петък, 25 юли 2008 г.

СМЯНА НА ПЕЛЕНИТЕ НА БЕБЕТО

Съвети за начинаещи родители:

Обикновено първата смяна на пелените на новороденото се превръща в истинско изпитание за младите родители. Бебетата реагират различно на това ново и за тях начинание. Някои си кротуват, а други ритат с крачета и плачат. Ето няколко изпитани съвета как можете да превърнете смяната на пелените в приятно занимание за вас и бебчето:


1. Избeрете подходящо място за преобличане на бебето.
Плотът или масата трябва да са с твърда повърхност, но достатъчно широка, така че да няма опастност бебето да се изплъзне и да падне от там. Височината нека да около талията ви, за да се навеждате и прегърбвате излишно, като натрупвате излишно напрежение и умора в кръста.

2. Никога не оставяйте и за секунда бебето без надзор върху плота за преобличане.

В детските магазини се предлагат специални бебешки шкафове с чекмеджета, в които можете да поставите всички необходими за целта неща, за да са ви под ръка и да не се налага да се премествате из стаята, докато сменяте пелените.

3. Подгответе си предварително чиста пелена или памперс, кърпа за почистване, лосион и пудра против подсичане, както и найлонов плик, в който да поставите замърсената пелена или памперс.

Мокрите кърпички не са препоръчителни за употреба при най-малките бебета, защото могат да предизвикат зачервяване или алргична реакция на нежната бебешка кожа. По-добре в началото ги заместете с влажна топла памучна кърпа или пелена.

4. Почистването на дупето трябва да се извършва в посока от пред назад, за да се избегне евентуална инфикция от допира на изпражненията до гениталиите.

За да избегнете зачервяванията и инфекциите на вече почистената кожа нанесете кремче против подсичане или лосион с ланолин и витамини.

5. Пелените не трябва нито прекалено да стягат, нито да са твърде свободни около дупето и крачетата на бебето.

Твърде „тесните” пелени ще разранят нежната бебешка кожа, а твърде „хлабавите” – ще пропускат и няма да предпазят достатъчно добре бебешкото креватче чисто.

6. Най-добре е да сменяте пелените непосредствено преди или след хранене. Обикновено бебетата се изхождат веднага след поемане на храна, но от друга страна често по време на кърмене някои от тях заспиват и това затруднява смяната на пелените след това.

7. За да превърнете смяната на пелените в забавно и приятно занимание за бебчето, преди да го повиете отново, направете за няколко минутки лека гимнастика с крачетата и ръчичките, масажирайте го нежно и му попейте.

Няма коментари: