вторник, 15 юли 2008 г.

На път е второ дете - как да помогнем на първото да се адаптира?


Появата на първо дете в семейството със сигурност предизвиква неизмеримо количество радост и любов в домът ви, но сега вие вече с трепет очаквате и втората си рожба. Въпреки че сте минали през всичките мъки, свързани с първото раждането, отново ви се налага да премислите отговорностите и сериозните решения, предизвикани от идването на новия член на вашето семейство. Но пък от друга страна подготовката за второ дете е също толкова специална и приятна, колкото е била и за първото. Уведомявайки всички у дома за промените, които ще се наложат с идването на второто дете, вие всъщност помагате и на себе си да се подготвите за този толкова щастлив и важен за цялото семейство момент. Може би най-трудната част от тази подготовка е да помогнете на по-голямото дете да се адаптира в новата ситуация в семейството и да не се чувства пренебрегнато или забравено при появата на бебето.

Как да помогнем на първото дете да се адаптира ?

При появата на новия член в семейството, съвсем естествено е първото ви дете в началото да бъде завладяно от различни объркани емоции - от завист и ревност до радост и щастие или дори възмущение. Малките деца не могат да описват чувствата си с думи и за това може да съдите за отношението им към настъпилите промени само по промяната в поведението им, когато стане въпрос за очакваното бебче. Възможно е по-голямото дете отново да започне да смуче пръстчетата си, да пие от бебешкото си шишенце мляко и като цяло да се върне към навиците в „бебешкия” си период, за да привлече и фокусира обратно към себе си вашето внимание.

По-големите деца в предучилищна възраст от друга страна е възможно да се опитат да прикрият смесените си чувства, страховете и притесненията си от появата на малкото дете, като се държатн провокативно и тестват вашето родителско търпение. Лошото държание, агресивното поведение, хвърлянето на различни предмети или дори отказът от храна са една малка част от възможните промени в поведението на вашето по-голямо дете. Тези проблеми обикновено са временни, докато детето свикне с мисълта и се адаптира към новата ситуация у дома. Предварителната подготовка и разговорите от ваша страна обаче могат да облекчат тази кризисна ситуация. Добра идея е да му обясните, че то вече ще заеме ролята на по-голямото и по-разумното дете и вие разчитате на неговата помощ и подкрепа. Има много начини да постигнете това. Предлагаме ви някои работещи тактики в тази посока:

Ø Позволете на вашето първо дете да ви помогне в избора на интериора за бебешката стая. Ако децата ви ще споделят една стая, това е от голямо значение.

Ø Изберете заедно с детето специален подарък за бебчето, като любима книга или играчка или негова снимка в красива рамка, която да поставите в стаята на бебето. Би било хубаво, ако, докато избирате подарък, направите и малка изненада с нова играчка или дрешка за по-голямото дете, за да не се чувства игнорирано.


Ø Отделете достатъчно време, в което да бъдете само вие с първото си дете. Вземете го на пазар с вас. Заведете го на куклен театър или си направете приятна разходка в парка. Прочетете му някоя нова приказка вечерта или гледайте заедно любимото му детско филмче. Вашият партньор може да ви помогне като се грижи за бебето, докато вие сте заета с първото дете, а после си разменете ролите.

Ø Прочетете му някоя история или детски роман, в който се разказва за две деца, за да навлезе в по-лесно в ситуацията и да разбере ролята си в нея и вашето дете.

Ø Разкажете на по-голямото си дете повече за бебета, като подкрепяте беседата си със спомени от неговите бебешки години. Обяснете му защо и кога плачат бебета, как се появяват на бял свят, как се хранят, защо обичат да спят толкова много, защо носят памперси и с какво обичат да си играят. Обяснете на вашето дете, че новият член на семейството ще се нуждае от много от внимание на всички членове на семейството, но това по никакаъв начин не променя вашата обич и отношение към него.

Ø Поговорете сериозно за новата роля на по-голямото ви дете в семейството. Обяснете му, че то ще бъде “голямото братче или сестриче” на новото бебе и нека то с радост и чувство за отговорност приеме това. Можете дори да вземете по-голямото дете на една от пренаталните срещи с вашия лекар или да му покажете как изглежда бебчето на ултразвуковия скрийнинг.

Появата на второто дете в семейството е голяма стъпка, както за възрастните, така и за другите деца. За да не се струпат наведнъж твърде големи промени в живота на по-голямото ви дете (самостоятелно ходене до тоалетна, преход от шише към чаша, самостоятелно хранене или пък тръгването на детска градина или ясла), по-добре е да изчакате детето първо да се адаптира към новата ситуация. Едва след като приеме новата си роля на по-голямото дете в семейството, продължете с промените, които включват отделянето му от вас за първи път и неговата нова самостоятелност. Последователността на промените ще помогне до голяма степен на вашето по-голямо дете да се адаптира по-лесно и безпроблемно. Братчетата и сестричетата играят много важна роля в живота на вашето новородено. Покажете на по-голямото си детете, че това е така и не забравяйте винаги да демонстрирате и на двете си деца колко специални са те за вас и колко много ги обичате.

Няма коментари: