петък, 25 юли 2008 г.

КОГА ДА ЗАПОЧНЕМ С УРОЦИТЕ ПО ЧУЖД ЕЗИК?


Този въпрос си задават всички съвременни родители, защото в модерния глобален свят, колкото по-образован си и колкото повече чужди езици владееш, толкова по-лесно можеш да се реализираш. А кой родител не иска да подсигури доброто бъдеще и блестящи успехи в кариерата на своето дете.

“Колкото по-рано, толкова по-добре!”

Чували сме често тази реплика от нашите родители и учители, когато става дума за усвояването на нови познания, било то език, спорт, изкуства. Със същата сила тя важи и за нашите деца. Всъщност според учените процесът на усвояването на майчиния език от детето започва още преди неговото раждане. Дори в утробата на мама бебчо чува и запаметява мелодиката и ритмиката на речта, която звучи в света, които го заобикаля. След раждането, през първите 3 до 4 години детето бързо и лесно овладява произношението и основните езикови конструкции. Тази естествена гъвкавост на езика обаче намалява към 5-6-тата година, което означава, че овладяването на ново, различно от произношението на майчиния език, става по-трудно. Това още веднъж потвърждава златното правило за ранното „проговарване” на чужд език. Безпочвени са опасенията на някои родители, че едновременното заучаване на две езика биха могли да забавят или затруднят проговарянето на родния майчин език. Напротив, според специалистите, колкото повече езикова информация детето успява да натрупа и усвои в ранните си години, толкова по-богата ще е речта му и по-непосредствено и лесно общуването в по-късните етапи от развитие. Още повече, че развитието на речта е пряко свързано с развитието на логическото мислене, тъй като по аналогия с езиковите конструкции, детето лесно изгряжда логически взаимовръзки между предметите и явленията от заобикалящия го свят.

Какви са начините да започнем обучението на чужд език в ранна детска възраст?

o Най-лесно е в началото самите вие да говорите на детето на чужд език, който владеете. Можете също да му пускате да слуша детски песнички или приказки на чужд език.
o Когато детето тръгне на детска градина, запишете го в някоя от допълнителните форми на обучение по чужд език.
o Към повечето частните езикови училища вече и у нас има открити детски градини със засилено изучаване на чужд език
o Наемете си гледачка, която владее чужд език и я помолете в часовете, когато се грижи за детето ви, комуникацията помежду им да протича почти изцяло на втория език.
o Частните езикови школи и учители също са добър вариант, ако можете да отделите време да водите и вземате детето от школата.

Не очаквайте детето веднага да ви проговори на чужд език!

Това може да се случи единствено в семействата с деца билингви – т.е. при смесен брак и родители с различен майчин език. Дори тогава е възможно детето да говори по-добре единия език, но да разбира прекрасно всичко, което му казвате на втория.
При изучаване на чужд език извън семейната среда, е нормално резултатите да се натрупват по-бавно и темпът на усвояване да не е според вашите очаквания.

Имайте предвид, че ранното изучаване на чужд език при децата обикновено преминава в игрова форма, а „ученето” е „пасивно”. Децата запомнят новите думички и изрази, но дълго време не могат да ги използват свободно извън контекста на играта, песничката, стихчето или формата, под която са усвоени в час. Много полезни в това отношение са картинните речници или таблата с изображения на съответните думички. Бихте могли да помогнете на детето вкъщи, като окачите такива табла и в детската му стая. Поиграйте си с него, като свързвате различните картинки. Например посочете му жълтия цвят на дъгата и патето и го помолете да ви каже двете думички свързано „жълто пате”. Така то ще открие, че дори малкото думички, които владее добре, може лесно да комбинира в свободноизбрани съчетания.

Постепенно се опитвайте да сглобите от изразите изречения.

А изреченията вкарайте в простичък диалог – въпрос, зададен от вас и изречение-отговор от детето. Тази игра ще го забавлява искрено и ще му даде самочувствие, че владее по-добре наученото.

Колкото по-уверено се чувства детето в знанията си, толкова по-бързо и лесно ще опита да „проговори” на чуждия език.

Веднъж, щом прескочи тази бариера, детето ще открие радостта от новите си знания и умения. Тогава можете да обогатите заниманията в детската езикова школа, като си поиграете на „английска закуска” у дома или се опитате заедно да драматизирате някоя кратка детска приказка, но на чуждия език. Помагат също шеговитите реплики към татко, баба, дядо, братчето и сестричето на новия език. Дори те да не разберат шегата и да не владеят чуждия език, това ще помогне на детето да осъзнае своето преимущество и ще го стимулира да научи повече и повече нови думички и изрази.

Няма коментари: