вторник, 15 юли 2008 г.

Как да споделя голямата новина на бъдещия татко?


Как да направя партньора си съпричастен
към вълненията и промените
по време на бременността?

Бременността обикновено се счита за едно от най-важните и специални събития в живота на жената. Малко жени наистина разбират какво преживява партньора им през този период. Всъщност мъжете наистина в началото не разбират какво точно се случва и как ще се промени живота на двойката, след появата на новия член на семейството. Мъжете проявяват интерес, симпатизират, някои от тях дори започват да четат и да се информират какво се случва и как протича бременността. Но истината е, че младите татковци нямат почти никакъв опит с бебетата, докато не се сблъскат за първи път с проблемите и грижите за бебето, със сменянето на пелените, нощното хранене и трудното приспиване. Никой баща, колкото и съпричастен да е той на партньорката си по време на бременността, не може да осъзнае какво е всяка минута да усещаш близо до сърцето си ритането и движенията на бебето вътре в теб. Но въпреки това бащите могат да бъдат активни съучастници по време на бременността. Ето 10 съвета за бъдещите татковци как да се приобщят към невероятните преживявания и проблемите, с които се сблъсква партньорката им по време на бременността:

1. Не се притеснявайте да си признаете, че изпитвате страх от бременността и появата на бебето в семейството!

Ако имате усещане за нереалност, смесено с известна доза страх, вие сте просто един нормален бъдещ татко. Дали ще бъдете добър баща? Дали вашето бебе ще се роди здраво и без увреждания? Дали раждането ще мине “по вода”? Дали ще обичате вашето бебе, така, както се очаква от един баща? Сигурно си задавате трескаво всеки ден тези въпроси. Страховете и притесненията ви са напълно нормални и основателни. Странно и неестествено би било, ако не се страхувахте от тези неща. Най-доброто решение за това е да говорите с партньорката си, с вашите родители, с приятелите, които вече са минали по този път. Не се притеснявайте да говорите открито с тях за това невероятно преживяване!

2. Изслушвайте внимателно партньорката си!

Вие не може да забременеете, но може да бъдете активен и съпричастен наблюдател на промените по време на бременността. Покажете на партньорката си, че ви харесва да гледате как се променя нейното бременно тяло. Направете си снимки с нейното набъбващо коремче. Направете й масаж, когато я боли гърба или е изморена от тежестта на бебето. Допрете глава до коремчето й, за да усетите ударите на съцето и ритането на бебчето вътре в нея. Интерисувайте се от развитието на вашето бебе. Ще бъдете изумен колко вълнуващо и впечатлявощо расте и се развива то.

3. Бъдете винаги “там”, където сте необходим на партньорката си!

Опитайте се да посетите поне няколко от множеството здравни консултации по време на бременността с партньорката си. Не пропускайте момента да видите бебето си на ултразвук. Задължително присъствайте на уроците за родители в подготвителния курс преди раждането. Помагайте на вашата партньорка да усвои упражнения за правилно дишане и релаксация.



4. Грижете се за здравето си!

Ще забележите, че жена ви промени обичайното си меню и вкусове драстично по време на бременността. За да й помогнете да се справи с някои нездравословни навици, откажете и вие цигарите и алкохола. Отбягвайте в семейното меню храни, вредни за здравето на партньорката ви и развитието на бебето. Опитайте се да живеете по-здравословно. Правете заедно по-често разходки в парка. Запишете се заедно на плуване или си подарете релаксиращ комплекс от процедури в спа комплекс.

5. Обичайте нейното променящо се тяло!

С напредването на бременността, е възможно партньорката ви да се чувства непривлекателна. Дори и вие да мислите, че тялото й вече е позагубило елегантните и сексапилни пропорции, в никакъв случай не й го показвайте! Междувременно може да усетите, че отношенията във връзката ви леко започват да се променят и дори да боксуват на място. С настъпващите промени в хормоналния баланс, неприятните болки в гърба, сутрешно гадене и всички останали съпъстващи бременността проблеми и болежки, е възможно интимният ви живот леко да утихне и да загуби онзи пламък на страстта, които сте поддържали до този момент помежду ви! Това е само временно явление обаче. При някои бременни жени в края на бременността либидото се засилва. А малко след раждането, всичко отново ще си дойде на мястото и ако успеете да съхраните нежността и топлината на отношенията помежду си, сексуалния живот отново ще бъде на нивото, което прави щастливи и двама ви.

6. Стегнете се!

Напълно възможно е по време на бременността партньорката ви да стане по-капризна и взискателна. Не се оплаквайте! Тя носи по-тежко бреме от вас в този момент! Най-малкото, което може да направите, за да обекчите ситуацията, е да я отмените в пазаруването и домакинската работа. Бъдете мил и внимателен с нея! Изпратете й цветя с нежно послание като изненадата. Опитвйте се да удовлетворявате нейните среднощни желания за резенче сирене или сандвичи с мармалад. Отнасяйте се с разбиране към капризите и честите промени в настроението й. Тя има огромна нужда от вашата подкрепа в този момент! Стегнете се и се дръжте като любящ съпруг, отговорен бъдещ татко и истински джентълмен! Тя ще оцени това подобаващо ако не в този напрегнат момент, то по-късно, когато страховете, притесненията и проблемите, свързани с бременността, вече са останали далеч зад вас.

7. Бъдете готов за бързо реагиране в нужния момент! Подгответе се за раждането! Изберете предварителен маршрут до родилното отделение!

Това може да изглежда очевидно, но ако не сте в командировка когато водите на приятелката ви изтекът, вие ще сте нейният шофьор до болницата. Когато партньорката ви е в така наречените родилни мъки на задната седалка на вашият автомобил, вие може да загубите концентрация при шофиране и да не минете по подходящият марширут. Така че направете няколко сухи тренировки, за да запомните точният марширут. Погрижете се винаги да имате достатъчно гориво и бъдете винаги готов да получите това обаждане, което ви кара да изоставите всичко. Също така се погрижете приятелката ви да може да се свържи с вас по всяко време. Последните няколко съвета се отнасят предимно за периода от осмият месец до самото раждане. Погрижете се да бъдете винаги готов за тези близо 2 месеца.

8. Бъдете съучастник по време на раждането!

Разберете какво иска приятелката ви да правите, докато тя преживява родилните болки. Опитайте се да я успокоите и да облекчите състоянието й! Попитайте я дали иска да я разтриете, да й помогнете да смени позицията си, да я масажирате. Предложете й различни напитки. Ако сте достатъчно смел, попитайте я дали тя иска да присъствате на самото раждане и сам да срежете пъпната връв.

9. Пазарувайте, разговаряйте и вземайте заедно важните решения!

Преди да се роди дете, най-вероятно ще сте купили нужните бебешки дрешки, ще сте приготвили детската стая и ще сте обсъдили вариантите за имена, ако бебчето е момиче и момченце. Заедно с това обсъдете заедно и важните въпроси, като: дали майката ще кърми бебето или ще го храните от бутилка, дали е по-добре да използвайте памучни или пелени за еднократна употреба, дали в първите седмици бебето ще спи при вас или в отделната, приготвена специално за него стая. Всички тези въпроси се нуждаят от вашия отговор. Не прехвърляйте отговорността за грижите за бебето изцяло на майката. Тя има огромна нужда от вашата подкрепа и мнение!

10. Очаквайте неочакваното и се подгответе да бъдете неподготвен!

Деветте месеца на бременността минават толкова бързо, а преживяването им е незабравим, вълнуващ и скъп спомен. Затова забавлявайте се и се радвайте на всеки миг заедно по време на бременността! Не се притеснявате, ако не сте успяли да подготвите всичко до последния детайл, преди появата на вашето бебече. Неговият вълнуващ живот тепърва предстои да започне. А вие ще се грижите зането, ще го напътствате и следвате с много любов във всеки един момент от него. Няма перфектна рецепта за това как се става добръ родител. Няма правила, които да ви подготвят за всички предвидени и непредвидени ситуации и проблеми. Затова бъдете отворен към всички промени и изненади! Подгответе се да бъдете неподготвен за новата си роля! Това е най-голямото изпитание, но и радост в живота на всеки родител!

Няма коментари: