четвъртък, 17 юли 2008 г.

ИГРАЧКИТЕ НА БЕБЕТО ОТ 1-ИЯ ДО 12-ИЯ МЕСЕЦ


· 1 МЕСЕЦ
Обратно на всички очаквания и като че ли противно на желанието на всички приятели и роднини, които затрупват с подаръци мъничето ви, през първия месец от неговия живот ПЛЮШЕНИТЕ ИГРАЧКИ НЕ СА ПОДХОДЯЩИ за него! Онова, което наистина привлича вниманието на новороденото е по-скоро лицата на родителите и хората, които го обграждат. Интерес към края на първия месец за него са и движещите се предмети в ярки цветове. Така че най-сполучливата играчка за него в този период сте вие самите или шарените дрънкалки, които можете да окачите над кошчето, за да наблюдва то лекото им движение при полюшване.

· 2 МЕСЕЦ
В началото на втория месец бебчето започва постепенно да изуава собственото си тяло и най-вече ръчичките. То обича да си играе с тях, да ги разглежда, да смуче палец или да пъха цялата си ръчичка в устата. Удоволствие му доставят също дрънкалките, които може да раздвижи, като ги удари с ръчичка.

· 3 МЕСЕЦ
През този месец бебчето развива дактилните си умения, затова подходящи са меките гумени играчки, които то може да стиска, търкля или захваща с ръчички. Внимавайте по тях да няма малки или остри твърди части, с които бебчето може да нарани лицето си. Най-добрият избор са силиконовите гризалки или дрънкалките, които при стискане издават писклив звук.

· 4 МЕСЕЦ
В четвъртия месец бебето обръща най-живо внимание на звуците и шумовете около себе си. Затова го обградете със „шумни” играчки. Интерес предизвикват у мъничето и звуците, които издава то само при движение. Хитър трик е да му завържете за шапчицата или крачето малко звънче, което да звъни при движение. Пограйте си с него, като движите „шумната” играчка ту от лявата, ту от дясната му страна, за да върти то главичка и поглед по посока на звука.

· 5 МЕСЕЦ
Чесалките и гризалките са най-подходящи за този период. Новите модели обекновено са снабдени с рингче от силикон, така че да нанижете играчката направо на ръчичката на бебчето. Изберете модел във форма на весело човече или животинче в ярки цветове. По-простите форми, но в ярки цветове са по-добрият избор.

· 6 МЕСЕЦ
През този месец бебчето започва да осъвършенства движенията на ръцете и по-специално захващането с пръсти. Затова сега е време да му поднесете пред изненаданите очички неговата първа книжка. В детските магазини и книжарниците можете да намерите гумени или найлонови варианти, които са меки, удобни за хващане от бебешките ръчичики и едновременно с това няма да го наранят. Не пропускайте възможността да му разкажете и първата приказка. Съчинете някаква съвсем простичка историйка, но я разкажет с мелодичен напевен глас, така че да впечатлите бебчо с интонацият си. То ще се радва да чуе вашия глас и да бъде близо до вас по време на игра.

· 7 МЕСЕЦ
„Магическата кутия” – така можете да наречете любимата игра на бебето през този месец. За целта може да ви послужи съвсем обикновена картонена кутия, която обаче не е с твърди или остри ръбове. Най-добре е да изрежете капака, така че кутията да се превърне в кошче. Покажете на бебето как в нея могат да се слагат и вадят различни малки предмети. Забавлявайте се заедно, като разхвърляте и събирате „чудните съкровища” от „магическата кутия”.

· 8 МЕСЕЦ
Огледалото е най-интересната играчка за мъничето през този период. Ще му доставите истинско удоволствие, ако си поиграете пред него заедно. Дайте му също да къса, мачка и хвърля мека хартия. Вестниците не са препоръчителни, защото оставят следи от мастило по ръчичките и дрешките на бебето.

· 9 МЕСЕЦ
Играчките за ваната се превръщат в любимо занимание на мъничето през този месе. Гуменото пате, с което си играете, по време на къпане най-вероятно ще съпътства бебчето и в леглото. Това е периодът на първата любима играчка, към която бебето за първи път изпитва привързаност.

· 10 МЕСЕЦ
Меки кубчета, любимите дрешки, шишетата за хранене или биберонът – всички познати предмети се превръщат в любими играчки за малкия палавник през този месец. В детските магазини можете да откриете и плюшени меки кубчета в различни големини, които могат да се прибират като матрьошки едно в друго. Покажете каква е целта на тази игра и оставете детето да се забавлява само, като овладява новите си умения по сръчност.

· 11 МЕСЕЦ
Предметите от бита са в центъра на вниманието на бебето през този месец. Чрез играта си с тях, то опознава света около себе си, така че не му се карайте, ако го намерите седнало на пода, да си играе с мамините чорапи или пнтофите на тати. Внивайте само в ръчичките му да не попадат твърди и опасни предмети, с които може да се нарани!

· 12 МЕСЕЦ
Всички играчки, които могат да се бутат или търкалят ще са интересни на вече порасналото мъниче. Ако се страхувате, че може да се нарани, бутайки собствената си детска количка, купете му миниатюрен вариант и поставете вътре любимата му играчка.
Подходящи за тази възраст са и първите „музикални” играчки – минипиано, ксилофон или детска флейта. Всичко, което издава интересни звуци, ще привлече и задържи вниманието му задълго! През този месец активно се развива музикалният звук на детето! Затова по време на игра е добре да му пускате на касетофона детски песнички или спокойна класическа музика. Разучете и вие повече мелодийки и го приспивайте с любимата му песничка!

Няма коментари: