понеделник, 1 юни 2009 г.

КАК ДА ОВЛАДЛЕЕМ ДЕТСКИЯ ГНЯВ?



Много възрастни, а да не говорим за децата, не могат да опишат какво става в душата им, от какво са недоволни и какво ги тревожи. Ако човек умее да разбира и оценява душевното си състояние, ще му бъде много по-леко, както на него самия, така и на околните. Как да научим детето да владее и разбира емоциите си?

Ето няколко полезни упражнения, развиващи умението на детето да разбира себе си:

Дневник с настроения
Кажете на детето: „ Вслушай се в себе си. Ако твоето настроение можеше да бъде оцветено, кой цвят би избрал? На какво животно или растение прилича твоето настроение? Какви са според теб цветовете на радостта, на тъгата, на тревогата, страха?” Можете заедно да направите „дневник” на настроенията. В него детето всеки ден (а може и по няколко пъти на ден) нека рисува своето настроение- само с цветни чертички, с пейзажи или с човечета- както му харесва на него.

Къде се раждат чувствата?
Нарисувайте силует на човешка фигура. После накарайте детето да си представи, че човечето е радостно и да оцвети с моливите онази част от тялото, където според него се намира това чувство. После го накарайте да „почувства” къде се намират обидата, гневът, страхът, щастието, тревогата и т.н. За всяко чувство детето внимателно трябва да избере различен цвят.

Някои важни въпросителни
Обсъдете с детето начините, по които може да се изрази гнева. Нека се опита да отговори на следните въпроси:

1. Какво може да те разплаче?
2. Как се държиш, когато си сърдит?
3. Какво чувстваш, когато си разгневен?
4. Какво правиш, за да избегнеш неприятностите в такива ситуации?
5. Кажи няколко думи, които хората изричат, когато са сърдити?
6. А когато слушаш обидни за теб думи, как се чувстваш и какво правиш?
7. Кои са най-обидните думи за теб?


!!!Хубаво е да записвате отговорите, за да може по-късно да ги обсъдите с детето!!!

Как да научим детето да се справя с гнева?

Ето няколко полезни метода и упражнения:

Научете мъничето как да изразява гнева си в по-приемлива форма.
Обяснете му, че задължително трябва да обсъжда всички негативни ситуации с родителите или приятелите си. Покажете му как може да изразява гнева и раздразнението си в словестна форма: „ Разтроен съм. Това ме обижда!” Предложете на детето да използва „ вълшебни предмети” за събиране на отрицателни емоции, например „чаша за викане”, вана с вода, в която могат да се хвърлят гумени играчки, хартия, която става за късане, хвърляне или улучване на мишена, нарисувана на стенат. С цветни моливи, детето може да нарисува неприятната ситуация, предмета или лицето, което е предизвикало гнева. А после може да ги задраска или защрихова, за да се отърве от негативните чувства. От пластелин пък може да се направи фигурка на онзи, който ни е обидил, а след това да се смачка или да се преправи на друго по-забавно нещо. Направете за детето специална малка възглавничка за „разреждане”. Може да й пришиете ядосани очи и уста, а дребосъчето да я използва вместо боксова круша, за да излее гнева си.


В огледалото...
Застанете пред огледалото и заедно с детето открийте „лицата” на различните емоции, като обърнете особено внимание на „гневния” човек.

Не се сърди, човече!
Нарисувайте заедно знака „СТОП” и се уговорете, когато някой от вас усети, че започва да се сърди, нека вдигне този знак и каже „СТОП”. За това упражнение се изискват тренировки в течение на няколко дни, за да се установи действието като навик.

Мим
За да научите детето си спокойно да общува с хора, поиграйте тази игра:
Вземете в ръце някакъв привлекателен за детето предмет (играчка или книжка). Задачата на детето е да ви придума да му дадете предмета. Направете това, когато решите, че е вложило достатъчно стороние и е избрало най-подходящите думички и тон за това. Играта може да се усложнява - накарайте детето да изрази молба само с мимики и жестове, но без думи. После може да си смените местата- вие да помолите детето за нещо. Накрая обсъдете кой е най-лесният начин да помолиш за нещо, кои действия, думички, жестове, мимики са повлияли най-силно на вашето решение да датете играчката. Обсъдете чувствата, които сте изпитали по време на играта.

Средство да „ бързо разреждане”
Ако видите, че детето е превъзбудено и е на границата да избухне или да се разплаче, помолете го да потича много бързо, да подскача или да изпее песничка гръмко, със силен глас.

Игра „Наричанка”
За да изключите обидните думи от всекидневното общуване, поиграйте на „Наричанка”. Подхвърляйте си с детето един на друг топка или кълбо и всеки, който хваща предмета, да нарича друтия с някаква необидна думичка (кажете някакъв плод, зеленчук или цвете). Например: „Глухарче, такова!”, „ А ти тогава си диня!” Докато ви се свършат „обидните” думи, гневът ще е отстъпил място на доброто настроение и смеха. Ако съумеете да превърнете играта в навик, ще чувате много по-малко обидни дими от детето, дори, когато е много сърдито или раздразнено.

Как да научим детето да управлява своите емоции?

Сигурно вече сте разбрали, че за да се изгонят отрицателните емоции отвътре, е много вредно де се опитваш да ги скриеш. В следствие на подтисканите негативни преживявания, детето може развие невроза, болест на сърцето или повишено кръвно налягане, висока раздразнителност, агресивност или проблеми в общуването. Затова научете детето, а и себе си да изразявате емоциите си, да ги „излива”, без да вреди на околните. Емоционалното разтоварване е необходимо, за да съхраните доброто здраве (физическо и психическо) на детето, а умението да разказва за проблемите си ще му помогне в контактите с околните и да разбира по-добре себе си.

Методи за разреждане на напрежението за ядосани малчугани над 5 години



o Покажете на детето как може силно да стисне юмручета, да напрегне мишци, а после постепенно да отпусне мускулите, а напрежението ще си е отишло.

o Помолете го да си представи, че е лъв - красив, спокоен, самоуверен, с гордо вдигната глава и изправени рамене: „ Виж, той се казва точно като теб, има същите очи и силно тяло. Ти си лъв!”

o Помолете детето да стъпи здраво на краката си, да разпери ръце, но да ги държи стегнати : „ Ти си могъщо дърво, много здраво, със силни корени, които проникват дълбоко в земята. Ти не се страхуваш от нищо. Това е позата на уверения човек.”

o Ако видите, че детето започва да се разгневява, помолете го да си затвори очи и бавно да вдиша и издиша няколко пъти или да преброи до 10. Това е бърз начин и вие да изпуснете парата като родител, когато от време на време не можете да овладеете ситуацията.

Няма коментари: