вторник, 15 юли 2008 г.

КАК ДА СЕ ЗАБАВЛЯВАМЕ С НАШИТЕ ДЕЦА У ДОМА?


Защо децата обичат да се забавляват и да играят?

Това, което отличава детската игра от всяка друга човешка дейност, е, че за детето единствено важно нещо е да изиграе играта, без да го интересува някакъв конкретен резултат от нея. В играта детето има възможност само да опознава света, като го отразява, преобразува и променя. Радостта от творчеството е реален факт в играта за детето. Играта сама по себе си е своеобразно съчетание между реалност и измислица.
Всичко, което е необходимо на едно дете, за да опознае, разгадае и овладее околния свят, е любопитство и вяра в себе си и в собственото си въображение. Полетът на фантазията и свободата на въоражението са двете най-добри възпитателни средства, които биха изградили от малкия човек творческа личност с оригинален поглед към света и ярко изразена индивидуалност. За да подхранва своето въображение, детето трябва да расте в среда, стимулираща творчеството и фантазията. Въображението, както казва един от най-видните изследователи на детската психика - Виготски, е един от начините за въздействие над човешкия интелект. А въображението на децата се възбужда най-лесно в играта.

Как да играем с нашите деца у дома?

В съвремения динамичен свят често ние родители сме твърде изморени, с претоварен график и малко свободно време, което ни остава, за да посветим изцяло вниманието си на децата. Обикновено в ежедневието си прекарваме по 3-4 часа вечер заедно с децата и евентуално уикенда, ако отново не е изникнал някой важен ангажимент или среща. Но дори това ограничено време бихме могли да прекарваме приятно и забавно, играйки с децата си. Те имат нужда от този контакт, а и ние също, за да изпитаме истинската радост от това, че сме семейство и родители. Ето няколко хитри идеи как бихме могли да превърнем в игра всичко, което обикновено ни се случва, когато сме заедно у дома:
Да играем, докато чистим и подреждаме вкъщи!
Домакинската работа лесно може да се превърне от досадно задължение в забавление, ако я превърнем в игра. Разпределете цялото битово пространство на зони и поставете отговорник за чистотата и реда във всяка една от тях на отделен член от семейството. Например: за кухнята и банята отговаря мама; за спалнята и хола – татко; за детската – малкия Митко, а за коридора и балкона с цветята – по-голямата сестричка Лили. Раздайте точни условия и задачи какво трябва да се изпълни по план в съответните помещения. Наложете точен час за приключване на съответната работа. Може дори да се разделите на два отбора – „дами” и „кавалери”, като поставите отличително знаци на участниците в играта. После дайте старт и действайте. На финала задължително обявете награда за победителите и „наказателни точки” за проваления отбор. Така неусетно, докато се съзтезавате, ще сте свършили перфектно и за много по-кратко време належащата домакинска работа. А следващият почивен ден ще ви остане свободен, за да излезете заедно на разходка сред природата или да отидете семейно на неделно кино.

Да се забавляваме, докато приготвяме заедно вечерята или закуската!
Готвенето само по себе си е доста атрактивно занимание. Още по-весело би било да го превърнете в игра. Съзтезателният принцип на отбори важи и тук, като наградата може да бъде цяла седмица отмяна на домакинските задължения за спечелилия отбор. Критериите за оценки могат обаче да не са само бързина на изпълнението, а приложено майсторство и въображение.

Да пошляпаме заедно във ваната или под душа!
Къпането във ваната или под душа е едно от най-приятните и весели неща, които можете да превърнете в игра у дома. Подгответе си напрмер викторина с въпроси за най-знаменитите морски капитани или страховити пирати. Разкажете на децата как живеят в моретата и океаните различните видове морски обитатели. Пригответе си илюстрирани детски енциклопедии или книжки на морска тематика и докато ги сушите в топлата хавлия, ги оставете да разлистят страничките, за да ви разкажат отново всичко, което за запомнили от вашите истории в банята.

Съботната разходака с кучето в парка, тихият неделен следобед с любимите семейни албуми, дори прибирането на чистото пране от простора вечерта – всичко с малко въображение и старание от ваша страна, можете бързо да превърнете в забавна и любима игра за децата. Провокирани от вашите идеи, скоро те сами ще започнат да търсят игровия момент във всичко, което вършите заедно у дома. А няма по-щастливо семейство от това, в което децата растат спокойни и усмихнати, защото знаят, че мама и татко безкрайно много ги обичат.

3 коментара:

Ludka каза...

Много ситни букви

librarian каза...

Приемам забележката с усмивка, но и редактирах текста, като променх шрифта! Приятно четене! Ако имате желание и интерес към статии на определени теми, имате въпроси към специалисти или ви се иска да излеете вашите наблюдения и разсъждения по някоя тема, чувствайте се свободна да го направите на територията на тази библиотека!
поздрави от екипа на предаването

Ludka каза...

Благодаря ти ;D