четвъртък, 17 юли 2008 г.

ГРИЖА ЗА БЛИЗНАЦИТЕ


Открийте 10-те прилики или 10-те разлики!

Обиконовено първото нещо, което забелязваме в близнаците, е изумителната прилика. Понякога дори ни е трудно да ги различим един от друг. А още по-трудно е като че ли да осъзнаем, че те са самостоятелни малки личности, с индивудален характер, различни вкусове, темперамент и чувствителност. Добре е с грижите и отношението си към тях да им помогнете да намерят, въпреки външната прилика, различията и специфичните качествата на своята личност.

Започнете с избора на имената, които е по-добре да звучат коренно различно, отколкото сходно. По-късно това ще им помогне да избегнат конфузни ситуации.

Колкото е сладко е да гледате как две мъничета, облечени в еднакви дрешки се разхождат у дома, забавляват се и се смеят заедно, по-добре е още от най-ранна възраст да започнете да купувате различни дрешки на близнаците. Така ще формирате у тях различни вкусови предпочитания, а и околните ща ги разпознават по-лесно. Същото важи разбира се и за играчките.

Никога не купувайте 2 еднакви кукли, 2 автомобилчета или книжки. По-добре се съобразете с интересите на децата и им подарете играчки, различни за всяко едно от тях. В случай, че настане малка битка, можете да наложите график, по който играчките да се разменят при игра.


Внимание и ласки умножени, а не разделени на две

Всички сме чували репликата: „щом са заедно, ще растат по-лесно”. Всъщност това е вярно само наполовина. Да, по-приятно е да си имаш компания в пакостите и белите. По-лесно е да се поучиш от грешките или успехите на другия. Но това в никакъв случай не бива да означава, че, след като си имат другарче, децата имат по-малка нужда от родителското внимание и ласки. Напротив, близнаците трябва да прекарват точно толкова време с родителите си заедно, колкото и единственото дете в семейството. Братчето или сестричето не може по никакъв начин да компенсира нуждата от внимание от страна на мама и тати. Така че не се заблуждавайте и умножете грижите и ласките по две! Ако ви е трудно да се ангажирате едновременно и с двете деца, можете да си разпределите ролите и заниманията – мама с едното близначе, татко – с другото. После се разменете. Важното е всяка от децата да получи индивидуално внимание от страна и на двата родители.

Близнашка солидарност

Развивайте ярката индивидуалност у всяко едно от децата в двойката, но и възпитайте у тях от рано и чувство за солидарност. Възлагайте им общи задачи за изпълнение и търсете общо отговорност. Нека се научат от малки да се защитават и застъпват едно за друго. В зависимост от степента им на привързаност можете да ги запишете в една група в детската градина или в едно училище. Ако обаче се развиват като по-самостоятелни личности и не изпитват необходимост да прекарват цялото си време заедно, по-добре е да ги разделите. Така ще даде шанс на всеки един от близнаците да се развива по собствения си път, да изгради собствена среда и приятелски кръг. А това е от изключително значение за всяка млада развиваща се личност.

Няма коментари: