петък, 5 юни 2009 г.

3 лечебни трика от „аптечката на баба” при летни болежки


При ухапване от комари, бълхи и всякакви досадни летни гадинки, вместо да търсите в къмпинга или курортния комплекс отворена денонощна аптека, по-добре намажете засегнатото място с лавандулово масло или ментов спирт. Една капчица от етеричното масло е достатъчна. Разнася се с пръсти и помага също при изгаряне на кожата или охлузни рани.

• В багажа за морето си вземете и вазелин за устни с алое вера и масло от жожоба. Освен, че ще придаде съблазнителен вид и блясък на усмивката ви, вазелинът е чудесно средство за първа помощ при изгаряне /слънчево и топлинно/, при ухапвания от насекоми и порязвания. Можете да го използвате и като хидратиращ крем за нежната зона около очите, ако сте забравили да се снабдите с подходящатата специалноразработена козметика.

За облекчаване на болката от слънчево изгаряне и за смъкване на температурата на тялото най-изпитано и ефикасно средство си остава кофичката кисело мляко с шупната в нея лъжичка сода бикарбонат. Намажете се щедро с бялата смес и останете поне 30 минути в пълен покой на хладно и сенчесто място. После си вземете освежаваж душ с хладка вода. За да успокоите кожата, поръсете обилно с розова вода и намажете с хидратиращ крем.

Публикувано във в-к "168 часа", автор: И.Димова

Няма коментари: