вторник, 15 юли 2008 г.

Първи стъпки в отглеждането на бебето


Безспорно раждането на дългоочакваното любимо същество е най-радостното събитие в живота на всяко семейство. Но заедно с бебчето, вкъщи от родилния дом пристигат и първите проблеми и въпроси за правилните грижи в отглеждането на малкото създание. Ето едни от най-важните въпроси, чиито отговори трябва да знаем още в самото начало.

Ø Как да обличаме бебето в първия месец след раждането?
Общото правило за облеклото на бебето е да го обличате толкова, колкото сте облечени и вие според дневната или стайната температура, но плюс още един кат дрешки. Най-лесният начин да проверите дали му е студено или топло, е да видите дали са му хладни ръчичките и краченцата. Ако бебето е недоносено или тежи под 2 кг в първите дни след раждането, обличайте го по-топло.
Важно е освен това дрешките или пелинките да не пристягат прекалено детското телце. По-добре е да са по-свободни, за да му позволяват да се движи. Едновременно с това обаче не трябва да се оставят непокрити места, за да не се простуди бебето.
За през нощта е най-добре да обличате на бебето пижамка или ританки, които да обхващат и крачетата. Ако помещението, в което спи бебето, е по-хладно, добре е в първите месеци, когато бебето още няма косичка, да му слагате и мека нощна шапчица, за да предпазите главичката от изстиване.
Децата, които спят в едно легло с родителите си, са застрашени от прегряване, което прави сънят на бебето неспокоен и накъсан. Имайте предвид това и ако бебчето спи при вас, облечете го в по-леки дрешки от естествени, проветриви и неспарващи материи. Същото важи и за постелката и одеалцето му.

Ø Каква температура да поддържаме в детската стая?
Основно правило е температурата да се поддържа постоянна. Ако бебето е недоносено или тежи по-малко от 2,5 кг в пръвите дни след раждането, е добре да се поддържа малко по-висока температура от постоянната в помещението, тъй като системата за регулиране на телесната температура при него все още не работи достатъчно добре. При доносените и здравите бебета регулацията на телесната температура е добра и те се чувстват комфортно в помещения със стайна температура, която е подходяща за възрастните.
По-важно значение от температурата има влажността на въздуха в детската стая. Правилото за нивата на влажността е – колкото по-висока е температурата, толкова по-голяма трябва да бъде влажността. Сухият нагрят въздух затруднява дишането на бебето и ще предизвика неспокоен сън. Същото важи за температурата и влажността в спаното помещение и на възрастните.

Ø Как да слагаме бебето да спи – по корем или на една страна?
Повечето бебета спят по-спокойно, когато са обърнати по коремче. Необходимо е само да извъртите главичката на една страна, за да диша по-добре бебчето. Добре е възглавничката или матрачето на бебето да не са твърде меки и пухкави. Когато сте накърмили бебето обаче, сложете го в креватчето в положение на една страна, като под вратленцето му сложете внимателно сгънато одеалце, за да повдигнете леко главичката. Ако бебчето само се обърне след това по коремче, раздалечете краченцата му встрани, така че да не притискат пълното коремче.



Ø Храненето на бебето в първия месец след раждането
Храненето и добрият спокоен сън са двете най-важни неща в живота на бебето през първия месец. Обикновено първото хранене на бебето е около два часа след самото раждане. Добре е след това да изградите строг режим на около 3 часа, като естествено се ръководите от неговите нужди и желания. Средният прием на кърма на едно хранене при бебето в първия месец е между 80 и 100 мл. Това количество обаче може да варира в различните часове на дневните и нощни хранения. Дали бебето има или няма апетит зависи преди всичко от здравословното му физическо състояние и от комфортната обстановка и емоционалната атмосфера, с която е обградено. Същото важи и за майчината кърма, която може да намалее или спре под влияние на стрес или неприятни емоционални преживявания. Така че е от особено голямо значение в първия месец от отглеждането на бебето е да осигурите спокойна и приятна обстановка за него и неговата майка.


Ø Кога можем да изнесем бебето навън?
Постоянна температура на въздуха – това е основното, с което трябва да се съобразявате през първия месец от живота на бебето. Ако сезонът не предполага ниски или твърде високи температури, различни от тези в помещението, където спи бебето, то няма проблем да го изнесете навън още в първите няколко дни след раждането. Но при тези разходки избягвайте прекомерния близък контакт с други хора, тъй като имунната система на бебето е още доста крехка и то лесно би могло да прихване вирусни, простудни или заразни заболявания.

Няма коментари: