петък, 29 май 2009 г.

SOFIA DESIGN WEEK



SOFIA DESIGN WEEK e първият фестивал за дизайн в България. Над 22 безплатни експозиции, 17 лектора и 5 уъркшопа, водени от величия в дизайна, ще преобразят столицата в седмицата от 5 до 12 юни.

Фестивалът е разделен на 4 основни модула:

МОДУЛ 1
22 експозиции на 10 локации в София с абсолютно свободен достъп, които ще представят висококачествен продуктов, комуникационен, интерактвен и графичен дизайн. Първата изложбите ще бъде открита още на 2 юни.

МОДУЛ 2

Международен Next Identity Forum (17 лектора в 3 дни), който ще срещне едни от най-изявените представители на дизайн-авангарда с българска публика в три лекционни дни: от 5 до 7 юни. Сред гостите са живи легенди от продуктовия, комуникационния, интерактивния и графичния дизайн - всеки от тях, автор на поне една дизайн-революция в своята област:

Philippe Appeloig – арт-директор на Лувъра от 2003. Той е и създател на графичната идентичност на музея d`Orsay, Националната опера в Париж, Френския Музикален театър и стотици други. Прави проекти за Министерствата на външните работи, на образованието и на културата на Франция, Филмовия фестивал в Кан, Центъра за съвременно изкуство Жорж Помпиду, Ню Йорк Таймс и мн.др. Изложбите и проектите му са обиколили света от Токио до Монреал.

Erik Kessels се превърна в нарицателно за неконвенционалност: освен, че офисът му се намира в изоставена амстердамска църква, рекламното студио успя да превърне никому неизвестната фирма BEN в телеком номер 1 на Холандия. Сред клиентите им са Diesel, Nike, Absolut, Loyd и мн.др.

Джи Лий е роден в Сеул, отрасъл в Сао Пауло и установил се в Ню Йорк визуален провокатор. Професионалното му портфолио е зашеметяващо - четири години арт директор в Saatchi & Saatchi, две в Droga5, понастоящем творчески директор на Google Creative Lab и преподавател по дизайн в School of Visual Arts. Неговите графични идеи са оставили отпечатък върху институции като MoMA, Metropolitan Museum of Art, UNICEF и дълъг списък от брандове, сред които Nike, Jaguar, Coca-Cola и Heineken. Джи Лий е автор на книгата Univers Revolved (2004), която илюстрира неговата 3-D азбука, и с нея печели наградата AIGA 50 Books/50 Covers Award. Един от най-известните му проекти се казва Bubble Project. Бели, подобни на балони стикери, разлепени на различни обществени места, дават възможност всеки да коментира визуалната култура на града си, а най-запалените сформират интерактивна общност. На проектa е посветената и книгата Talk Back, The Bubble Project през 2006. Bubble Project пристига в София, където ще се установи за кратко през юни.

МОДУЛ 3
Пет уъркшопа, водени от най-изявените имена в съвременния дизайн

МОДУЛ 4
Множество съпътстващи събития и акции в публичното пространство и Design Lounge зона в двора на Националната художествена академия.

И...НЕЩО СПЕЦИАЛНО ЗА ДЕЦАТА!!!



WE BUILD OURSELVES
На 6-ти юни в Национална художествена академия на бул. Дондуков 56 Барбара Хенкес ще представи “The next identity… we build ourselves” - инсталация, която цели да даде на детското въображение абсолютен картбланш и да види как ще се отрази това на куп най-различни картонени кутии. Децата ще ги оцветяват или изрязват, или сглобяват, ще строят с тях кули, къщи, лабиринти. Без условия, рестрикции или състезателни начала. Само пространство за въображението.

Повече информация за събитието можете да намерите на: www.sofiadesignweek.com

Няма коментари: