалното нарушение в дебелото черво. Разумното решение е да бъде открита на причината за смущенията и да се подпомагне функцията на дебелото черво с естествени средства.

Продукти, които можете да намерите: Pure Yucca, Mucofalk, Липоредукт плюс, Лаксипрокт, Лаксит, Пективит С, ЕДЕМАЛ, ЛАКТАЛ Б, Apfelessig и др.




5 полезни съвета как да поддържаме здравословно тегло:


1) Не пропускайте трите основни храненеия за деня (закуска, обяд, вечеря). Яжте редовно, но в малки количества.

2) Подбирайте храни, бедни на мазнини. Яжте черен хляб, зеленчуци, несладки плодове, постно месо, нискомаслени млека и сирена.

3) Излъжете глада! Половин час преди основното хранене хапнете филийка черен хляб или 1/2 сварен картоф.

4) Пийте повече течности – около 2 литра на ден. Това е ефективен начин за подтискане на апетита.

5) Някои билкови хранителни добавки оказват потискащ ефект върху апетита. Такива са продуктите, съдържащи жълт кантарион, гарсиния камбоджа, земна ябълка, корени от глухарче, спирулина. Хранителни добавки, съдържащи растителни влакнини и целулоза предизвикат чувство за ситост, тъй като набъбват в стомаха, без да се резорбират. Хранителни добавки с хром също действат апетитоподтискащо, а хромът се включва в инсулиновата обмяна в организма и подпомага стабилизирането нивото на кръвната захар.


Публикувано в сп."УСУРИ"

Няма коментари: