четвъртък, 17 юли 2008 г.

МОЕТО ДЕТЕ ИМА ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА!



Какво да правя?


Какво е нормална телесна температура?

Нормалната телесна температура е около 36.8°C, когато се измерва орално (през устата). Температурата, измерена ректално по принцип е с 0.5° по-висока от тази, измерена орално - т.е. 37.3°C. Повечето лекари слагат диагноза „треската”, когато температурата превиши 37°С.

Как да измеря температурата на детето?

Най-точният начин за измерване на температурата е орално или ректално с дигитален термометър. Ако детето е по-малко от 4 години, измерете ректално, ако е по-голямо – орално.

ВАЖНИ ЗАБЕЛЕЖКИ:

Живачните термометри не бива да се изпозват при децат, защото живакът е известен токсин, а вие едва ли искате да излагате здравето на детето и семейството на риск. Ако разполагате с живачен термометър у дома, по-добре го изхвърлете и се снабдете с дигитален.

Не завивайте детето прекалено много, преди да измерите температурата.

Никога не оставайте детето само, докато измервате температурата, особено ако е бебе.

Ако измервате температурата ректално (през ануса), намажете аналния отвор с мазен крем или вазелин и поставете термометъра поне 2 сантиментра в ректума. Задръжте термометърът и не го пускайте. Когато термометърът изписука или вие решите, че сте задържали достатъчно, проверете каква температура е измерил.

Ако измервате температурата орално (през устата), поставете термометъра под езичето на детето и го оставете така, докато изписука или докато вие решите, че сте го задържали достатъчно.

След като измерите температурата, измийте термометъра със студена сапунена вода.


Кога трябва да се опитам да сваля температурата на детето?

Треската и повишената температура са знак, че тялото се опитва да се пребори с някаква инфекция. Затова е по-добре, преди да започнете да му давате медикаменти за сваляне на температура, да го заведете на преглед, за да се установи причината за треската.

Какво количество медикаменти са нужни за намаляне на температура?

Едно от подходящите средствата да се намали повишената температура при децата е Acetaminophen. Какво количество acetaminophen трябва да използвате зависи от теглото и възрастта на детето, както е показано в таблицата долу. Когато възрастта и теглото не съвпадат с тези на вашето дете, ориентирайте се по графата с теглото. Дозите предписани в таблицата може да са малко по-високи от тези на опаковката на медикаментите. Най-добре е да се консултирате с личния лекар на детето за нужната дозировка или в случаите, когато сте решили да смъкнете температурата с ibuprofen.

Възраст
Тегло
Acetaminophen Доза(на всеки 4 часа)
0-3 месеца
2 – 5 кг
Попитайте вашият доктор
4-11 месеца
5 – 8 кг
60 mg
1-2 години
8 – 10 кг
80 mg
2-3 години
10 – 16 кг
120 mg
4-5 години
16 – 21кг
240 mg

Как да даваме медикаменти за понижаване на високата температура?

o Никога не давайте повече от 5 дози в един ден.
o Следете за срока на годност на опаковката и никога не давайте на вашето дете стари медикаменти.
o Прочетете внимателно описанията на опаковката на лекарственото средство. Проверете няколко пъти дали давате правилното количество медикамент, предписано за детето.
o Ако използвате капкомер, напълнете го до чертичката, отмерващата 1 доза.
o Когато давате на детето течни лекарства, използвайте уреди за точно измерване. Специална мерителна лъжичка можете да закупите отделно в аптеката, в случаите, когато тя не е включена в опаковката на лекарството.

Защо не бива да се използва аспирин за намаляване на температурата?

В редки случаи аспиринът може да предизвика синдром на Рей при децата, които са заболели от грип или варицела. Синдромът на Рей е сериозно заболяване, което може да доведе дори до летален изход. Болестта се диагностицира и лекува доста трудно, затова най-добре е да избягвате аспирина в борбата с високата температура на детето.

Как да облекча състоянието и да помогна на детето да се почувства по-добре?

Давайте му много течности, за да избегнете дехидратация, ако детето вдигне висока температура. Освено това приетите течности помагат на тялото да се охлажда.
Задръжте детето в леглото и по възможност не му позволявайте да излиза навън.
Поддържайте стайната температура около 20-24°С.
Облечете детето в памучни дрехи, за да може топлината на тялото да излиза навън.
Ако детето се оплаква, че му е студено, завийте го с допълнително одеало, но ако започне да се поти, го махнете.

Хладният душ ще помогне ли да сваля високата температура на детето?

Комбинацията на acetaminophen и хладен душ би помогнала по-бързо да се намали температурата. Препоръчително е да използвате медикамента преди банята. Ако само изкъпете детето в хладка вода, тялото ще започне да трепери и ще повиши температурата си. Не използвайте студена вода или алкохол, докато го къпете.


Детето има висока температура. Кога трябва да потърся лекарска помощ?

При бебетата:

o от 0 до 1 месеца: Свържете се веднага с вашия лекар, ако температурата детето, измерена ректално, надвишава 38°С. Състоянието на кърмачето може да се влоши много бързо.
o от 1 до 3 месеца: Свържете се с лекар, ако температурата на детето се задържи над 37°С за повече от 24 часа.
o над 3 месеца: Ако детето има температура от над 38° и тя се задържи за повече от един-два дни или се повиши, обадете се на лекар. Ако температурата достигне 39°С, веднага се консултирайте с педиатър.

При децата:
Обадете се на личния си лекар, ако наблюдавате някои от следните тревожни признаци в състоянието или поведението на детето с температура:

Промяна в поведението
Често повръщане или наличие на диария
Суха уста
Болки в ушите
Температура, възобновяваща се неколкократно в няколко поредни дни
Пронизителен плач
Раздразнителност
Липса на апетит
Бледост
Припадъци (гърч)
Силен главобол
Обрив
Болки в ставите
Болки в гърлото
Схванат врат
Болки в стомаха
Неконтактност и изтощение
Затруднено или учестено дишане

Няма коментари: