четвъртък, 28 май 2009 г.

С изящни и красиви крака в града и на брега



Ако през останалото време от годината пренебрегваме краката, за сметка на грижите за всички останали части от тялото си, то през лятото те са на показ и е редно преди да ги обуем в чифт елегантни сандали с висок ток, да ги поглезим и разкрасим. Ето няколко рецепти за бързи процедури в домашни условия, които ще решат проблемите с неприятното изпотяване, изсушаването и загрубяването на стъпалата, а също и с миризмата на краката.

Ако краката ви се изпотяват често през деня, сутрин и вечер правете вани с гореща вода, в която е разтворена една лъжичка морска сол. Изчакайте солта да се разтвори добре, а водата да се поохлади и накиснете краката си за около 10-15 минути. Подсушете с топла хавлия и намажете с хирадиращ крем за крака.

За да премахнете неприятната миризма, която се образува при изпотяването на краката, вечер преди лягане направете вана с дафинови листа. Нужни са ви 3 литра гореща вода и 20 дафинови листа. Оставете ги да престоят около час във водата, при затворен капак, и след това накиснете краката си в тази отвара за около 15 минути. Дафиновите листа можете да замените и със 100 гр дъбова кора. Ефектът от тези процедури е като от етествен антиперспирант.

Загрубялата и суха кожа от стъпалата можете да премахнете като ексфолирате кожата с коралова гъба или със соли от мъртво море. Можете да ги намерите във всяка аптека или специализираните магазини за спа козметика. След това успокойте кожата във вана с хладка вода и няколко капки розова вода или отвара от розмарин. Накрая масажирайте с етерично масло от портокалови кори. Вдигнете краката на висока възглавница за около час да отпочинат и след това можете да се поглезите, като си направите педикюр с равна плочка на нокътя и в желания от вас цвят лак.

Публикувано в "168 часа", автор: И.Димова

Няма коментари: