четвъртък, 17 юли 2008 г.

Как да организираме перфектния рожден ден?





Детското парти предстои, а вие нямате никакво свободно време?

Всеки родител иска да превърне рождения ден на своето мъниче в най-светлия празник в календара. Претрупани със задачи и проблеми от ежедневието обаче, често не ви остава достатъчно свободно време и сили да помислите предварително за всичко необходимо. А партито си е парти и си изисква сериозен план за действие и дълъг списък за изпълнение. Затова най-добре е да започнете с подготовката поне седмица-две по-рано. Планирането на партито може да се окаже по-трудно, отколкото предполагате, особено ако сте решили да спретнете за малчуганите тематичен детски купон - рицарско, пиратско или звездно парти тип „Холивуд”. Този вид специални тържества отнемат повече време и средства, за да се подготвят, но пък оставят незабравими спомени, както за децата, така и за техните родители.

Рожден ден вкъщи или в детски парти клуб?

Не всеки може да си позволи да организира малък зоопарк или мини-цирк вкъщи, затова все повече родители избират да отпразнуват детския рожден ден в парти клуб. Плюсовете на това решение, че ще си спестите предварителната подготовка и аранжировка на мястото, а също и 3-дневното почистване след развихрилия се детски купон. Минусите са, че трябва да организирате и координирате транспортирането на всички поканени деца до избрания от вас клуб. Освен това ще трябва да измислите развлекателна програма и меню и за техните родители, които ще останат като гости на купона.
Ако решите да направите парти вкъщи, ето няколко полезни съвета:

Съвети за родителите:

1. Съобразете се с представите на децата за протичане на перфектен празник!
Трябва да си признаем, че децата имат много по-богато въображение и са по-креативни от нас. През очите на малчугана лист хартия може мигновенно да се превърне в летяща ракета, кприказна къщичка или автомобилче. Затова първо се посъветвайте със своето дете, за да бъде не само изненадано, но и доволно от рождения си ден. Ако дъщеря ви например се интересува от принцеси, поканете аниматор “Принцеса”. В случай, че не можете да си позволите допълнителни разходи за аниматори и актьори, дори нарисувана на картон приказна героиня с корона, би я зарадвало изключително много. Същото важи и за малкия ви син, който е влюбен в героите от „Костенурките Нинджа” или „Шрек”. Подготовката за рождения ден на вашето детете е чудесен повод да научите повече за неговите интереси и вълнения.

2. Определете лимит относно броя на децата, които ще бъдат поканени!

Съставете списъка заедно с рожденика, за да се почувства и той ангажиран в организацията. Дайте му възможност сам да се обади на някои от най-важните си гости. Децата, които остават извън списъка почерпете с бонбони или лакомства в детската градина или в училище.

3. Планирайте партито според темата – Принцеса парти или Хари Потър парти!
Децата обичат да се обличат в различни костюми и да рисуват лицата си. Вие също може да се включите със съвети, но не забравяйте, че купонът е техен. Ако искат Пиратско парти, донесете стара надуваема лодка или постройте набързо от подръчни материали сал. Водата в случая не е задължителна - децата ще си я изфантазират. Можете да използвайте стари чаршафи за платна, метла за мачта, а от картон изрежете рул.


4. Помислете за игрите на открито!

Децата обожават да играят навън, където пространството е неограничено. Ако времето позволява, организирайте игра на открито поне за няколко часа. Обезопасете и декорирайте пространството предварително. Предупредете родителите на малките гости да им донесат подходящи връхни дрешки и шапчици.

5. Не оставяйте гостите да скучаят!

Докато все още приготвяте вечеря за възрастните или просто говорите с тях, освободете малка маса на която децата да рисуват и да режат от хартия различни форми, с които да украсят парти шапчиците например. Докато прибирате чинии или почиствате, нека децата да разопаковат подаръците. Така всички ще имат своите занимания. А след като децата хапнат торта и се заредят с енергия, ги оставете да пощуреят.

6. Купете или пригответе такива храни и десерти, които могат да се консумират в чинии и прибори за еднократна употреба!

На пазара ще намерите голямо разнообразие от такива. Изберете модел с десени, които съвпадат с темата на партито. Подгответе предварително аксесоарите, които са необходими – чинийки, чашки, вилици, шапки, свирки и други. За всеки случай купете от тях повече от необходимото, за да сте подготвени за всякакви ситуации.

7. Тортата поръчайте от сладкарницата!

Спестете си времето и възможните неуспехи с домашните рецепти и купете готова торта с любим герой или декорация според предпочитанията на рожденика. Разбира се не трябва да пропускате свещичките. При избора им се съобразете с темата на партито, формата и цвета на тортата.

8. Раздайте малки подаръци на гостите!

Когато гостите си тръгват, подарете на всеки по една торбичка с подаръче, украсена от вашето дете. Така другите деца ще запомнят този празник и ще искат от своите родители и за себе си такъв рожден ден. Приятно е да разбереш, че си добър родител и си успял да доставиш радост на децата с успешно организирания празник!

Няма коментари: