вторник, 26 май 2009 г.

Бременна под лъчите на лятното слънце


В летните жеги бременната жена има нужда от специални грижи и внимание. Много хора през горещите дни имат проблем с обилното изпотяване. При бъдещите майки този проблем обикновено е повдигнат на втора степен.

Всички големи проблеми, които настъпват с в тялото на жената през този период, заедно с усилената обмяна на веществата, допълнително усложняват ситуацията с високите температури и потоотделянето. Затова е добре „жената в положение” да носи в себе си винаги освежителна тоалетна вода. Препоръчително е ароматната течност да не съдържа алкохол. В комплект с тоалетната вода, носете в дамската си чанта е дезодорант за крака. Повечето козметични марки предлагат в летните си серии продукти, които съдържат талк или са с охлаждащ ефект.

Топлите душове през деня също много помагат на тялото да понася жегите по-леко и едновременно с това премахват неприятното усещане, което оставя потта. Ако нямате възможност да вземате душ по 2-3 пъти през деня, то подобен ефект на освежаване има и обтриването на тялото с влажна кърпичка или мокра памучна хавлия. Чувство за прохлада ще ви донесе и следната лесна процедура – вземете от фризера 2 кубчета лед и обтрийте с тях вътрешната страна на ръцете – от дланта до сгъвката при лактите и обратно, първи дясната, а после лявата ръка. След това налейте в купа или легенче студена вода и топнете за около минута върховете на лактите си. Резултатът е същият като след кратък, бърз и студен освежителен душ – изненадващ, освежителен и приятен.

Подобен ефект имат и термалните спрейове, които предлага в летните си серии почти всички производители на козметика. Удобството на спрея е, че можете да го използвате по всяко време на деня и във всяка ситуация, когато се почувствате некомфортно в жегите. Освен, че овлажняват и освежават кожата, малките капчици термална вода действат на лицето и като лек микромасаж. А резултатът е видимо освежено, хидратирано и подмладено лице. Почти същият ефект можете да постигнете и с обикновена минерална вода, като си я впръсквате с пулвелизатора за цветя например.

Особена грижа и внимание трябва да отделя бременната жена на кожата на лицето и тялото си през лятото. Проблемите през слънчевия и горещ сезон обикновено са два – сухота и пигментни петна. Ултравиолетовите лъчи, които проникват дори в облачните дни, способстват за появата на петната по лицето и тялото. Можете да ограничите появата им като си наложите да не излизате на слънце без широкопола капела или шапка с козирка. На плажа най-добре стойте предимно на шезлонга под чадъра. Не забравяйте също, че и на морския бряг, и в града кожата ви винаги има нужда от същита със слънцезащитно средство, съобразено по фактор с вашия тен. Ако не можете сами да се ориентирате по етикета, консултирайте с наблюдаващия бременността ви лекар или с аптекаря. Имайте предвид, че светлата и чувствителна кожа се нуждае минимум от защита с 15 фактор.

ВАЖНО! Дори с подходящата предпазна козметика слънцето е ваш приятел преди 10 сутринта и след 4 часа следобед.

Освен изгаряни и пигментни петна, слънцето може да причини и неприятна сухота . Особено внимание в това отношение изисква кожата на гърдите и корема. Сухотата и недостатъчната хидратация на тези места способства появата на стрии. Затова опитайте се редовно да правите масажи с подхранващи кремове и лосиони, съдържащи колаген. За кожата на лицето ще ви помогнат хидратантните кремове и лосиони. Избягвайте, особено през лятото, да употребявате козметика, която съдържа алкохол или спирт.

В горещите дни са чести проблемите имат бременните жени и с краката. Повечето бъдещи майки споделят, че през лятото имат неприятното усещане за „чугунена тежест” в краката. Срещу това ще ви помогнат контрастните душове и обливания със студена и топла вода, като започвате и завършвате процедурата винаги със студена вода, от стъпалата нагоре. В края на деня, когато краката ви са изморени и подути, добре ще ви подейства също вана с морска сол – за около 15-20 минути. След процедурата намажете краката с успокояващ крем или гел и ги подръжте вдигнати на високо.

Това, без което не трябва да излизате навън през лятото обаче, е бутилката минерална вода. Можете да редувате минерална с трапезна и изворна или със студен чай и натурален сок. Избягвайте газираните напитки, а бирата и алкохола са непрепоръчителни във вашето специално състояние. За нормалния обмен на веществата и за да не се дехидратира ортанизма ви в жегите, добре е да изпивате по 1,5-2 литра течности на ден. Хапвайте също повечко плодове.

Ако въпреки всички предпазни мерки, се чувствате зле на слънце, прилошава ви и ви се вие свят, това най-вероятно е в резултат на ниско кръвно налягане. Приберете се вкъщи и веднага вземете топла вана с разтворено в нея ароматно масло от розмарин. Ако нямате вана, просто капнете няколко капки от етеричното масло на памучна хавлия и масажирайте с нея тялото си, като започнете от тила към петите. Това ще регулира кръвното и ще ви освежи. В никакъв случай обаче не бързайте да се връщате обратно навън под палещите слънчеви лъчи. Останете си у дова, пуснете си музика, любим филм или почетете нещо приятно и релаксирайте. Няма нищо по-важно в ежедневието на бременната жена от спокойствието, здравето и доброто разположение на духа. Грижете се за себе си!

Няма коментари: