сряда, 27 май 2009 г.

Ревизия на имиджа


„Дали не трябва да направя някаква кардинална промяна на външността си?”

...питаш се сигурно от време на време ти, както и много други жени по света и като по правило всички си отговаряме положително. На кардинална промяна, обаче, се решават не всички, но всички се опитваме да подобрим поне детайлите на външността си. Разбира се, стремежът към съвършенство винаги е оправдан и необходим. Променят се модните тенденции, социалното ти обкръжение, целите и задачите, които преследваш. Всъщност и ти самата се променяш изцяло и външният ти облик – също – от гардероба, прическата, аксесоарите, жестовете, мимиките, походката, макар че не винаги промените са в посока, която ти харесва. Дори ако в живота ти не са се случили толкова съдбоностни промени, е необходимо периодично да си правиш ревизия на имиджа. Защото възприемането на определен имидж съответства на законите на психологията и стилистиката, като, разбира се, не е нужно да научиш някакви правила за добра външност наизуст, а по-скоро да усещаш интуитивно кога трябва нещо да коригираш. Хората с „добър вкус” имат интуитивен усет за хармония. Но дори те понякога допускат грешки в имиджа си или разбират, че „нещо не е както трябва”във външността им, но не могат да открият какво.

Какво да направиш?

Не е нужно всички жени вкупом да хукнем за съвет при професионалист, който да ни спретне имидж по всички правила и закони на fashion look-а за сезона. Удачните решения могат сами да дойдат при теб, докато разлистваш някое модно списание или се загелдаш в интересен акцент от облеклото на жената до теб в трамвая. Ще те упътят и статиите за тенденциите за сезона, коментарите на модните журналисти в lifestyle изданията и fashion предаванията, FTV, BOOK, Vogueq Elle, Marie Clairre…Хвърляй по едно око и на рекламите – те също носят много информация. Всичко това ще ти помогне по-лесно да откриеш слабите страни на твоя имидж и ще ти подскаже какво в себе си трябва да коригираш. Единствено ако си решила да направиш ГОЛЯМАТА промяна в имиджа си и при това не си уверена 100% в каква посока, дори и да си от хората с фино чувство за нюнсите и голяма интуиция, най-добре се обърни към имиджмейкър. Това ще ти спести много средства, хвърлени на вярата в неудачни покупки или неподходящи процедури.

Как възприемаш сама себе си?

Имеджът оказва влияние не само върху начина, по който ни възприемат другите, но и как се поглеждаш сама, когато сутрин застанеш пред огледалото. Удачният външен вид въздейства на твоето самочувствие, оценяваш по-високо възможностите си, добрите си идеи и приемаш обективно оценката на другите за себе си. В дните, когато решаваш, че „външният вид няма значение”, се лишаваш от възможността да засияеш и да се отличиш с ярката си индивидуалност. Твоят имидж въздейства на околните, когато изглеждаш спокойна, уверена, привлекателна, когато се в добра форма и облечена елегантно. Не забравяй, обаче, че преди всичко правиш впечатление на другите с уменията и способностите си.

Спомни си за признанието на шефа ти: „Великолепна презантация!”, „Превъзходна овладя ситуацията!”, „Изглеждаш прекрасно!” и т.н. Това със сигурност те зарежда с чудесно настроение, защото знаеш, че си действала в правилната посока, че си оправдала очакванията или дори си ги надхвърлила. Не ти ли се иска да се задържиш на това ниво или дори да се осъвършенстваш? Това е дълъг и цикличен процес на утвърждаване на положителната представа за себе си. Удачният имидж повишава самоуважението ти, увереността в себе си, подобрява ефективността и ти носи по-големо признание от околните, което отново въздейства върху твоето самочувствие.

Експеримент на предварителната нагласа

Нагледно всичко това се потвърждава от експеримента с две групи жени. И в двете групи, преди да бъде проведено събеседване с участничките, те са били гримирани, но без да им се даде възможност да се погледнат в огледалото.

Жените от първата група казали, че гримът им не е добре поставен, въпреки, че действително всичко било нормално, така както и при жените от втората група. В края на събеседването жените, които не се чувствали привлекателни, твърдели, че хората, с които са беседвали, се отнасяли дистанцирано и с неприязън към тях. Събеседването според тях било неуспешно. Те се държали неуверено и нервничели през цялото време.

За жените от втората група, които били с по-високо самочувствие и сигурни в своя имидж, събеседването било приятно, те предполагали, че са оправдали очакванията и вероятно експериментът е завършил успешно за тях.

Изводите можете да си направите сами, както и ревизия на имиджа!Успех!

Публикувано в сп."Мода", автор И.Димова

Няма коментари: