сряда, 20 май 2009 г.

Мъдри дао съвети за всяко ежедневие


„Животът сам по себе си е сладък!”

е поуката от онази история с дегустаторите на оцет в “Даото на Пух” от Бенджамин Хоф. И макар да се случва често пътят към нирвана да бъде прекъсван по един или друг начин от горчивия вятър на ежедневието,ако живееш в хармония с обстоятелства, които изпълват живота ти, според дао философите ще виждащ положителното в онова, което други намират за отрицателно.

Даоизмът е определен начин на оценка, поука и реакция на всичко, което се случва в ежедневието. И естественият резултат от този хармоничен начин на живот е щастието. Би могло да се каже, че щастливата ведрина е най-забележителната особеност на личността, а тънкото чувство за хумор проличава дори и в най-задълбочените даоистки съчинения, като например две хиляди и петстотин го¬дишната „Дао Дъ-дзин".

Усмихвайте се, за да прогоните стреса!

Не забравяйте да се усмихвате винаги искрено с очи и сърце, изпълнени с любов и добронамереност. Това е профилактика за всякакви болести, тъга и лошо настроение. Когато сте сърдити, подтиснати, плачете или се нервирате, вашето тяло се зарежда с отрицателна енергия. А когато сте щастливи и се усмихвате, в мозъка ви започват да се отделят феромони – хормоните на щастието. В такива случаи мъдреците казват, че лошите мисли и неприятностите растат като лед под лъчите на яркото слънце.

Говорете по-малко!

Внимателно подбирайте думите и точния момент, когато трябва да кажете нещо. Уместно казаната дума е най-ценното, което можем да дадем от себе си на другите. Според даоистите мълчанието не е злато, но съхранява нещо много по-ценно - собствената ни Ци енергия.

Мислете по-малко и действайте по-смело!

Не анализирайте непрекъснато бъдещето и миналото, защото това обикновено създава поводи за безпокойство, а то от своя страна води до стрес. Вместо това се опитайте да концентрирате енергията си върху настоящето. Научете се да помагате и да прощавате грешките на другите. Това ще ви помогне да изградите себе си като пълноценна личност.

Закалете тялото си!

Главата дръжте на хладно, а краката и ръцете си – на топло. Според даоистите главата е храм на Бога, на ума и на човешката душа. Затова мъдрите казват, че добрите решение се раждат сутрин „ на свежа глава”. А ако искате да разсеете натрупаното напрежение от деня, правете масажи и раздвижете китките и дланите на ръцете или глезените и пръстите на краката. Това подобрява кръвообръщението, нормализира дишането и насища мозъка с нужното му количество кислород. Грижете си за комфорта и здравето на тялото, за да е бодър духът ви и щастлива душата ви! През зимата дръжте краката си на топло, а главата на прохладно. През пролетта и есента оставете главата и краката да усетят свежия въздух на деня.

Носете шал против главоболие!

В шията са струпани много кръвоносни съдове и нерви, които кръвоснабдяват мозъка. Затова е добре дори през пролетта и при хладно или дъждовно време да връзвате копринен шал на врата си. Никога не излизайте ведната след сън или от банята навън, ако денят е ветровит.

Отнасяйте се мъдро към храната си!

Не прекалявайте с количествата, защото мъдрите казват: „По-малко храна, по-дълъг живот!” Ставайте от масата, малко преди да сте заситили глада си и излезте на кратка разходка. Никога не прегрешавайте със сладки или тежки храни преди сън. Обядът си започвайте с горещо ястие, топло второ и хладен десерт. Ако хапвате по-често студени храни, изпивайте по една чаша хладка вода след хранене. А преди да седнете на масата, направете няколко упражнения за правилно дишане. Яжте повече сурови храни през пролетта, повече кисели през лятото, повече люти и горчиви през есента и по-малко солени през зимата.

Бъдете умерени във всичко!

Прекалено дългото ходене пеш вреди на ставите, заседяването, пък, вреди на мускулите. Продължителното стоене прав е вредно за костите, а залежаването отнема от жизнената енергия на човека. Гневът, тъгата, самосъжалението и меланхолията са толкова вредни, колкото и силната радост или пренасищането с удоволствия. Златното правило е – бъди умерен!

Спете с глава, обърната на изток през пролетта и лятото, после на запад – през есента и зимата!

За да отпочива тялото ви добре по време на сън и за да увеличите запаса на жизнената си енергия, спете на едната си страна, със сгънати в коленете крака. През лятото и есента си лятайте рано и ставайте с изгрева. През зимата спете до късно, а през пролетта ставайте призори, но си лягайте още преди да се е стъмнило.

Започвайте деня си с гимнастика или дихателни упражнения!

Основните принципи на източната гимнастика са плавни и меки движения, добра концентрация при изпълнението им, регулирано правилно дишане и положителна настройка. Постарайте се да почувствате енергията, с която се зарежда тялото ви сутрин. Опитайте се да изхвърлите излишните мисли, тревоги и проблеми. Сутрешната дао гимнастика е средство за самопознание и творчески процес, в който вие сте главният участник. Тялото ви само ще ви подскаже дали правилно изпълнявате упражненията, а резултатът е чувството за комфорт, удоволствие и свежест.

Автор: И. Димова, публикувано в сп."АЗ"

Няма коментари: