вторник, 15 юли 2008 г.

5 от най-разпространените мита за бащинството


Ако за първи път ви предстои да станете татко, най-вероятно вече имате някаква изградена представа за това какво е да бъдеш баща. Тя е изградена най-вероятно на спомените и преживяванията ви със собствения ви баща. Дали обаче се чувствате готов най-после и вие да станете родител? Сигурно си задавате хиляди въпроси, на които не сте сигурен какъв е верният отговор. За съжаление няма много четива, които да са тясно свързани с подготовката за това как се става перфектен баща. Все пак, колкото повече се интересувате за бащинството, толкова по-големи са шансовете ви да станете добър и отговорен родител, какъвто винаги сте искали да бъдете. Бащинското чувство обаче не е нещо, което се появява като с вълшебна пръчица в подходящия момент. Бащинското чувство постепенно се поражда и развива от първите дни на бременността, през първите грижи за бебето, та до разрешаването на сериозните проблеми, пред които е изправен всеки родител, дори когато децата са вече пораснали и поемат своя самостоятелен път в живота. Ето някои погрешно изградени митове за ролята на бащите, които е добре да развенчаете!


Първи мит: „Само чувствата на бъдещата майка по време на бременността са важни.”

Невероятните промени в тялото на вашата партньорка по време на бременноста и напрежението, на което е подложена, карат мъжете да си мислят, че само нейните чувства имат значение. Безспокойството и загрижеността за нейното физическо и психическо здраве са важни по време на бременността и след раждането на бебето, но това не означава че вашите чувства трябва да останат на заден план.

Лесно е бъдещият татко да говори възбудено за това, че ще става баща. Много по-трудно е да говорите за също толкова важните и неизбежни чувства на страх и безпокойство. „Ще припадна ли при раждането?”, „Ще има ли усложнения в болницата?”, „ След раждането как ще се промени нашата връзка?”, „Мога ли да продължа да се развивам в кариерата си и да бъда бащата, който искам да бъда?”. Сигурно си задавате всички тези въпроси денонощно наум.
Вашата половинка обаче също има нужда да чуе за тези ваши терзания. Много мъже не говорят за страховете, които изпитват по време на бременността и първите години от бащинството си, защото не искат да притеснявят допълнително партньорката си. Не се притеснявайте да я натоварите с това „допълнително бреме”. Ако споделяте с вашата половинка тревогите си, това само ще ви сближи повече и ще укрепне доверието ви един към друг н този труден изпитателен етап от връзката ви.

Разговаряйте за страховете и тревогите си с други бъдещи бащи или прочетете някоя друга книга със съвети за татковци. Не се притеснявайте да показвате чувствата си на уязвимост и възбуда. Ако решите да играете ролята на силния и самоуверен мъж, рискувате да загубите реалния поглед врху нещата. Ако споделяте с партньорката си вашите тревоги по време на бременността и след това, ще опровергаете напълно мита, че мъжете са почти пасивни участници в изграждането на новите взаимотношения на родители и деца в едно семейство.

Втори мит: „Новородените бебета почти не се нуждаят от вниманието на техните бащи.”

Силната връзка между майката и новороденото, може да ви накара да се почувствате ненужен в един момент или да ви накара да си помислите, че вашето бебе не се нуждае от вашето внимание, ласки и грижи. Бъдете сигурен, че в това няма нищо вярно. Вие сте, ако не първият, то вторият най-важен човек за него. Бебетата се чувстват сигурни и спокойни в ръцете на бащите си. За да се сближите с вашето бебче, просто го дръжте на ръце по-често, люлейте го и му “гукайте”. Може също да помогнете с храненето, ако храните бебето с шише. Помнете, че вие сте не по-малко важен от майката за вашето бебе.

Трети мит: „Мъжете не знаят как да се грижат за малки деца.”

Никой не се ражда научен как се става добър родител и как трябва да се грижи за своето дете. Може би жените са малко по-подготвени в това отношение, но мъжете също могат да се научат с течение на времето. Просто прекарвайте повече време с бебето си и ще се “научите” да бъдете добър баща.

Четвърти мит: „Мъжете, които отделят повече време за децата си, не могат да постигнат блестящи върхове в кариерата си.”

Мъжете често мислят, че биват оценени само по това колко “носят” вкъщи. Масово битува мнението, че мъжете, които предпочитат да прекарват повече време с децата си, просто не могат да успеят в работата си. Това далеч не е така, или поне не може да се приеме за закономерност. Много мъже наистина предпочитат да жертват преследването на кариерата си в името на семействата си, защото ценят това, което имат и не искат да го загубят. Да бъдат бащи за тях е от най-голямо значение. Истината е, че когато станат татковци, много мъже приемат новата си роля на родител като добър стимул да се докажат като професионалисти и в кариерата си. Така че, зависимостта е по-скоро обратна. Добрият татко е амбициозния мъж, който се стреми да направи всичко възможно да осигури щастието, благоденствието и спокойствието на семейството си.

Пети мит: „Вие ще бъдете точно такъв баща, какъвто е бил вашия собствен родител.”

Нормално е да се огледате в миналото си и да търсите пример и съвети от вашият баща за това какво е да бъдеш родител. Нормално е също така да мислите, че вашият баща не е бил достатъчно добър и не искате да бъдете като него. Не е задължително обаче вашият баща да бъде единствен пример, който да следвате в новата си роля, освен ако не искате това да е така. Помислете за другите хора, които са ви възпитавали през годините – учители, колеги, приятели, роднини и сам изградете модела, който искате да следвате, за да станете добър баща. Опитайте се да гледате на бащинството като роля, която трябва да усъвършенствате с течение на времето. Опитайте да извлечете най-доброто от историята и традициите на бащинството във вашето семейство. Бъдете преди всичко себе и се опитайте постепенно да постигнете собствения си идеал за добър, отговорен и грижовен баща.


СЪВЕТИ ЗА ТАТКОВЦИ - Как да се справим с петте мита за бащинството?

Отделете време за да помислите как бащинството ви се отразява. Споделяйте вашите чувства с вашата половинка и с вашите най-близки хора.

Дръжте, люлейте, говорете или просто бъдете с вашето дете при всяка възможност още след раждането.

Научете се как се сменят пелени, как се къпе бебето, как се храни и т.н. Превърнете тези моменти в специална част от вашето ежедневие.

Вземете най-доброто от всички, които са ви поучавали – родители, учители, колеги, приятели, роднини и изградете собствен модел за идеалния баща.

Няма коментари: