четвъртък, 17 юли 2008 г.

СЪНЯТ НА БЕБЕТО


Спокойният и дълбок сън е особено важен за детското здраве.
Неустойчивата нервна система на бебето бързо се изтощава. Сънят дава покой и възстановява силите и енергията на детето, като така спомага за нормалното развитие на неговия организъм. Именно затова децата се нуждаят от повече сън, в сравнение с възрастните.

В първите няколко седмици след раждането бебето обикновено спи почти през цялото време, като се събужда само в часовете за хранене. Колкото по-голямо става бебето, толкова повече започва да бодърства, а сънят през деня съответно намалява.
Бебетата до втория месец обикновено спят по 16-17 часа в денонощие. Бебето на 10 месеца спи с 3-4 часа по-малко. А детето на 1 годинка спи 10 часа нощен сън и около 2 часа следобеден. Този режим е добре да се спазва до 5-годишна възраст. Изкуственото съкращаване на съня на бебето, особено в крехката възраст от 0 до 1 годинка, може да се отрази пагубно на негово общо здравословно състояние и най-вече на състоянието на нервната система.

За добрият здравословен сън и пълноценната почивка е много важно помещението за сън за е винаги добре проветрено, тихо и с приглушено осветление.
При избора на детски креватче трябва да обърнете внимание преди всичко на безопастността:
– решетката на креватчето да е от еластична мрежа
– да няма открити и необезопасени твърди ъгли и страни, които биха могли да наранят бебето
– матрачето да бъде по-твърдо и да не хлътва под тежестта на детското телце
– възглавничката да бъде по-твърда и не много висока, да обхваща само главичката на бебето
– одеалцето да бъде от естествена материя, без изкуствени примеси, които биха могли да предизвикат алергична реакция или раздразнение на нежната бебешка кожа

Важно е спалното бельо и постелките в детското креватче да се поддържат изключително чисти. Необходимо е да ги перете поне 2-3 пъти седмично със специални бебешки прахове или сапуни за пране, които не са агресивни и не предизвикват раздразнения или алергични реакции при допир с чувствителната детска кожа.

В едно легло с мама и татко или в отделно креватче?

Това е въпросът, който си задават много родители в първата година след раждането на бебето. Ще отговорим така:

Най-важната задача през първата година от живота на бебето е то да се научи да възприема света като надеждно и безопасно място, а хората около него – като добронамерени, загрижени и нежни към неговата личност. Емоционалното привързване към родителите в този първи етап от живота на детето остава ярка следа в паметта на крехката детска личност и влияе силно върху развитието на бъдещите му взаимоотношения с околните. В много традиционни култури сънят на бебето при родителите в първата година от неговия живот се счита за нещо съвсем естествено – като продължение на 9-месечното съжителство в тялото на майката. Наистина бебето заспива по-лесно и по-бързо, когато в периода на преходния сън усеща топлината на майчиното тяло. Това за него е като сигнал, че „всичко е наред” и то е „защитено”. Повечето бебета през първата годинка заспиват най-често по време на кърмене и при опит да бъдат върнати обратно в креватчето, се събуждат и започват да плачат. Най-добре е в тези случаи да подържите бебето на ръце или да се сгушите до него в креватчето, докато се успокои и заспи дълбоко.
Сънят в отделно креватче обаче е по-полезен за детето от този в спалнята с неговите родители. Когато спи в едно легло с мама и татко, бебето е принудено да вдишва изпаренията и издишания от родителите въздух. Освен това на малкото пространство в общото легло на бебчето му е доста по-трудно да заеме удобна поза за сън и телцето му не се чувства комфортно и спокойно.
Съвсем естествено с израстването и развитието на младата детска личност, детето само ще привикне и ще потърси своята самостоятелност.
Като извод бихме могли да кажем, че сънят в едно легло с родителите е полезен само, докато е нужен за спокойния сън на бебето. След първата годинка обаче е добре внимателно и постепенно да приучите бебето да спи в самостоятелно детско креватче.

Няма коментари: