петък, 25 юли 2008 г.

Какво да очакваме в Спешното отделение?


Как да се справим с опашките,
другите тежки случаи,
попълването на формуляри и документи?


Посещението в Спешното отделение в поликлиниката или болницата може да се окаже доста изморително и изтощително приключение, както за детето, така и за родителите.

Всеки родител, който води детето си в Спешното, е разтревожен и стресиран от неговото здравословно състояние. Често се случва пред спешния кабинет да чакат и други болни деца, които са в по-тежко състояние и се нуждаят от спешна помощ и внимание от страна на лекарскияте екипи. В Канада например, в спешните отделения на болниците и поликлиниките, са въведени специални указания за медицинския персонал как да се открие най-нуждаещото се дете и кой от пациентите да бъде прегледан с предимство пред останалите случаи. Националният комитет на сестрите и докторите редовно се събира, за да се обсъдят и прегледат тези указания. Ето как класифицират спешните случаи там:

1. Прави се първоначална преценка колко сериозно е заболяването или положението на чакащите пред спешния кабинет пациенти.
2. Разговаря се с детето и родителите за причината на тяхното посещение в спешния кабинет.
3. Проверяват се жизнените показатели - кръвно налягане, сърдечен ритъм, температура и др.
4. Прави се проверка за телесни наранявания и степента на болка.

Първоначалната преценка на пациентите в Спешното отделение се нарича “сортиране”. В повечето клиники това сортиране се извършна от дежурната старша сестра. Тя е ангажирана да определи степента на спешност на проблема при съответния пациент. От старшата сестра не се очаква да даде точна диагноза, но ако случаят е спешен, тя е отговорна да окаже първа помощ. Старшата сестра трябва да извърши проверката и на жизнените показатели на пациента - температура, пулс, тегло, кръвно налягане, ниво на кислород в кръвта и др. Понякога се налага сестрата да направи и кратка физическа проверка на състоянието на болното дете. Тя ще запише подробно събраната информация и ще ви разпита за промяната в състоянието на детето или за претърпяния инцидент. Краткото описание ще бъде записано в здравния картон на детето.

В зависимост от преценката след сортирането на чакащите пациенти, вашето болно дете може да бъде отведено незабавно за преглед при лекар или, ако има по-спешни и тежки случаи от вашия, ще ви помолят да изчакате да ви повикат. Важно е да осъзнаете, че болните в спешния кабинет не се преглеждат по ред на пристигане, а по преценка на сортиращата сестра.

Възможно е състоянието на вашето дете да се промени и влоши в чакалнята. В такъв случай обърнете се отново към старшата сестра. След още един преглед на състоянието на детето, тя може да ви пренасрочи към друг лекар или по спешност да ви повика за преглед в кабинета.

Когато детето е насочено към друг кабинет, сестрата е длъжна да ви съпроводи до него и да информира колегите си за състоянието на детето. В някои случаи, преди да ви прегледа лекаря в спешния кабинет, се налага да направите изследвания или ако става въпрос за счупена кост - ренгенова снимка. Сестрите са длъжни да отговорят на всички вашите въпроси и да ви дадат точна информация за състоянието на вашето дете. Те ще ви дадат и специфични инструкции, ако това се налага, като например да не давате течности или храна на детето за известен период от време, ако трябва да му се постави упойка.

Детето може да бъде прегледано първо и от стажант, който е на обучение в Спешното отделение. Това не бива да ви притеснява. Той също ще ви даде точна информация относто състоянието на вашето дете. Ако се налага, той ще ви назначи тестове и изследвания, като предварително ви разясни причината и необходимостта от тях.

Обикновено, ако случаят не е тежък и не налага болничен престой, след прегледа в спешния кабинет, ще бъдете отпратени у дома с предписана рецепта за необходимите медикаменти за лечение и съвет от лекаря как да се грижите за детето. Може евентуално да се наложи да се върнете след няколко дни в клиниката за допълнителен преглед или нови изследвания. При по-леки случаи можете да се консултирате с лекаря в следващите дни по телефона, за да ви даде допълнителни съвети и яказания според промяната в състоянието на детето. Понякога ситуацията може да наложи втори преглед в спешния кабинет или при специалист, допълнителни тестове и изследвания или промяна на терапията.

Ако по преценка на лекаря от Спешното отделение на вашето дете е предписано денонощно лекарско наблюдение, ще ви бъде определена сестра, която да ви посещава у дома и да се грижи и наблюзава внимателно състоянието и лечението на детето. В по-тежките случаи на детето може да бъде назначен и болничен престой. Този процес обикновено включва преглед от завеждащия съответното отделение лекар, попълване на формулярите и документите, регламентиращи престоя и хода на лечението. В повечето случаи, освен при деца под 3 годинки, не се налага и вие да оставете в болницата, но може да посещавате детето в часовете за свиждане, посочени ви от лекаря. Детото ще бъде настанено в стая или легло в обща стая в съответното отдеение. Може да се наложи да почакате, в случаи че легловата база в лечебното заведение е заета. Докато чакате, лекарят може да ви посочи в кои кабинети да направите първите допълнителни тестове и изследвания. Когато стаята или леглото е подготвено от сестрите, ще ви извикат, за да настаните детето.

Бъдете търпеливи и толерантни пациенти в спешния кабинет! Доверете се на професионализма и етиката на медицинския персонал. Лекарите и сестрите са положили клетва да се грижат всеотдайна за живота и здравето на всички пациенти!

Няма коментари: