четвъртък, 17 юли 2008 г.

Нощни страхове


Полезни съвети от педиатъра

Нощните страхове са често срещан проблем при децата. Почти 15% от децата страдат от кошмари, като най-често това се случва във възраст между 2 и 6 години. От една страна кошмарите се приемат от детските психолози за нормални или дори благоприятни явления, тъй като така детето се разтоварва от стреса и стреховете си, натрупани през деня. От друга страна обаче те често стресират и плашат родители, които започват силно да се притесняват за емоционалното състояние на своето дете.

Тревожни симптоми

Децата, които сънуват кошмари, често се събуждат с плач или треперят в леглото с широко отворени очи, изпълнени със страх и паника. Дишането им е тежко или учестено, а пулсът е забързан. От уплаха е възможно дори да ви събудят с крясъци и викове, както когато нещо ги боли.
Типичните нощни страхове настъпват най-често между 1 и 4 часа, след като детето е заспало и траят между 5 и 30 минути, като след това децата се връщат постепенно към нормалния си спокоен сън. Ако успеете да събудите детето по време на кошмар, съвсем нормална рекация е то рязко да стане в леглото, изпълнено със страх и превъзбуда. Затова вместо да го будите, по-добре го оставите да спи, като леко го наместите да заеме по-удобна поза.

Диагнозата на педиатъра

Диагнозата за нощни страхове обикновено се определя на базата на предишни или редовни прояви на нощни страхове и кошмари. По принцип лекарите правят малка разлика между нощни страхове и кошмарите - при кошмар е по-лесно да събудите детето. Но като цяло причините и симптомите при страховете и кошмарите са почти едни и същи.

Лечение и грижа

Не е необходимо някакво специално лечение за нормалните нощни страхове и кошмари, защото те се случват при деца, подложени на стрес или преумора. Ако спазвате по-строг режим за часовете на приспиване и събуждане, то детето ще се наспива по-добре и ще се чувства по-спокойно и отпочинало. Това от своя страна до голяма степен ще предотврати честите нощни пробуждания и неспокойния сън.
При децата, които често имат кошмари, може да помогне, ако си наложите в няколко поредни нощи да ги събуждате в определен час, за да прекъснете съня-кошмар. Щом го събудите, опитайте се да задържите вниманието на детето за минутка-две. Успокойте го и останете до него, докато заспи отново. Така ще прекъснете цикъла на съня му и ще предотвратите появата на кошмара. Тази тактика помага и срещу ходене по време на сън.

Много рядко и само в крайни тежки случаи се налага да бъдат предписани медикаменти да помогнат за преодоляване на нощни страхове и кошмари. Все пак, ако състоянието на детето ви притеснява, консутирайте се първо с педиатър, а после и с детски психолог, за да откриете причината за неспокойния сън на детето. Повечето деца успяват да превъзмогнат нощните си страхове с течение на времето.

Няма коментари: