сряда, 27 май 2009 г.

ПСИХОЛОГИЯ НА ЦВЕТОВЕТЕ




Според психолозите тъмните цветове ни успокояват, а светлите ни възбуждат. Цветовете могат да окажат влияние върху физическото състояние на човек за кратко и върху психиката, при по-дълго вглеждане. Освен това подсъзнателно асоциираме цветовете и с усещанията на другите си сетива – за вкус, аромат, температура и т.н – например синьото е винаги студено, зеленото – хладно, а розовото – сладко. Когато обзавеждате дома или офиса, пък, трябва да имате предвид, че някои цветове поглъщат формите и видимо стесняват пространството. Такива са например синият и черният цвят. Други, като жълтото и бялото – напротив, увеличават обема и създават илюзията за широки пространства. Освен това цветовете се разграничават и по типа излъчване: концентрични са сините, например (затова дългото взиране в сини квадрати предизвиква тревога и раздразнение), а жълто-оранжевите са ексцентрични – т.е. излъчват от центъра навън.

Всеки цвят има и своята символика, затова според семиотиците историческите времена, епохите и дори различните държави могат да се отбелязват символично с определен, характерен за тях, цвят. Например сивото е цвета на пуританството и следвоенна Великобритания, пурпурът пък е запазен символ за епохата на властта на Римската Империя над останалия свят.

Цветовете, подобно на ароматите, се използват и за лечебни и оздравителни терапии. Историята ни припомня, че за това са се сетили отдавна древните гърци. Преминавайки през прозорците на храмовете, цветът се разпада на своя спектър, от който молещият се избира да приема само онзи цвят, който му е нужен, за да постигне хармония и душевен мир. Тази идея по-късно в Европа можем да видим доразвита в цветните витражи на католическите храмове.
Предпочитаният в даден момент от човека цвят дава ясна представа за душевното му състояние, а противополижният дава информация за причините за съответното настроение. Ако човек се измори от определен цвят, то трябва да погледне към неговия противоложен, за да възстанови равновесието си, съветват ни психолозите.

Бърз цветен тест!

Изберете бързо 3 цвята, без да се замисляте, а после според тяхното значение, анализирайте моментното си състояние (показано от първия цвят), работоспособността си (втория избран цвят) и отношението си към околните (3-ия посочен от вас).

Цветовете в детайли


БЯЛОТО по-скоро може да се приеме за липса на цвят и обикновено предизвиква положителни асоциации.

+++ характеристики: невинност, лекота, откритост, единство и себеотдаване
--- характеристики : изолация, скука, разочарование, безплодност

Белият цвят е символ на съвършенството и завършеността. Демонстрира абсолютното и окончателно решение, пълнотата и свободата на възможностите, премахването на всички бариери и препятствия. Бялото е символ на абсолютното равенство, така както самото то включва в себе си всички цветове, равнопоставени помежду си. Бялото винаги вдъхновява, вдъхва вяра и чувство за свобода. Ако, обаче прекалите с белия цвят, в действие влизат неговите негативни характиристики.
Бялото е цветът на жреците в Африка, тъй като освен всички останали негови значения, той е и символ на социалното съгласие и мира. Бялото животно при жертвоприношенията е своеобразен акт на примирие с боговете. По-късно бялото се превръща и във важен християнски символ – като знак за вярата, чистота и светостта.
Белите дрехи от своя страна означават начало и спасение. Те придават на кожата мек и нежен вид. Белият цвят осветява и обновява всички останали цветове и помага да се премахне сковаността на тялото. Когато човек избере да се облече в бяло, то обикновено подсъзнателно се опитва да се освободи от неприятностите си.

ЧЕРНОТО е абсолютна противоположност, той поглъща в себе си всички цветове, без да ги отразява.

+++ характеристики: съзидание, предвидливост, съдържателност, загадъчност
--- характеристики : разрушителност, депресия, пустота, използване на сила като проява ва слабост и егоизъм

Черният цвят винаги е предизвиквал човешкото любопитство и привлича вниманието към себе си със своята тайнственост. Черното поставя въпроси и е изпитание и катарзис за човешката душа. Опитвайки се да се освободим от натрупаната отрицателна енергия, сме длъжни да преминем през черното, за да познаем бялото в себе си. Черният цвят освен това дава възможност за отдих, той съдържа в себе си обещание и надежда за промяна. В негативната си светлина черното говори за тишината и спокойствието на смъртта.
В африканската митология черният цвят се свързва със сезона на дъждовете, той е цвета на дърветата и водата, загадъчен и криещ неизвестността в себе си. Жертвоприношенията на черни животни са свързани с ритуалите за дъжд.
Когато черното е предпочитан цвят в облеклото, то обикновено издава отсъствието на нещо много важно от живота на човек.

СИВОТО свързва в себе си противоположните характеристики на черното и бялото, затова създава чувството на ненужност и отчуждение.

+++ характеристики: информираност, здравомислие, реализъм, среща на противополжностите
--- характеристики : меланхолия, печал, болезненост, депресия, пасивност

Единствената цел на сивото е да постигне стабилност и хармония на границата между тъмнината и светлината. Хората, които предпочитат сивите тонове, не вярват в искреността на емоционалните преживявания, считат, че чувствата трябва да се показват само при определени ситуации (но никога сега). Те са сдържани и доста често се чувстват изтощени, пусти или раздвоени. От друга страна сивите дрехи успокояват и създават чувство за комфорт.
Сребърното, като подчинен на сивото цвят, изразява идеалистичния стремеж към свобода и преодоляване на всички ограничения. Сребърното е и цвета на силното желание, на проникновението, но и на безпристрастността, двуличността, отражението и илюзорността. Сребърното отключва фантазията и въображението и освобождава от емоционалната скованост. В митологията сребърна е и нишката, свързваща душата и тялото.


ЧЕРВЕНОТО олицетворява могъщество и воля за победа.

+++ характеристики: лидерство, упоритост, съзидание, динамичност, настоятелност
--- характеристики : агресия, нетърпимост, жестокост, разрушителност, похотливост

Този цвят винаги е в движение и е източник на енергия, затова е и символ на страстта. Максимализмът на чувствата отличава хората, предпочитащи червения цвят в ежедневието си. Те са склонни на импулсивни постъпки, без предварително обмисляне и често влизат в ролята на слона в стъкларския магазин. Но червеното заставя винаги да бъдеш активен, въодушевява и дава сили, за да продължиш започнатото. „Червените хора” са реформатори в обществото, отдаващи живота си на дадена цел или идея. В тъмната половина на червеното, обаче, се раждат тираните и способните на насилие и убийство личности.

червени нюанси:
• алено – силно стимулира чувствеността
• малиново – в него присъства и лек оттенък на синьо. Този цвят не се бори с живота, а го обича и затова винаги получава желаното. Пристрастените към малиновото червено са индивидуалисти, които вярват в силата на думите и са болезнено искрени.
• тъмночервено е любимият цвят на снизходителните, инертни, но и властни натури. Те често си задават въпроса: „Защо е необходимо това?”

ЖЪЛТОТО се разпространява на всички страни, прониква навсякъде, затова помага по-лесно да се преодолеят всички трудности и способства за добрата концентрация и вземането на правилни решения.

+++ характеристики: ловкост, съобразителност, оригиналност, възприемчивост, търпимост, честност, справедливост, увереност в себе си, свобода и радост от живота
--- характеристики : язвителност, сарказъм, разсеяност, склонност към осъждане на постъпките на другите, сплетничество

Предпочитащите жълтия цвят, са самоуверени личности, имат висока самооценка, активни са, съобразителни и притежават силно развита интуиция. Желанието да се облечеш в жълто обикновено е свързано с опитите да избягаш от неприятностите, стремежа съзнателно да въздействаш на някого или желанието да постигнеш вътрешна хармония. „Жълтите хора” имат потребност да разкриват и показват себе си. Те поддържат свободни отношения с околните и винаги са оптимистично настроени.

жълти нюанси:
• оранжево-жълто – изразява стихийност и импулсивност, тъй като жълтото в тази комбинация е под агресивното влияние на червеното
• лимонено жълто – предпочитащите този цвят, са обикновено личности с нестандартно мислене, проницателни, но и критични към околните. Самоконтролът при тях е много силен, но от друга страна не обичат другите да ги критикуват и избягват старателно компрометиращите ситуации.
• бледо жълто – този цвят се стреми да избяга от всички рамки, свободен е като слънчевата светлина
• златно жълто – това е цветът на славата и победата. Неговите положителни характелистики са зрялост, опитност, мъдрост, жизненост, а негативните – песимизъм, ограниченост, безчестие. Златното обединява искреността и радостта на детето с мъдростта и щедростта на владетеля.

ЗЕЛЕНОТО е неподвижно, но и пълно с жизнена енергия.

+++ характеристики: стабилност, прогрес, отговорност
--- характеристики : егоизъм, ревност, болезненост

Зеленият цвят произхожда от смесването на жълтия и синия и затова се допълва като характеристики и се влияние от особеностите на тези два цвята.
Зеленото изразява отношението на човека към себе си – скритите тайни и желания, вдъхновения и потребности, желанието за стабилност. Символ е на разцвета и новото начало.
Предпочитащите зеления цвят винаги оглеждат всяка ситуация или проблем от всички възможни страни, преди да решат как да действат. Умеят да разпознават добрия шанс и се стремят винаги да доведат нещата до благоприятния изход. „Зелените” са работохолици и помнят само онова, което им е нужно, за да постигнат целите си. Склонни са да се раздават на другите и да им помагат, дори в ущърб на собствените си интереси. Приветливи са, но и умело крият вътрешния си свят от околните.
Зеленият цвят неутрализира действието на останалите цветове. Разсейва негативната енергия и емоции, помага да се възвърне спокойствието при стресови ситуации, но внимавайте, защото има и сънотворно въздействие. Оказва благоприятно влияние върху клаустрофобиците.

СИНЬОТО е концентричен и егоистичен цвят, то е посветено само на себе си

+++ характеристики: организираност, непреклонност, идеализъм и сила на духа
--- характеристики: подчиненост, фанатизъм

Синьото е цвета на безкрая и опиянението от свободата. Той създава предпоставки за дълбоки размишления над смисъла на живота и истината, но уви не дава отговори, защото често води до състояния на меланхолия и слабост. Създава не чувствено, а духовно впечатление у околните.
„Сините” натури обичат да систематизирват всичко в живота си, държат на реда и уюта. Те винаги имат собствена гледна точка, преданни и отдадени са на всичко, с което се занимават. Тяхната мечтателност и идеализъм, баче, могат да прерастнат във фанатизъм или загуба на представата за реалност.
В митологията синьото е цвета на божественото проявление. Сини са и одеждите на магьосниците и вълшебниците в приказките. А в Древен Египет са украсявали със синя боя вътрешността на пирамидите. Син е и цветът на скарабея – символ на щастливата случайност и късмета. Синьото знаме е универсален символ на свободата и обединението в името на една обща идея.
В цветолечението синьото се използва за снижаване на нервното напрежение, погасява отрицателните емоции и понижава кръвното налягане. Помага за освобождаване от стреса и постигането на вътрешен мир и хармония.

сини нюанси:
• небесно синьо – успокояващ и комфортен цвят. Визуално разширява пространството, с което създава впечатление за свят без граници. Това е цветът на мечтателите и пацифистите.
• тъмносиньо – индигото е цветът на съновиденията. Ако се носи често през деня, обаче, може да доведе до депресии, безпокойство и тъга, тъй като е прекалено дълбок и силен като въздействие.
• люляково синьо – издава незрялост и суета
• лилаво – успокоява при тревога, оказва меко въздействие върху сетивата и подобрява зрението. Символизира интуицията.
• тъмен виолет – агресивен, груб и властен цвят, които подчинява всеки друг, допълващ го в комбинация.

КАФЯВОТО е, затъмнен от влиянието на червеното, жълт цвят.

+++ характеристики: надежност и здравомислие
--- характеристики: разочарование, подтиснатост и депресия

Кафявото е едновременно импулсивен и жизнен, но и сдържан и утихнал цвят. Олицетворява стабилността и преданността.
Кафявият цвят влияе успокояващо в тревожни ситуации и конфликти, едновременно с това изисква категоричност и концентрирано внимание. Оптически разширява пространството, успокоява атмосферата и дава увереност, че всяко нещо ще си дойде рано или късно на мястото.

Носете цветове винаги, съобразени с емоционалното си, физическо и душевно състояние, за да сте в хармония със себе си.
Не забравяйте, че сезоните също имат своите настроения и изискват съответните цветни съчетания. През зимата, например, е добре да се обграждате с контрастни цветове в хладни нюанси. За лятото предпочитайте по-приглушените и нежни тонове. През пролетта се облечете в ясни и топли цветове, а за есента изберете земните, пълни със слънчевата топлина и светлина шарки.


Публикувано в сп."AZ", автор: И.Димова

Няма коментари: