петък, 25 юли 2008 г.

КАК ДА ВЛЕЗЕМ ВЪВ ФОРМА СЛЕД РАЖДАНЕТО?







Как да върнем линията и килограмите си от периода преди бременността?



Възможно ли е веднага след раждането да започнем да спазваме диети?



Ще ни помогне ли фитнесът, гимнастиката и физическата активност да се почувстваме отново в перфектна форма, красиви и привлекателни?

Много подобни въпроси си задават почти всички жени след раждането. Отговорът в повечето случаи е – всичко зависи от вас, мили майки! Въпрос на силна воля, балансиран хранителен режим и достатъчна физическа активност е по-бързо отново да достигнете „нормалните” за вас килограми, мерки и тонус!

За да установите обаче оптималното си тегло, най-добре е да се посъветвате с диетолог!
Той ще изчисли по специално разработена формула индекса на телесната ви маса. От съществено значение обаче имат не толкова килограмите, колкото натрупаните по време на бременността мазнини в организма на жената. Според учените в женското тяло е нормално те да заемата 22 до 25 %. Ако мазнините във вашето тяло надхвърлят този процент, е добре да се посъветвате със специалист диатолог, който да ви наложи специално разработен за вас хранителен режим, който да балансира и стопи излишека им.

Без значение дали кърмите или не детето си, веднага след раждането не е добре да стартирате тежка диета!
Организмът ви се нуждае от почивка, за да се възстанови след тежката мисия, с която е бил натоварен по износването и рждането на плода. Освен това обикновено след раждането се забелязва известен дефицит на калций, желязо, цинк и йод в организма на майката. Една строга дието бимогла само да влоши нещата. В случай, че кърмите, диетата е абсолятно противопоказна, както за вашето, така и за здравето на детето. За производството на майчино мляко на тялото ви са му нужни допълнително по 750 килокалории на ден, набавени главно от храни, съдържащи белтъчини, витамини и микроелементи. Липсата или дефицита на тези елементи в дневното ви меню ще влоши качеството на кърмата и ще се отрази като цяло зле на състоянието на вашия организъм. Освен това рязкото сваляне на килограми веднага след раждането от своя страна ще доведе до неприятния стрии ефект на кожата, намален тонус, отслабване на мускулатурата и появата на бръчки.

Как да се храните балансирано, ако кърмите?

1. Не пропускайте трите основни хранения за деня!
2. Прибавете към тях 2-3 леки закуски!
3. Преди закуска сутрин изпийте чаша прясно изцеден плодов или зеленчуков сок!
4. За закуска консумирайте предимно храни, богати на калции – сирене, кашкавал или мюсли с мляко!
5. Обядът ви нека включва лека супа, салата от пресни сезонни зеленчуци и малко запечено или варено на пара месо. Вместо десерт, изпийте чаша плодов сок или нектар!
6. Вечерята нека бъде лека – порция варени на пара зеленчуци или кофичка кисело мляко с плод!
7. По време на междинните закуски хапвайте предимно пресни плодове и зеленчуци или чаша топло мляко.
8. Последното хранене за деня трябва да бъде обезателно поне 3 часа преди сън.
9. Следете внимателно да поемате поне литър и половина – 2 течности на ден.
10. В случай, че не кърмите този режим е удачен за вас, но с по-малко количество храна при междинните закуски, които трябва да сведете само до две на ден!
11. Не забравяйте разходките на открито и гимнастика у дома, докато бебето спи или си почива, без да ви ангажира с вниманието си!

Няма коментари: