четвъртък, 17 юли 2008 г.

Що е то РАХИТ


... и как да предпазим детето от него?


Рахитът е болест, която се появява при деца с недостиг на витамин D в организма. Витамин D се набавя предимно чрез храната и от слънчевите лъчи през кожата. Той е от изключително важно значение за здравето и развитието на детския организъм, защото спомага за по-доброто усвояване на калция и фосфора, които от своя страна отговорят за здравината на костите. Недостатъкът на витамин D в детския организъм може да влоши функциите на различни органи и системи. Най-пагубно се отразява липсата му върху състоянието на костната система. Костите се деминерализират, стават по-меки и чупливи, лесно се деформират. Болестта се проявява най-често в кърмаческа възраст при недоносените деца.
Най-предразположени към заболяване от рахит са бебетата, родени през есента и зимата. Градската среда, с високи панелни сгради и по-малко светлина също е „виновна” за по-честото разбояване от рахит на децата, родени в големите градове. Най-често обаче засегнати от рахит са недоносените бебета.
Характерни признаци за рахит са нарушеният и неспокоен сън, честите и обилни изпотявания, изменения на структурата на черепа. Обикновено най-лесно се забелязва омекването на фонтанелите на главичката на бебето. Те се затварят чувствително по-бавно, а за сметка на това челото и темето изпъкват. В някои случаи долната челюст изостава в развитието си от горната и се формира т.нар. „обратна захапка”. Ранен признак за развитието на рахит е също удебеляването на хрущялите на ребрата в областта на гръдната кост. Обикновено те видимо изпъкват и образуват т.нар. „рахитична броеница”. Гръбначният стълб от своя страна изпъква силно напред в областта на пояса и образува т.нар. „рахитична гърбица”. По-късно се установяват деформации на крайниците. Китките и глезените също се удебеляват. А е възможно краката да се деформират О-образно или Х-образно. Съпътстващ болестта признак е и цялостното отстлабване на мускулния тонус, честа поява на запек или симптоми на пневмония.
Профилактиката на рахита трябва да започне още преди раждането на бебето – съветват ни всички педиатри. Добре е по време на бременността бъдещата майка да спазва здравословен хранителен режим, да е физически активна и да прави продължителни разходки на открито. Изключително важни за превенцията на болестта са млечните храни в ежедневното меню н бременната. Млекото, сиренето и рибните блюда ще помогнат на организма на бебето правилно да изгради своята костна система. Венага след раждането новоредоното трябва да получава редовно нужните дози витамин D, за да се избегне появата на рахит. Ако обаче са налице първите признаци на болестта, е необходимо веднага да се консултирате с наблюдаващия ви лекар, за да ви предпише нужната нова доза витамин D и евентуално лечение.
Лечението на рахита включва комплекс от масажи, упражнения и гимнастика. Изключително важно е правилното хранене в първите няколко месеца. Менюто на бебето трябва да съдържа достатъчно количество витамини, белтъчини и минерални вещества. По-добре е детето да бъде на режим естествено кърмене, защото кърмата съдържа в нужното съотношение калции и фосфор. В края на първия или втория месец може да се дава и обогатено с витамин D мляко. От изключително значание в хода на лечението е и извеждането на бебето на разходки на чист въздух и слънчева светлина, която е другият основен източник на витамин D. Едновременно с това могат да се провеждат нагревки с ултравиолетови лъчи. По преценка на лекаря витамин D може да се прилага и под форма на инжекции, желатинови капсули или течен, приеман през устата.

Няма коментари: