четвъртък, 17 юли 2008 г.

Ароматерапията за децата и бебетата


Аромотерапията е един много приятен, а напоследък и много популярен метод за релакс и лечение. Почти всички спа центрове ще ви предложат аромотерапията си в комплекта от специални услуги. Хубавото на този метод на лечение е, че може лесно да се прилага и у дома, стига да познаваме добре свойствата на етеричните масла. При спазване на някои мерки за сигурност, аромотерапията може безопасно и ефективно да използваме и при лечение на децата. Като цяло малките палавници много добре реагират на ароматерапията и всички натурални методи на лечение, защото връзката им с природата е все още много силна и ненакърнена от изкуствения начин на живот в големите индустриални градове. Всички традиционни средства, предлагани от ароматерапията – вани, инхалации, компреси и аерозоли с етерични масла, дават добър ефект при лечение на различни детски болести. Ето защо, при спазването на всички правила, ароматерапията може да се превърне в основен и успешен метод за лечение и профилактика на детските заболявания.
Внимание! За деца по-малки от 2 седмици, ароматерапия не се препоръчва!
· Ароматерапия за бебета
Аромотерапията за бебетата може да включва процедури с етерични масла не по-често от 3 пъти седмично, независимо от типа на процедурата – вана, масаж или други. Във ваничката за къпане е позволено да се капне една единствена капка, а в бебешкото масажно масло (за предпочитане е то да бъде на основата на бадемово масло) - две капки. От вторият месец се допуска използването на масло от бергамот, копър, портокал, иланг-иланг, пачули, сандалово дърво. Концентрацията може да се увеличи само с една капка.
Етеричните масла трябва винаги да се разреждат преди добавянето им във ваната, особено, когато става въпрос за съвсем малко дете, тъй като бебетата често смучат палците си и търкат с ръка очичките си. Неразтвореното етерично масло плува на повърхността на водата и лесно може да попадне в устата или очите на детето, което е опасно и може да доведе до сериозни и нежелани последствия. Имайте предвид, че чистото масло, попаднало директно в устата на бебето, може да предизвика раздразнение на устната лигавица, а ако бебето го преглътне, маслото ще зарздразни силно лигавицата на стомаха.
Непосредственото вдишване на маслените изпарения (инхалация) не е за нежното детско носле, така че напълно изключете тази процедура.
С какво са полезни етеричните масла за бебето?
При нарушения на съня можете да облекчите неспокойния детски сън или безсънието, като капнете 2 капки лавандулово, бергамотово или масло от тамян в детската стая. Същият ефект би имал и масажът преди да сложите бебето в креватчето с лавандулово, розово или масло от градински чай (салвия).
Ако детето проявява безпокойство, успокояващо ще му подейства отпускаща вана с капка лавандулово и бадемово басло. Тази смес трябва добре да се разтвори във водата на ваната и едва след това можете да потопите в нея бебето.
Против подсичане и с антибактериално действие са също периодичните вани с етерични масла от невен и лайка. Успокояващо действат и кремовете с такова съдържание.
Кашлица, простуда и други респираторни заболявания също биха могли да се излекуват безопастно и ефикастно с помощта на етеричните масла. Достатъчно е да капнете една капка от съответното масло на чаршафчето в леглото или в близост до главичката на бебето, така че то да вдишва неговия аромат. За да облекчите кашлицата и да помогнете на бебето да заспи по-лесно, капнете капка масло от лавандула на пижамката или поставете в близост до креватчето му съд с гореща вода, в който е разтворена капка лавандулово масло. Същото благотворно въздействие би имала и процедурата във ваната с разтворени две капки лавандулово масло или чаено дърво. В този случай ще ви помогне също масажът на гърдите и гръбчето с масло-основа, примесено с три капки чаено и две капки лавандулово масло.
При колики, нежният масаж на коремчето с етерични масла ще помогне за снемане на дискомфорта. Капнете 2 капки масло от лайка или лавандула в чаена лъжичка бадемово, соево или друго нежно масло, което е предварително леко затоплено. Размажете върху ръката си и с нея леко започнете да галите коремчето с кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. Масажът трябва да трае приблизително около 5 минутки, за да има ефект. Ако бебето не реагира на този масаж, го сложете по корем върху коленете си и нежно масажирайте кръстчето му.
Когато започнат да никнат първите зъбки или при простуда, ако го болят ушичките, най-безопасният метод да намалите болката, е нежно да масажирате ушната мида и зоната под ушичките в посока към шията, като използвате разредено масло от лайка.
Бебетата и по-големите деца реагират добре и спокойно на масажа с етерични масла. Затова не е задължително да се обучавате специално на някакви масажни техники. Достатъчно е просто с нежни, поглаждащи движения да успокоите болката и да премахнете напрежението. Освен това масажът може да се превърне в част от ритуала на къпането и да бъде приятна подготовка за сън.
· Ароматерапия за децата
Използването на различни средства на ароматерапията в детската стая, ще осигури добро настроение у децата, а също ще подпомогне лекуването на простудни заболявания и нарушения на съня. Децата обичат предимно топлите и сладникави аромати. Не бива обаче да забравяме, че техният организъм се намира в състояние на непрекъснато развитие и затова трябва да се съблюдава стриктно правилото за минималната доза. Най-добре е етеричните масла да се нанасят върху глинени фигурки, аромамедальони и възглавнички. Добре задържат ароматите и различни предмети от необработено дърво, корите на портокала или грейпфрута.
С какво са полезни етеричните масла за детето?
За повишаване на настроението освежете въздуха в детската стая със ароматна смес от масло от портокал - 2 капки и масло иланг-иланга - 2 капки.
При простуда благотворно действат 1-2 капки в детската стая от следната смес: масло от лайка - 1 капка, масло от мандарина - 2 капки, масло от чаено дърво - 2 капки и масло от мащерка - 1 капка.
При болки в гърлото можете да разтриете областта на тила с масло от сандалово дърво, смесено с растително масло (10 капки на 50 мл растително масло). Направете също гаргара с една чаша топла вода, в която е разтворена 1 капка масло от лимон или с натурална розова вода. Сместа не бива да се пие!
При зъбобол помага, ако нанесете върху тампон 2 - 3 капки масло от карамфил или босилек и го наложете върху болното зъбче.
При болки в ухото ще подейства чудодейно следната изпитана терапия. Напълнете чаена лъжица олио и я смесете с 3 капки масло от лавандула или салвия. Капнете в ухото 1-2 капки от тази смес, след което поставете памучен тампон.
При болки в корема помага топъл компрес с добавено масло от лавандула. Ако болката е съпроводена с гадене или повръщане, се препоръчва масло от мента (само при деца по-големи от 6 години!), босилек, сандалово дърво. С тези масла може да се ароматизира помещението, а също да се добавят към масажното масло. Изключително полезна е и отварата от лайка, мента или тамян.
При кръвотечение, повърхностни рани и охлузвания чудотворно и лечебно ще подейства следната смес: 1 капка лимон + 1 капка лайка. Със сместа се намазва чиста марличка или бинт и се превързва раната.
При протриване стъпалата на краката разтворете 5 капки лавандулово масло в съд с топла вода и направете вана на краката за около 15 минути, след което направете превръзка с разтвор от следните масла: лавандула 3 капки + лайка 2 капки, разтворени в една чаена лъжица растително масло. Превържете и оставете да действа цяла нощ.
При появата на мехури направете компрес с марля, върху която сте капнали 1 капка лавандула + 1 капка лайка.
Паметта и концентрацията на децата ще се подобрят с масло от розмарин. Капнете няколко капки от него върху носната кърпичка на вашия малък ученик, преди да тръгне за училище.
За страхливи деца е подходящо маслото от роза, нероли и бергамот. Добре е с тази смес детето да взема вана преди сън или ароматизирате с него стаята му, а на следващият ден му направете масаж.
При появата на цирей (до потърсването на лекарска помощ) ще помогне следната ароматна смес: лавандула 1 капка + чаено дърво 1 капка + лайка 2 капки. Разтворете ги в 1 супена лъжица растително масло и наложете болното място.
При кръвотечение по ръце и крака: До 12 часа от момента на травмата може да обелкчите болката и да спрете кръвотечението със следната смес: лавандула 2 капки + лайка 2 капки + розмарин 1 капка. Разтворете ги в чаша с ледена вода и налагайте компреси, които да престояват по 5-10 минути, 3-4 пъти на ден. Ако са минали 12 часа от момента на травмата, ще ви помогне: лавандула 1 капка + лайка 1 капка + розмарин 1 капка, разтворени в чаена лъжичка растително масло. Намажете мястото с тази смес няколко пъти през деня.
При изгаряния оставете да се разтворят в течение на 10 минути 5 капки масло от лавандула в една супена лъжица ледена вода. След това разтворете в 1 десертна лъжичка растително масло лавандула 3 капки + лайка 2 капки и наложете мястото на изгарянето.
При ужилвания от насекоми разтворете в една чаена лъжичка растително масло лавандула 1 капка + лайка 1 капка или чаено дърво 2 капки. Мажете ухапаното място 3-4 пъти на ден.
При ечемик - една десертна лъжица топла вода разтворете 1 капка масло от лайка и промивайте 3 пъти на ден при затворени очи.
При простуда е подходяща следната смес: евкалипт 2 капки + чаено дърво 1 капка + лавандула 2 капки. Разтворете ги в чаена лъжичка растително масло и с получената смес направете масаж на гърба и гърдите.
При висока температура или треска благотворно ще подейства следната смес: евкалипт 2 капки + лавандула 2 капки + чаено дърво 1 капка. Разтворете ги в 1 десертна лъжица растително масло и намажете областта на шията, лактите, коленните стави 1-2 пъти на ден.
При остри респираторни заболявания ще помогне инхалация с етерични масла от евкалипт, бор, ела (2 капки от едно от тези масла или тяхна смес в съд с гореща вода).
При суха кашлица (деца над 6 години) е добре да се направи инхалация с лайка 1 капка + евкалипт1 капка - на 1 литър гореща, но не кипяща вода. Инхалацията трябва да се прави в течение на 10 минути, при затворени очи, 1 път на ден. Дишането е през устата. Масаж на гърдите и шията преди лягане със смес от чаено дърво 1 капка + евкалипт 2 капки + лавандула 2 капки на 1 супена лъжица растително масло също ще подейства благотворно.
При влажна кашлица с хрипове (деца над 6 години) е добре да се направи инхалация с чаено дърво 1 капка + евкалипт1 капка - на 1 литър гореща, но не кипяща вода. Инхалацията да се прави в течение на 10 минути, при затворени очи, 1 път на ден. Дишането е през устата. Помага също масаж на гърдите и шията преди лягане с чаено дърво 1 капка + евкалипт 2 капки + лавандула 2 капки на 1 супена лъжица растително масло.
При грип е добре да се ароматизира помещението, в което спи детето с чаено дърво 4 капки + евкалипт2 капки. Ароматизирането на помещението се прави с цел дезинфекция два пъти на ден.
При кръвотечение от носа нанесете капка етерично масло от лимон на памучен тампон и го поставете в кръвотечащата ноздра.
При запек лекият масаж на корема по часовниковата стрелка ще нормализира работата на стомаха. Подходящото масло за масажа можете да приготвите, като към 50 мл растително масло добавете 10 капки масла от розмарин, копър, портокал мента – в равни количества.
Против диария най-подходящи са маслата от нероли, сандал, кипарис. За лек масаж на корема пригответе следното масажно масло: към 50 мл растително масло добавете в равни пропорции 10 капки от гореописаните масла. На детето е добре да се дава също чай от ментови листа.
При нощно напикаване преди сън е необходимо да се направи вана, в която да добавите следните капки етерични масла: ела - 2, бергамот - 1, кипарис - 1. Със същата смес от масла ароматизирайте въздуха в детската стая.
За подсилване на имунната система са подходящи етеричните масла от бергамот, евкалипт, мащерка, бор и ела. С тях можете да приготвите вана (с 5 капки от сместта), да направите масаж на детето или да ароматизирате на въздуха в помещението.
При коклюш използвайте етерично масло от босилек или мащерка. Ангина се лекува с чудодейните свойства на маслото от лавандула, роза, ела и мащерка. При скарлатина можете да използвате маслото на евкалипта или розата, а при варицела – мирта и розмарин.
Тези рецепти са подходящи и за възрастни, като е необходимо само дозировката на маслата да се увеличи два пъти!

ПРАВИЛА за БЕЗОПАСТНО използване
на АРОМОТЕРАПИЯ при децата!!!

· До навършване на две години етеричните масла е добре да се приемат единствено след консултация със специалист-ароматерапевт.
· Не се препоръчва използването от деца до 1 годинка на - мента, до 6 години – чаено дърво, здравец, розмарин, мащерка, до 12 години - масло от карамфил.
· При децата от 1 до 5 години при тези процедури е достатъчно 2-3 капки нетоксично и непредизвикващо раздразнение на кожата ароматно масло от лавандула да се добавят към 1 супена лъжица основно масло.
· Деца от 6 до 12 години може да използват същите етерични масла като възрастните, но дозировката трябва да е 2 пъти по-малка.
· Децата по-големи от 12 години може да използват същите етерични масла в същите дози, както възрастните.
· Избирайте само първокачествени масла, тъй като евтините и със съмнителен произход масла могат да предизвикат непредсказуеми реакции и усложнения при приемането им.
При покупката на масла непременно се възползвайте от препоръките на практикуващ ароматерапевт.
Строго спазвайте дозировката и препоръките на използването им.
Не допускайте попадането на маслата в устата на децата.
Никогда не използвайте чисто етерично масло /единствено изключение правят маслото от лавандула и чайно дърво/, а винаги следвайте препоръката на специалиста.
Не нарушавайте основните правила за съхраняване на етеричните масла – в тъмна бутилка и поставени в хладилника. Флаконът с ароматното масло трябва да е снабден с капкомер или друг подходящ дозатор. Всички дозировки при използването на масла се указват в брой капки.
Никога не се опитвайте да лекувате сериозни заболявания самостоятелно, без помощта на квалифициран лекар, хомеопат или билколечител.
Повикайте незабавно лекар, ако в резултат на използване на ароматерапия детето вдигне температура или има други признаци на влошаване на здравословното му състояние.
Извикайте лекар, дори когато в случай на леко заболяване не настъпи подобрение в течение на 24 часа.


"Домашна арома-аптечка"- вашият базов набор от етерични масла
Етерично масло от карамфил
Етерично масло от гераний
Етерично масло от лавандула
Етерично масло от лимон
Етерично масло от мента
Етерично масло от лайка
Етерично масло от розмарин
Етерично масло от чаено дърво
Етерично масло от евкалипт
В качеството на основа за разреждане на тези масла се препоръчва да имате на разположение в дома си бутилка масло от сладък бадем, което няма мирис, леко попива в кожата и оказва допълнителен лечебен ефект.
Спазването на всички правила прави ароматерапията ефективен метод за помоц при различни детски заболявания и оказва хармонизиращ ефект на целият организъм на детето. Освен това са много приятни за използване и се харесват на всяко дете.

Няма коментари: