вторник, 15 юли 2008 г.

Защо децата лъжат?


Лъжата е умение, на което децата се учат!
За децата лъжата е инструмент, с който могат да избегнат вина или наказание, както и начин да докажат своята невинност. Може би всички деца лъжат, но някой го правят много по-често и по-умело от други. Психолозите, които изучават лъжата като психологичен феномен, са открили различни методи, по които може да се определи кои деца лъжат повече.

Детето, което често използва лъжата за свое оправдание, е емоционално нестабилно.
Деца, които са станали изкусни лъжци, всъщност нямат добра самооценка или си мислят, че не могат да оправдаят очакванията и доверието на възрастните. Редовните лъжи обикновено са знак за няколко основни проблеми, всеки от които се нуждае от специален подход и внимание от страна на родителите.

Най-често срещаната причина за изричане на лъжа е страхът от наказание.
Децата лъжат най-често, когато се страхуват от прекалено суровото наказанието от страна на родителите си. Някой родители пък наказват провинилите се деца с неподходящи за тяхната възраст занимания – чистене и други домакински задължения, които са неизпълними от малчугани до петгодишна възраст. В ткива ситуации виновните деца ще се опитат да свършат едно-две неща, за да изпълнят наказанието си, но отново ще опитат да ви излъжат, че са изкупили вината си, за да получат вашето одобрение и опрощение. Лъжата в този случай е дори добър знак, защото показва, че детето съзнава вината си и се опитва да се реабилитира във вашите очи.

Децата, които ходят на училище, често лъжат, за да подобрят имиджа си пред другите.
Например могат да си съчинят и разкажат история пред приятелчетата си, че са срещнали известен акьор, спортист или друга звезда или пък да преувеличават дадена интересна ситуация. Родителите не бива да се притесняват от подобни невинни лъжи, защото те са напълно естествени в тази възраст. Този „фантазьорски” период ще отмине бързо, когато дете се почувство по-уверено в новата социална среда и има възможност да демонстрира истинските си качества и предимства пред другите. От друга страна подобни лъжи могат да бъдат тревожен знак за ниската самооценка и лошото самочувствие на детето. Ако лъжите зачестят, запитайте се каква е причината детето да се чувства унизено, безполезно, недостойно или игнорирано? Обикновено в този случай детето е станало обект на лоши шеги в училище или пък се чувства недооценено от вас, учитеите или другите деца.

При по-големите деца лъжата може да бъде знак на недоволство и протест срещу правилата.
Лъжата при тинейджърите е начин да провокират вниманието и да разколебаят властта на родителите. Освен това, с напредване на възрастта, децата се научават да спестяват някой истини на родители си, за да не ги притесняват или пък лъжат, за да избегнат неудобните и досадни въпроси. С годините децата научават, че единственото което могат да контролират в отношенията си с родителите, е количеството информация, която споделят.

Понякога децата лъжат очевидно, за да демонстрират своята самостоятелност и нуждата от уединение и личен живот. Въпроси като: “Къде отиваш?”, “Какво правиш?”, “Кой беше с теб?” и т.н., провокират детето да излъже или поне да скрие голяма част от истината, за да извоюва позицията си на зряла и самостоятелна личност.

Ако детето ви изведнъж започне да лъже често, това може да е знак, че нещо не му харесва в семейството или като цяло в живота му.
Може да сте сигурни, че детето ви се чувства така, ако, освен че лъже, прави и по-тежки деяния - кражба или някаква форма на агресия и вандализъм. В този случай то не се нуждае от наказание, а по-скоро от вашето внимание и откровен разговор за проблемите му. Ако не можете да спечелите доверието му и детето се притеснява да говори с вас искрено за нещата, които го тревожат, по-добре потърсете помощ от детски психолог.

Няма коментари: