вторник, 15 юли 2008 г.

Домашните на децата – работа за цялото семейство


Домашните, които учителите възлагат на децата за работа вкъщи, са една чудесна възможност малките ученици да научат повече по дадената тема и да усвоят по-пълноценно предадения в клас материал. За техните родители обаче домашните са шанс да се информират подробно и да се включат активно в учебния процес на децата. Родителският интерес от своя страна може да разпали ентусиазма у детето и да му помогне да научи най-важния урок-
Ученето може да бъде забавно, а резултатът от него си заслужава усилията!

· Защо учителите задават домашни?

Учителите задават домашни работи не само, за да облекчат работата си в клас или за да запълнят времето на малчугана у дома, а защото домашната работа помога на вашето дете:

- да затвърди и приложи на практика в упражнения и задачи наученото
- да се подготви за следващия ден
- да се научи да използва библиотеката, интернет, енциклопедиите като източници за намиране на допълнителна и любопитна информация по темата
- да проучи някои теми по-пълно отколкото това би могло да стане по време на урок в класната стая

Когато заданията са завършени успешно и предадени на учителката, детето с нетърпение очаква работата му да бъде оценена и рецензирана с кратка забележка от учителя. Всяко задание за домашно трябва да съдържа инструкции и да бъде съобразено с възможностите на детето.
По-малки по обем домашни са подходящи за малките деца в първите училищни години. Постепено в горните класове това количество на домашните и самостоятелните проекти ще расте, освен задачите ще стават все по-сложни. Ако вашето дете се справя само лесно с домашните си вкъщи, то ще се справи с лекота и на тестове върху даденият материал в училище.

· Какво е правилното количество домашни?

Много преподаватели вярват, че домашното е ефективен начин за учене, ако не отнема повече от 30 минути на ден за ученици между първи и трети клас и между 30 и 60 минути за деца между четвърти и шести клас. За ученици след седми клас би трябвало да очаквате около 2 работа над домашните. Ако вашето дете не се занимава с домашните си в рамките на тези норми, потърсете помощ от учителите му. Преподавателите най-добре ще преценят дали е необходимо да намалят количеството и сложността на задачите за домашно на вашето дете.

· Домашните работи помагат на децата да развият добри навиции

Упражненията и задачите за домашно приучават децата да работят самостоятелно, като така развиват самодисциплината и поемането на отговорност у детето. Училищните проекти освен това са чудесна възможност малчуганите да се научат да разпределят правилно времето си и да спазват крайния срок за приключване на работа.



· Домашните работи сближават родителите с преподавателите

Родителите, които следят как децата им се справят с домашните си и им помагат в училищните проекти, научават много за процеса на обучение и за самото учебното заведение. Това, което по-строгите родители не трябва да забравят е, че домашните работи се дават с идеята да бъдат позитивно преживяване и да насърчават децата да учат самостоятелно. Всякакви задания за работа вкъщи не трябва да се приемат като задължение или наказание, което тегне над детето, когато се прибере у дома.


· Да помогнете на детето с домашните не е винаги лесна задача

На родителски срещи родителите задават най-често следните въпроси:

- „Как мога да накарам Мишо да си направи домашното? Всяка вечер е битка за да го накарам да изключи телевизора и да седне над учебниците.”
- „Защо Мария има толкова много домашни?”
- „Кога точно трябва Таня да пише домашните си? Тя взема уроци по пиано, пее в училищния хор, играе баскетбол и помага в домакинството вкъщи. Почти не й остава време да учи.”
- „Как мога да помогна на Иван с домашното му по математика, след като аз нищо не разбирам от тези задачи?”
- „Наистина ли домашните помагат на детето ми да си научи по-лесно уроците?”

Преди обаче да търсите начини да помогнете на детето с домашните, по-добре се информирайте подробно за учебния материал, поинтерисувайте се защо учителите задават тези домашни и как те помагат на вашето дете. Децата имат нужда да знаят, че техните родители се интересуват от това какво се случва с тях в училище, за проблемите им с уроците и домашните или пък напротив за изявите им и отличните оценки. Ако децата знаят, че родителите проявяват интерес, това би ги стимулирало да изпълнят старателно всички задания на време. Има много начини да покажете на децата си колко важно за вас е тяхното обучение и домашните им работи.

· Съвети за родители:

Определете време за писане на домашните

Може би най-добрият график е този, който се съобразява с ритъма на работа и възможностите за концентрация на вашето дете. Естествено това зависи от възрастта на вашето дете, а ако е необходима вашата намеса и от вашите ангажименти. По-малките деца са най-концентрирани и мотивирани за работа поне след около час игра след като са се върнали от училище. За едни е необходимо време да си починат и разтоварят от уроците в клас, а други деца имат нужда да хапнат, преди да седнат отново над учебниците. Малките деца не могат сами да съставят удобния за работа вкъщи график и затова е хубаво вие да им помогнете. По-големите деца успяват да разпределят по-добре времето си, но не ги оставяйте без надзор. Може да поставите уточнения заедно с тях график на видно място, където детето и вие ще можете да го поглеждате често.


Допълнителните занимания като спортуване, танци или езикови курсове и художествени школи ще натоварят ежедневния график на детето. Добре е да уточните предварително, че домашните и задълженията към училище са с приоритет пред другите занимания. Ако детето въпреки това иска да посещава извънкласни форми на обучение, обяснете му, че това ще му отнеме от свободното време за игра. Важно е детето да осъзнае, че ангажиментите му, свързани с училище са на първо място в неговия график.

Подберете подходящо място за учене у дома

Учебният кът, който често е част от детската стая, трябва да бъде тихо, добре осветено място. Ако детето се чувства по-комфортно, това може да бъде и кухненската маса или някое ъгълче в дневната. Ако малкият ви ученик си има собствено бюро, оставете го да го подреди и декорира по свой вкус. Зелено растение, цветна вазичка за моливите, любимите му аскесоари за писане и рисуване, плакати с любими детски герои и най-вече програмата за училище – това са все неща, които децата с удоволствие държат близо до себе си, докато се занимават с домашните си.

Отстранете предмети или уреди, които може да разсеят вашето дете

Изключете телевизора и не позволявайте телефонни обаждания в определеното за учене време. Тихата приятна музика като фон може да предразположи някои деца, но не бива да ангажира вниманието на детето с текста на песента. Ако живеете в по-малко жилище или в шумна обстановка, опитайте се максимално да осигурите тишина и спокойствия в дома в часовете, отделени за учене. Ако това е невъзможно, приучете детето да си подготвя уроците и домашните в училищната библиотека.

Осигурете нужните материали

За да е подготвен вашият първокласник за всички задачи в училище, трябва предварително да му осигурите необходимите материали:
- цветни моливи, флумастери и акварелни боички с набор от четки за тях
- химикалки и тетрадки
- гумички, острилка, линийки за чертане и пергел
- различни видове цветна хартия за апликиране и блокчета за рисуване
- бележник или тефтерче, в което детето да си записва домашните и задачите за деня
- лепило, тиксо и ножичка
- телбод и кламери
- карти, атласи, малка енциклопедия
- калкулатор
Ако е възможно подредете всички тези неща в голям несесер в чантата на вашето дете. Ако учителят изисква и други по-специфични материали за някоя конкретна задача, погрижете се да ги набавите своевременно.
В днешно време много училища имат учебни зали, снабдени с компютри. В повечето семейства също има персонален компютър. Това обаче не означава, че вашето дете се нуждае от компютър, за да се справи с домашните си. Можете евентуално в началото заедно, а после самостоятелно да го научите как да си търси допълнителна информация и фотоси по изучаваната тема от интернет.

Няма коментари: