сряда, 30 юли 2008 г.

Проект „Професионална реализация он-лайн за активни, амбициозни и модерни майки”



Идеята:
Настоящата идея е импулсирана от разказите на майки, които се чувстват професионално и социално непълноценни по време на своето майчинство или които „обмислят” /отлагат/ своето майчинство по причина на страха от загуба на професионална квалификация и социално самочувствие по време на своята изолация от „активното общество”.
Концепция: Изработване на сайт за регистрация на хора, които предлагат своята професионална квалификация он-лайн за извършването на работа он-лайн. Те биха могли да извършват квалифицирана професионално работа, без да се налага присъствието им на формално определено и конкретизирано работно място.


Потребители:
Сайтът цели да подпомогне контактуването между работодатели и кандидати в неактивно социално положение, хора, които по една или друга причина, временно или постоянно, не могат да реализират професионалната си квалификация по друг начин, освен чрез интернет. Това биха могли да бъдат:

1. Майки, които полагат грижи за децата си в къщи /майчинство/, но имат професионална квалификация, която биха искали да реализират /или продължат да реализират/ посредством интернет, съвместявайки по този начин майчинството си с развиваща квалификацията и самочувствието им работа.

2. Хора с различна степен на инвалидност, които не биха могли да посещават формално определено, технически конкретно работно място, но имат налична професионална квалификация, която желаят да развиват, за да се усетят пълноценни граждани на държавата и членове на обществото, с което работят от дистанция, но достатъчно ефективно;

3. Всички, които биха могли да предлагат уменията си он-лайн за работа он-лайн.
Предимства за кандидатите за работа: Професионалното развите он-лайн все още не е достатъчно добре развито с всички преимущества, които потенциално носи в себе си.

Фирмите и организациите в България все още предпочитат, било поради очевидни практически съображения и причини от естеството на професионалния ангажимент, било поради несвикване с концепцията за работа он-лайн, да не разширяват този сектор от работата си, който позволява извършването й он-лайн. С други думи, професионалното сътрудничество он-лайн все още не е достатъчно добре развито, а то би могло да помогне на хора, които остават – постоянно или временно – извън обществото поради лични, здравословни или социални причини.


Развиването на професионалното сътрудничество при майки в майчинство би могло да използва техните вече добити професионални умения, при което те едновременно биха могли да поддържат и развиват професионалната си квалификация и социалното си самочувствие, редом с отглеждането на децата им. Професионалното и социално самочувствие на съвременната еманципирана жена страда по време на нейното майчинство и я връща по-бързо на работа за сметка на създаването на вътрешносемейни проблеми от различно естество: непълноценното здравословно отглеждане на децата в детските градини, усложняване на отношенията със семейните партньори, неефикасно протичане на възпитателния процес при пресичането на вътрешнороднински взаимоотношения. Немаловажен фактор е и актуалният недостиг на детски градини, което задълбочава проблема на съвместяването на майчинството и професионалната реализация.


Тип работа, който би могъл да се предлага:
Сайтът може да бъде отворен за регистрация на хора с всякакъв тип професионална квалификация, но практическите съображения вероятно ще наложат развиването предимно на хуманитарни услуги от рода на редакторска, коректорска, преводаческа, дизайнерска работа, юридически консултации, счетоводни услуги и др. Разбира се, всеки професионалист, които би намерил основания за професионално сътрудничество он-лайн, е добре дошъл да се регистрира.

Потребителите на сайта биха могли да бъдат наемани он-лайн за извършването он-лайн на работа по редактирането на текстове, коригирането им, извършване и консултиране на дизайн от всякакъв характер – на книжни издания, интериор, екстериор, произвеждането и предлагането на дизайнерски стоки; юридическите консултации биха могли да включват изработването и консултирането на договори и нотариални актове, консултирането на законови положения. Изброените примери биха могли да бъдат само една част от възможностите на он-лайн сътрудничеството, най-сетне самата практика ще подскаже и доразвие останалите.


Представяне накандидатите за работа он-лайн:
Кандидатите за работа он-лайн биха могли да се регистрират на сайта и да се представят чрез лична и професионална автобиография, снимка и бутон за бърз достъп, чрез който работодателят би могъл да разгледа кандидатурата, да я избере и да осъществяви контакт с лицето. Подробностите по оптимизирането на представянето на кандидатите на сайта би могло да се уточни при техническото изпълнения на сайта.


Предимства за работодателите:
Преимуществото за работодателите е по-пълноценното и широко осъществяване на професионални контакти, разширяването на работното време, техническото спестяване на разходите по осигуряване на работно място с цялостното му оборудване /закупуване на компютри, изграждане на офисни работни места/, широко поле за добиване на професионални контакти с възможност за развиването им и „оф-лайн” в бъдеще; от професионалното сътрудничество он-лайн биха могли да се заинтересуват списания и преводачески агенции; дизайнерски агенции, които биха могли да потърсят сътрудничество и консултация он-лайн; рекламни агенции – при визуалното и текстово изработване на рекламни материали; юридически кантори или фирми, които се нуждаят от счетоводни или юридически консултации и услуги в изработването на различни документи и др. Разбира се, сайтът би могъл да се развие като професионален спектър в зависимост от заинтересувалите се от такова сътрудничество кандидати и работодатели.

Трудово-правни взаимоотношения и плащане: Трудово-правните отношения между работодатели и кандидати биха могли да се уреждат с трудов договор, а плащането би могло да се осъществява чрез кредитни карти или банкови преводи, в зависимост от договорката между страните. Всеки кандидат за работа би могъл да обяви предварително вида и размера на възнаграждение за предлаганите от него услуги, както и предпочитания от него начин на заплащането им, като по този начин доизгради своето представяне.


Стъпки в реализацията:
Проучване на интереса към и необходимостта от подобен начин на професионално сътрудничество: Проектът „Он-лайн реализация – професионално контактуване и сътрудничество” предстои да се представи на основните таргет-групи, които визира: майки в майчинство, които желаят да поддържат и доразвиват своята професионална квалификация, отглеждайки едновременно с това децата си; на хора в неравностойно физическо положение, както и на всички останали, които, по една или друга причина предпочитат професионалното сътрудничество он-лайн. Концепцията за проекта ще бъде изпратена за мнение и като предожение за съвместна разработка на сайтове, които активно контактуват с майки, ще бъде отправена като идея и предложение за съвместна разработка и на Министерството на социалните грижи, ще бъде представена на основни български медии.

В случай на интерес, проектът би могъл да привлече спонсори или да кандидатства за финансова реализация от Министерството на социалните грижи;
Разработен, проектът /под формата на сайт/ би могъл да се популяризира в специализирани сайтове, на хартиени носители, под формата на банери в популярни сайтове. Самият сайт ще се финансира и от публикуването на рекламни материали, би могъл да се превърне в поле за контактуване между самите кандидати, да организира форуми, на които да се говори както за памперси, така и за книги и компютри.


Забележки:
Вероятно на мнозина концепцията за професионалната реализация на майките в майчинство би им прозвучала кощунствено, предвид влаганото в нея внушение за непълноценно себеусещане на светия дълг на майчинството. Вероятно мнозина биха изтълкували еманципацията като нарушаване на естествения дълг и статус на жената, естествената й ценностна система и приоритети. Но, струва ми се, това, което прави майката майка е инстинктът й. Той разширява нейните възможности, позволява й да живее приоритетно с грижата за детето, така, че да не изключва професионалната й амбиция.


Идеята за такава „он-лайн борса” отразява културния феномен на съвременната жена, която желае да се развива едновременно в няколко посоки, да събере няколко дейности в ежедневието си, която би изживяла майчинството си по-пълноценно като включи – поне отчасти - и професионалната си реализация. Социалната и професиналната заетост на майката превръща естествената й грижа към детето от дълг в удоволствие. Затова вярвам, че подобен проект ще излезе от сферата на утопията и ще успее да се реализира, за да помогне на жената да създаде своя нов облик – и новото си самочувствие – в многото таланти, с които Господ я е надарил.


Сайтът на „он-лайн борсата” предстои да се разработи и развие към официалния сайт на предаването "Часът на мама" - http://www.mama.btv.bg/ .

Очакваме идеята да бъде дообогатена от мненията на хора и активни майки, които биха могли да се възползват от нея. Най-ценното за нейното съществуване, факторът за нейното развиване е в нейната необходимост, която предстои да се проучи. Затова благодаря предварително на всички сайтове, които биха могли да дадат своето мнение относно нейната пълноценност като отзвук от искрено споделената необходимост от такъв тип професионално контактуване и ангажиране. Техническото изпълнение на идеята /сайта/ ще доизясни механизмите на работа на една такава среда за професионална реализизация и ще постави, несъмнено, нови въпроси и проблеми, които, обаче, в случай на жизнеспособност на проекта, биха могли само да го доусъвършенстват.


Всички идеи, коментари и допълнения са добре дошли!


Автор на проекта: Александра Антонова
Реализация и съпорт: Часът на мама, BTV

5 коментара:

pipelota каза...

Идеята е страхотна! Поздравления! Кога се очаква реализацията?

librarian каза...

Надяваме се до края на календарната година, ако нещата се случат в правилния ред на мисли! Ще ни е приятно, ако желаете, да изразите мнението си по темата в ефир, като гост в предаването, когато отново поставим темата на масата!

специални поздрави от екипа на "Часът на мама"

Анонимен каза...

mnogo me zaintriguva temata za6toto az spadam i v dvete kategorii maika v mai4instvo i jena v neravnostoino polojenie koqto ne moje da si nameri rabota v malkiq grad kadeto jiveq ako tova se realizira 6te bade 4udesno

Анонимен каза...

Чудесна идея!Ще помогне на много майки хем да разнообразяват майчинството си,хем да си докарват доходи за дечицата.Аз също бих кандидатствала.

Анонимен каза...

kakvo stana ni6to ne se 4uva po temata?????