петък, 25 юли 2008 г.

Ваксините против грип при децата



Въпреки че напоследък доста хора разбират необходимостта от ежегодното инжектиране с противогрипна ваксина, много родители подценяват нейната ефективност. Това е доста тревожен факт, защото повечето експерти в областта са на мнение, че грипните епидемии тръгват от децата, но после бързо се разпространяват и при възрастните. Това естествено не означава, че всички деца трябва задължително да се ваксинират против грип. Но, ако вашето дете е включено в някоя от рисковите групи или пък е в контакт с болен от грип, то е препоръчително да го ваксинирате. Ваксините против грип се препоръчват от лекарите за всички деца на възраст от 6 месеца до 5-годинки.

Някои важни факти, които трябва да знаете за грипа

Грипът е вирусно заболяване и типичните симптоми включват: температура, кашлица, чувство за студ в различни части на тялото, болки в гърлото, главата, мускулите. Тези симптоми обикновено се проявяват между 1 и 4 дни след контакт с вируса.

Кога има опасност детето да се зарази с грип?

- ако е в контакт с болен или вирусоносител на грипа – бактерийте се пренасят при вдишване или поглъщане на отделен секрет през устата или носът

- ако детето докосне предмет на заразен човек и след това докосне с ръце устата или нослето си

За разлика от много други вирусни заболявания, грипът се лекува, но трябва да се диагностицира в ранен стадий на заболяването – около 48 часа след появата на симптомите. Лечението обикновено включва медикаменти като zanamivir (Relenza) и oseltamivir (Tamiflu).

Важни факти за ваксините против грип:

Ваксината против грип съдържа деактивиран или убит вирус, който има за цел да възбуди имунната система на организма. Добре е всяка година ваксината да се сменя, за да може да се бори ефективно с най-новите видове грипни зарази, които причиняват инфекции.

Ваксините могат да се прилагат на децата след 6-месечна възраст. За да е добре защитено, първата година, в която ваксинирате детето, е препоръчително да се поставят 2 инжекции, като между тях трябва да има разстояние от поне месец. Деца над 9-годишна възраст или ваксинираните редовно, се нуждаят само от 1 инжекция всяка година.

Страничните ефекти или реакциите на организма при поставяне на ваксина, обикновено са слаби и се проявяват като раздразнение, зачервяване или подуване на мястото, където е била инжектирана. Възможно е също повишаване на температурата и болезненост на мястото на инжектиране в продължение на 1-2 дни. За децата на възраст под 3 годиники препоръчителната доза е 0.25мл деактивирана противогрипна ваксина. Препоръчителната доза за по-големите деца и възрастните е 0.5мл.

Кои групи хора е препоръчително да бъдат ваксинирани ежегодно?

- Деца на възраст от 6 месеца до 5 години
- Бременни жени
- Възрастните над 50 години
- Деца и възрастни, които страдат от други заболявания като астма, диабет и др.
- Работещите в поликлиники, болници, домове за възрастни хора, детски градини, детски ясли и др.
- Всеки, който е в контакт със заразен или болен от грип

Децата са особено уязвими на заразяване, защото имат много близки контакти с други деца. Добре е да ги ваксинирате редовно, а за да не се притеснявате и за себе си, ваксинирайте се и вие, преди някой колега в офиса да ви зарази. Ваксинирайте и детето, което не ходи на училище или детска градина, ако братчето или сестричето му посещава тези учебни заведения. Така ще избегнете опасността зарата да бъде предадена от един на друг член в семейството. Ваксината не гарантира 100% защита, но чувствително намалява шансовете от заразяване и заболяване.

Няма коментари: