петък, 25 юли 2008 г.

Кърмене и имунна защита


Имунните свойства на кърмата са също толкова важни, колкото и хранителните й свойства.


Откъде знаем, че кърмата наистина предпазва от болести?


Много проучвания доказват, че бебета, които са хранени с изкуствени заместители, се разболяват и попадат в болница по-често от тези, които са кърмени. Например диарията е силно ограничена при кърмачета, които са хранени с майчино мляко, в сравнение с бебета, отбити и хранени с изкуствено мляко. Повечето бактериални инфекции се причиняват от организми, които вече са се заселили в приемника, обикновено в храносмилателната или дихателната системи. Кърмата може да предпази тези бактерии да се развият.


Кърмата предпазва децата от инфекции.


Кърмата съдържа антитела (имуноглобулини), които предпазват кърмачето от болести. Кърмата съдържа огромно количество имуноглобулин А (IgA). Имуноглобулин А се свързва с вирусите и бактериите, които навлизат чрез червата и други гъбични мембрани. Това е отлична защита за бебетата, които вечно пъхат нещо в устата си.
Кърмата съдържа лизозим и лактоферин - два антибактериални ензима, които предпазват от причинители на инфекции, включително Е-коли и стафилококи.
Кърмата съдържа цели имунни клетки, наречени «бели кръвни клетки». Много от тези клетки са фагоцити, наречени така, защото те поглъщат бактериите и вирусите, особено ако тези микроби имат прикрепен имуноглобулин А към тях. Други имунни клетки в кърмата са Б-клетките, които изграждат антитела и Т-клетки, които атакуват болните клетки.


Как тези антитела и другите протеини помагнат на кърмачето, ако те се приемат с кърмата?


Оказва се, че тези имунни фактори са устойчиви на разграждането на протеините в червата на кърмачето. Деветдесет процента от имуноглобулин А в кърмата съществуват в комплекс с отделителна съставка SlgA. SlgA е устойчив на асимилирането на трипсин в червата на кърмачето.


Кърмата предпазва децата от болести, като подпомага развитието на полезни микроорганизми.


Тези благоприятни заселвания предпазват от установяване на опасни инфекции. Например бифидобактерията е по-многобройна в бебетата, които са кърмени отколкото в тези, които са хранени със заместители на майчиното мляко. Това вероятно се дължи на факта, че нуклеотидните соли присъстват само в кърмата. Също така кърменето благоприятства пролиферацията на бактериите с намалена вирулентност. Такива деформации могат да са по-чуствителни към бактерицидни вещества в серум, по-предразположени към слепване или по-малко способни към закрепяне към повърхности с епителий.


Кърмата не съдържа същото съотношение на имунни клетки, каквото е в кръвта на майката.


Освен това количеството на тези предпазни вещества се мени. Кърмата съдържа много повече имуноглобулин А от серума и по-малко имуноглобулин М. Видът на преобладаващите Т клетки в кърмата е различен от преобладаващия вид Т клетки в серума. Това е така, защото самите млечни жлези съдържат лимфоидни клетки, които съдържат антителата имуноглобулин А, които са нужни за кърмачето. Този механизъм функционира по време на лактация. Освен да предпазва кърмачето от специфични микроби, произвеждането и секрецията на тези имунни фактори от млечните жлези на майката е свързано с развитието на детската имунна система.


Скептиците казват:
“Да, кърмата е полезна за малките бебета, но по-големите деца не могат да получат имунитет чрез кърмата, нали?”


Отговорът на този въпрос е твърдо НЕ.

Децата получават здраве, докато са кърмени.


Изследвания са сравнили отбити деца и деца, кърмени до 30 и 36 месеца. Отбитите деца боледуват повече. В някои части на света при отбитите деца се наблюдава смъртност 3 пъти и половина повече от тази при кърмените деца над година. Твърдите храни и дори питейната вода в някои райони е силно заразена с Е-коли, но дори и недохранените майки там произвеждат предостатъчно антитела в кърмата.
Съществуват поне две причини, поради които по-големите бебета имат полза от кърменето.


Първо, кърмата съдържа имунни фактори, независимо от продължителността на лактацията. И лизозим, и Slg A нивата се намират в кърмата през целия период на лактация, включително през втората година. В противен случай много от тези имунни фактори нямаше да ги има. Второ, кърмата много по-добре се понася от болно дете, отколкото каквато и да е друга храна. По този начин се гарантира това, че болните деца няма да се дехидратират и няма да загубят много от своето тегло.


В някои случаи кърмата съдържа много голямо количество имунни фактори. Коластрата е изключително богата на имунни фактори, тя съдържа повече бели кръвни клетки от кръвта в единица обем. Млякото за бебета, родени преждевременно, съдържа повече имунни фактори, отколкото кърмата за нормално родените. Новородените и преждевременно родените бебета се нуждаят от повече имунна защита, отколкото децата над една година и те получават тази допълнителна защита чрез кърмата, която поемат. Това не означава, че по-големите деца нямат полза от кърменето.

Няма коментари: