петък, 25 юли 2008 г.

Тютюнопушенето по време на бременността

Бремеността е най-вълнуващият период от живота на жената, свързан със създаването на нов живот. Бременноста може да бъде една от най-силните мотивации за бъдещата мама да откаже вредния навик на пушач. Бременността е време, когато всяка от нас трябва да помисли и да се погрижи сериозно не само за собственото си здраве, но и за здравето на нероденото дете, което е изцяло зависимо от нашия начин на живот и разумни решения.


Тютюнопушенето преди бременността

Доказано е, че тютюнепушенето затруднява зачеването, без значение кой от двамата партньори пуши. Мъжете и жените пушачи са с по-ниска плодовитост. Според статистиката партньорите в една двойка или младо семейство, които са родени от майки пушачки, имат по-малък шанс да станат родители. Пушенето намалява и шансовете за инвитро забременяване.

Последствия от ПУШЕНЕТО при ЖЕНИТЕ:

Учените са на мнение, че никотинът влияе пагубно на женската плодовитост, защото намалява силно производството на хормоните, нужни за забременяване. Пушенето пречи и на транспортирането на яйцеклетката през фалопиевите тръби към утробата.

Последствия от ПУШЕНЕТО при МЪЖЕТЕ:

Според ицследванията мъжете пушачи са с 15% по-ниска концентрация на сперма, в сравнение с не-пушачите. Пушенето при мъжете е една от честите причини за намаляване на количеството сперма и за влошаване на състоянието и движението на сперматозоидите. Пушенето може също така да окаже влияние върху кръвоносните съдове на пениса, причинявайки проблеми с ерекцията.

ИЗВОД:
Отказването от тютюнопушенето ще повиши шансовете ви да забременеете!
Отказването от тютюнопушенето ще ви помогне да постигнете успех при инвитро оплождане!

Защо е вредно да се пуши по време на бременост?

Всяко бебе, преди да се роди, получава всичко, от което се нуждае, от своята майка. Хранителните вещества и кислородът идват през плацентата и пъпната връв. Ако обаче майката пуши по време на бременността, тя излага зародиша на токсини, съдъжащи се в тютюна и вреди на доброто функциониране на плацентата. В по-късен етап от бременноста, майките пушачи се подлагат на риск по време на раждане плацентата да излезе от утробата преди бебето.

Когато бременната пуши, част от кислорода в кръвта й и в тази на зародиша се заменя с въглероден окис. Това от своя страна може да доведе до проблеми в сърцето на бебето.
Частиците, съдържащи се в тютюна, имат различна токсичност и оказват силно влияние върху свойството на кръвта да се движи свободно. А това вреди на правилното кръноснабдявяне плацентата, която храни бебето.

Защо пушенето вреди на нероденото бебе?

Прочетете тази ужасяваща статистика и си дайте сметка, струва ли си, заради вредния навик, да рискувате здравето и живота на своето бебе!

Бебетата, родени от майки, които пушат по време на бременността:

- имат по-голям шанс да се родят преждевременно или с по-ниско тегло (под 2.5кг)
- имат тегло при раждане около 200г по-малко от бебетата родени от непушачки (Вероятността за това се увеличава пропорционално – колкото повече пуши майката по време на бременността, толкова по-слабичко се ражда бебето.)
- имат органи по-малки от тези на бебета родени от непушачки
- имат проблеми с белите дробове
- са двойно по-застрашени от смърт по време на раждане
- се разболяват с по-често
(Бебета, родени от майки, които са пушат по 15 или повече цигари на ден по време на бременността, се разболяват 2 пъти по-често през първите 8 месеца след раждането)
- заболяват по-често от сериозни болести като възпаление на вътрешното ухо и астматичен бронхит
- имат по-големи шансове също да станат пушачи като възрастни

Няма коментари: