четвъртък, 17 юли 2008 г.

ИСТИНИТЕ ЗА ПРОХОДИЛКИТЕ И ПРОХОЖДАНЕТО


Първата крачка, първата усмивка, първата лъжичка, първата беля, първата кукла или първата дума – всички неща, които се случват за първи път в живота на нашето дете приемаме като едно невероятно чудо. Очакваме ги с нетърпение като родители и дори понякога се опитваме хитричко да забързаме процеса на появата. А дали трябва?

Може би най-дългоочакваният момент в края на първата годинка на нашето бебче е прохождането. Обикновено децата правят своите първи опити с ходенето между 12-ия и 14-ия си месец. Но не се притеснявайте, ако желанието за това закъснее. Съвсем в норма е процесът да се забави до края на 21-ия месец. Ако вместо да се опитва да ходи изправено, детето пълзи, има добре изградена мускулатура и е жизнено и активно, значи нямате повод за тревога. Притеснение може да изпитвате само, ако до 15-ия месец мъничето не проявява никакво желание за движение. В този случай трябва да се консултирате обезателно с педиатъра си. Иначе оставете детето само да се опита да направи своята първа крачка, когато се почувства готово за това.
Ето малко повече факти, които ще ви ориентират по-лесно в двигателните умения на детото през различните месеци:

- между 9-ия и 10-ия месец бебчето вече може само да сяда от изправено положение, като присвива коленете си
- през 11-ия и 12-ия месец мъничето се опитва само да се изправя от легнало до седнало положение, кляка и се навежда, без да губи равновесие
- между 12 и 13 месец пълзенето вече е овладяно до съвършенство и бебето се опитва, придържайки се към близките мебели и стени, да се изправя и да прави малки крачки от мястото, на което сте го оставили
- между 13 и 14 месец, придържайки се и пълзейки от време на време, детето се придвижва само из пространството у дома, като става все по-уверено в движенията си
- към15-ия – 18-ия месец пред младата детска личност изниква ново предизвикателство – стълбите. Да овладееш движенията на крачето нагоре и пазенето на равновесие на един крак, ако не те държи мама или тати, си е истинско спортно постижение. Сигурно се радвате на неговата упоритост да постигне успех със стълбите, но преди всичко мислете за неговата безопастност. Сложете плътни парапети на стълбището. Подлепете стъпалата с мека постелка. Но въпреки всички предохранителни мерки, гледайте винаги да присъствате на уроците на бебчо по стълбите, за да не ви изненада някоя неприятна травма.
- След навършване на второта годинка, почувствало се вече по-уверено в ходенето, равновесиято и движенията си, детето вече смело се затичва най-често в неочаквана за вас посока. Така че през този период може да заместите спокойно сутрешния си джогинг или минутките на пътеката във фитнес залата с разходка с малчо в парка.

ПРОХОДИЛКИТЕ – ПОМАГАТ или ПРЕЧАТ?

Въпреки че в периода на прохождането, проходилките са едни от любимите играчки ва децата, то според педиатрите вместо да помагат и да ускоряват процеса, те по-скоро го забавят и пречат за неговото нормално протичане. Облягайки се лениво на проходилката, детето не тренира достатъчно мускулите на крачетата и таза си. Стабилността на проходилката не дава възможност на малкото човече да развие добра координация на движенята на двете крачета му и дава лъжлива представа за равновесие. Освен това в проходилката бебето не може да наблюдава и контролира волево движенията на краката си. Резките завъртания в проходилката, сблъсъкът й с околните предмети, мебелите и стените в дома, я правят дори опасна за малкото създания. Падането с нея би било много по-болезнено за бебето, отколкото, ако се спъне само, в опит да ходи, придържайки се с една ръка за статична опора. По-разумно е да заместите проходилката в началото на периода – с бънджи люлка за укрепване мускулите на крачетата, а в по-късен етап – с играчки, които детето може да държи и бута, за да пази по-лесно равновесие, докато се опитва да проходи. Естествено най-добрата мотивация за детето да направи първата си крачка е вашата усмивка и ласка. Прекарвайте повече време в игра с него през този период. Провокирайте го да преминава само пространства, където няма опори, за да стигне до вас. Награждавайте го с целувка за всяка направена мъничка крачка и бъдете готови да посрещнете със самообладание всяко залитане и падане по пътя към сбъдването на големите му детски мечти!

Няма коментари: