четвъртък, 17 юли 2008 г.

Конюнктивитът при децата


Конюнктивитът е сериозно заболяване!
При най-малко съмнение за конюнктивит, се консултирайте с лекар!
Не подлагайте детето с конюнктивит на самолечение!

Що е конюнктивит?

Конюнктивитът е често срещаната форма на очно възпаление, причиняващо дразнене, зачервяване или очен секрет. Възниква вследствие на нараняване на окото, инфекция, чуждо тяло, алергия или контакт, с дразнещи химически вещества. Проявява се като възпаление на конюнктивата - прозрачната мембрана (лигавицата), която покрива бялото на очите и вътрешната повърхност на клепачите. Очите се зачервяват, появява се усещане за парене и сърбеж, както и секрет, който при инфекциозния конюнктивит слепва клепачите по време на сън. При алергичния конюнктивит, секретът е прозрачен и клепачите обикновено се подуват. Може да се появи и свръхчувствителност към светлината. Обикновено от тази болест страдат децата, но може да се прояви и при възрастни.Съвет за родители:
Пазете очите на децата от замърсяване, дразнещия цигарен дим, изгорелите автомобилни газове и вредните ултравиолетови слънчеви лъчи.

Видовете конюнктивит
Инфекциозният конюнктивит обикновено се причинява от бактерии или вируси. Възможно е да се появи на едното око, а след това да премине и към другото. Възможно е да се появи при настинка или грип, прекаран от детето. Новородените се случва да се заразят по време на раждането от бактерия, чийто носител е майката.
Алергичният конюнктивит се проявява по-често при деца с други алергични състояния като например сенна хрема. За този вид се проявява едновременно на двете очи. Често се появява в определено време на годината, когато се изострят алергичните прояви. Други причинители на алергичния конюнктивит могат да бъдат животинските косми или праха у дома. Тогава болестта може да се проявява целогодишно.
Профилактика и съвети за разумни родители:

1. Никога не използвайте общи хавлии или кърпи в банята.
2. Настоявайте всеки заболял член от семейството своевременно да се лекува
3. Не оставяйте децата да плуват в басейни с хлорирана вода без очила
4. Възпитайте хигиенни навици у детето. Изисквайте от него редовно да си мие ръчичките си, за да не попадат микроби при допир с очите.
5. Препоръчително е в ежедневното меню на малчуганите да присъстват поне пет вида плодове и зеленчуци.
6. Избягвайте храните, съдържащи бяло брашно и захар.
7. Погрижете се детското меню да е винаги богато на необходимото количество витамин А.
8. Проветрявайте често пространствата у дома.
9. Не перете детските дрехи с агресивни прахове и белина, защото понякога те могат да предизвикват дразнене на чувствителните детски очи и кожа.

Няма коментари: