неделя, 24 май 2009 г.

ТРАПЕЗА, СЕРВИРАНА ЛЮБЕЗНО ОТ НЕПТУН


Морските дарове, рибата и кафявите водорасли са изключително богата и здравословна храна.
Освен че са невероятно вкусни, рибата и рибните продукти са лесносмилаема храна, която се усвоява бързо от организма. Богата е на пълноценни белтъци и минерали, които се грижат за здравето и красотата ни през лятото. Рибните блюда са подходящи за ежедневното меню, както на възрастните, така и на децата. Освен това не предизвикват неприятното подуване на корема, така че след морския обяд, можете отново да се разголите по бански на плажа.
Да видим обаче какви чудодейни съставки съдържа рибното меню, та всички диетолози го препоръчват горещо в хранителните режими за перфектна форма!

Един от най-ценните минерали, който можем да си набавим от порция риба, е йодът. „Важен” е за дамите на диета, защото изгаря излишните мазнини в тялото. Освен това ни зарежда с енергия и се грижи за доброто състояние на ноктите, кожата и зъбите. Йодът стимулира и пъргавината на ума. Затова хапнете няколко парченца риба, преди да вземете някое импулсивно и необмислено решение, като например: „ Да се кача ли на луксозната му яхта или да прекарам вечерта в забавна женска компания?”

Калций и фосфор можем да си набавим, ако хапваме по-често сардини или сьомга. Тези минерали са отговорни за здравината на костите и за красотата на лъчезарна ни усмивка. Освен това фосфорът поддържа в баланс метаболизма и нормалното телесно тегло. Съдържа се най-концентрирано в планктона. Именно той е причината по време на „цъфтежа на планктона” морските вълни да блещукат, като обсипани с хиляди светулки. Фосфор можете да си набавите с порция филе от акула или каракуда, които се хранят предимно с планктон. Интересен научен експеримент с планктон е провел Института по Хранене към БАН с морския пътешественик Дончо Папазов, който прекарва сам 15 денонощия в открито море в обикновена рибарска лодка. Дневното му меню съдържа само зоопланктон. Анализите на учените показват, че зоопланктонът може да подтисне чувството на глад и адаптира организма към приемането на ограничено количество храна. За съжаление обаче не може да замести изцяло храната. Това свойство на водораслите и планктона обаче биотехнолозите използват удачно в диетичните напитки, които подтискат глада. Всъщност чаят и кафето, обогатени с водорасли, не могат да свалят излишните килограми или да изхвърлят мазнините, натрупани в нашето тяло, а само помагат на волята ни по време на диета, като заблуждават организма ни с чувство за ситост.

Магнезият в комбинация с калций в рибното меню, се грижи за здравето на сърцето. Ако спортувате усилено или сте се престарали с уредите във фитнеса, натоварващи сърцето, бързо се подкрепете с порция бяла риба, към която съвсем здравословно можете да прибавите и чаша сухо бяло вино.
Ако имате изискан вкус и си падате по-екзотичните храни като стриди и миди, то проблемът ви с вегетарианската диета през лятото и необходимото количество на В12 е решен. Да му мислят крайните вегетарианци, които са се отрекли и от морските дарове. Те ще трябва да заместят стридите и мидите с неузрели орехови ядки. Дозата е минимум 5 ореха на ден.

Морската сол пък и кафявите водорасли са богати на хлор, който освен че работи за доброто храносмилане, поддържа тялото и тъканите гъвкави и млади. Ако деликатесите с кафяви водорасли по-трудно можете да откриете в менютата на рибните ресторанти, то порция риба или дори пилешко месо, запечени в кора от морска сол, можете да си приготвите и сами у дома. Тази техника на приготвяне е позната още от древността на средиземноморските народи. Какво ви е необходимо? Филе от по-тлъста риба или пилешко месо, към което прибавяте щипка розмарин, мащерка или див джоджен. Морската сол примесвате с един белтък и малко вода, така че да се можете да обвиете като в черупка с тази смес рибата. Печете във фурната при 200 градуса за около 30 минути. Ако сте се спряли на пилешко месо, печенето е приблизително час-час и половина при 225 градуса. Сервирате в голямо плато върху листа от мента и резенчета лимон. Божествен аромат на море се разнасе в момента, в който с лъжиця разчупите кората от морска сол. Така приготвената, рибата напълно е запазила вкусовите си качества и полезни съставки, а част от излишното количество мазнина е попило в солта, така че деликатесът освен вкусен е и диетичен.

Ако спазвате строг хранителен режим, добре е винаги да се информирате за количеството на мазнините в различните видове риба. Трудностите да се класифицират рибните меса, произтичат от това, че различните видове, според възрастта и сезона на улова, съдържат различно количество мазнини. И все пак хвърлете един поглед на тази класация за ориентир:

ПОСТНИ РИБИ:

мерлуза,
бяла риба,
треска,
калкан,
сафрид и пъстърва

съдържат максимум до 5% мазнини

ПОЛУТЛЪСТИ РИБИ:

шаран и акула

съдържат 6-7% мазнини

ТЛЪСТИ РИБИ:

сардината,
копърката,
скумрията,
сьомгата,
херингата

съдържат над 10% мазнини от теглото си

Добрата новина е, че образуваните от рибните мазнини вещества в организма имат защитен ефект и ни предпазват от редица болести на сърцето и кръвообръщението. Освен това рибата и рибните деликатеси съдържат жизненоважните за здравето и красотата витамини А, Д, Е, В12 и ниацин.

Идеално допълнение към рибните блюда са салатите от пресни зеленчуци, свежите домати и гарнитурите от печени картофи, зелен фасул или броколи. Млечните или сметанови сосове ще обогатят вкуса на рибата, ако ги подправите със свежи зелени подправки. Ракообразните, скаридите и мидите можете да поднесете и в по-солените соеви сосове. Но, за да бъде удоволствието от морския ви пир пълно, постъпете като японците, които казват, че се хранят първо с очите си. Романтиката на масата е почти задължителна. Аранжирайте и декорирайте щедро с красиви раковини, черупки от миди и ароматни свещи, поставени в пясъчни стъклени чаши. За стридите, омарите и калмарите, полети с чаша шампанско, качват, че са силен афродизиак. А да споделиш любимото си рибно ястие с половинката на сърцето си е един от най-прекрасните начини да завършиш деня през горещото слънчево лято.

Автор: И.Димова, публикувано в "168 часа"

Няма коментари: