вторник, 15 юли 2008 г.

РАЖДАНЕТО поражда въпроси, тревоги и радост


Бременността и предстоящото раждане предизвикват пъстра палитра от емоции у бъдещата майка – от паника и тревожност до поредица от страхове, но и радостно вълнение и нетърпеливо очакване. Повечето жени се учудват от силата и противоречивостта на новите чувства, които се пораждат през този прекрасен и емоционален период от живота им.Важното е всички тези чувства да не се подтискат и крият, а да се изразяват и споделят с партньора, приятелка или консултиращия бременността лекар. От друга страна добре е да знаете, че дори негативните чувства и емоции не могат да се отразят по никакъв пагубен начин на вашето дете. Те са част само от вашата реалност. Но колкото по-бързо си позволете да си признаете страховете, да се срещнете лице в лице с тях и да изясните всички тревожни въпроси около предстоящото раждане, толкова по-спокойна, подготвена и положително настроена ще бъдете за вълшебния миг – появата на бял свят на вашето бебе. За да постигнете това, най-добре е подробно да се осведомите какво ще ви се случи от момента на постъпване до изписването в родилния дом!
Раждането стъпка по стъпка
Първото, което трябва да направите, като пристигнете в родилния дом, щом настъпи дългоочакваният момент, е да минете през приемния кабинет, където ще ви посрещне акушерката. Тя ще ви разпита подробно за протичането на бременността, ще измери теглото, ръста, температурата, кръвното налягане и пулса ви. Ще ви поиска също обменната карта и чрез преглед ще установи какво е разширението на матката. Всичко това акушерката ще запише в листа ви за раждане, а след това ще се заеме с тоалета ви – ще ви бъде направена клизма и ще ви поканят да се изкъпете. Ако раждането вече е в напреднал стадий, акушерката ще ви направи само частичен тоалет на половите органи. После ще ви настанят в предродилната зала до постигането на пълно разширение на маточната шийка – около 10 см, с което се приключва ПЪРВИЯТ ПЕРИОД НА РАЖДАНЕТО.
Времетраенето на този първия период е относително и зависи от силата на маточните контракции, големината и предлежанието на плода, а също от таза на родилката и състоянието на околоплодния мехур. През това време, на около 2 часа медицинският персонал трябва да следи за разширението, промените, честота и продължитеността на контракциите. Наблюдават се също сърдечните тонове на бебето на акушерски монитор и през 10-15 минути се преслушва ритъма с акушерска слушалка.
През първия период от раждането, в паузите между контракциите се препоръчват бавни разходки. Само в случаите, когато околоплодната течност е изтекла, а не е фиксирано положението на главичката на бебето, не е препоръчително да се движите. По време на самите контракции, не се стягайте и не се напъвайте.
ВТОРИЯТ ЕТАП НА РАЖДАНЕТО е раждането на бебето, а ТРЕТИЯТ – на плацентата.
За да се скъсят трите етапа на раждането, понякога се налага да се прибегне до методи за ускоряване на първия етап, които са абсолютно безвредни за майката и бебето. Обикновено те включват:
- дигитална дилатация (разширяване на шийката на матката с пръст)
- предизвикване на маточни контракции, чрез вливане венозно на окситоцин
- прилагане на просталгландини под формата на влагалищни таблетки или гел, за да се ускори узряването на шийката на матката
- изкуствено пукане на околоплодния мехур, при разширение на матката минимум 5 см

Не се притеснявайте за всеки един от етапите на раждане да задавате конкретни въпроси на медицинския персонал в родилното отделение. Ако ще се чувствате по-спокойно, уговорете се предварително с екипа съпругът ви също да присъства на раждането. Споделяйте с партньори си всички тревоги и радостни вълнения, които предизвиква у вас мисълта за раждането. Това е един от най-специалните периоди от живота ви като двойка, така че изживейте го пълноценно и двамата!

Няма коментари: