вторник, 15 юли 2008 г.

КЪПАНЕТО – ПРИЯТНО И ЗАБАВНО ЗА БЕБО И МАМА


За родителите-дебютанти къпането на новопоявилото се крехко създание най-вероятно в началото изглежда като трудно и тежко изпитание. Много млади майки се страхуват да не простудят или наранят бебето по време на къпане. Веднъж щом обаче се престрашите и овладеете техниките на сапунисване, изплакване и повиване, къпането може да се превърне в притно и забавно занимание, както за бебето, така и за вас самите.
· През първата седмица (до зарастване на пъпчето)
е достатъчно да измивате тялото, личицетоу крачетата и ръчичките на бебчето само с влажна мека гъбичка. Незабравяйте да почиствате с влажна гъбичка или мокра памучна пелена дупето на бебето при всяка смяна на пелените!

· От средата на първия месец можете да започнете къпането във ваничка 2-3 пъти седмично!
Преди бебето да се научи да пълзи, не е необходимо да го къпете всеки ден! Измиването във ваничката 2-3 пъти седмично е напълно достатъчно, за да поддържате нужната хигиена! При всяка смяна на пелените обаче, измивайте дупето с влажна гъбичка! Ако остатъкът от пъпчето още не е паднал, предпазвайте го от водата с памучна пеленка или памучно тампонче. В случай че намокрите случайно пъпчето, подсушете го с памук, натопен в спирт! Температурата на стаята, в която къпете бебечето не бова да е по-студена от 22- 24 градуса Целзий!
· След първия месец можете да къпете бебето при стайна температура.
А температурата на водата във ваничката трява да бъде близка до телесната температура – 36-38 градуса.

КЪПАНЕТО СТЪПКА ПО СТЪПКА:
1. Затоплете стаята до нужната за къпане температура. Пригответе всичко необходимо за бебешката баня – топла вода, ваничка, бебешки шампоан за коса и тяло с фомула „ без сълзи”, мека гъбичка за измиване, топла хавлия и чисти пеленки и дрешки за преобличане! Не забравяйте и козметиката з нежната бебешка кожа за след къпане!

2. Напълнете ваничката за къпане с 5-6 пръста от дъното топла вода. Едва тогава съблечете бебето и внимателно го поставете във ваничката, като придържате вратлето и главичката му с едната си ръка при лакътя, а дланта ви е обхванала телцето му под мишниците откъм гърба. С другата ръка поливайте бебето с каничка с топла водата или го обтривайте, като изстисквате навлажнената гъбичка.

3. Измиването нека става в следния ред: първо личицето и главичкато, после шията и гърдите. Обърнете бебчето внимателно с двете ръце, като продължавате да придържате шията и главичката му леко назад. Поставете го във ваничката в полулегнало положение и измийте гръбчето и дупето му. С гъбичката внимателно почистете всички гънки на крачетата и ръчичките, където се задържа мъхче от пеленките и дрешките. Измийте внимателно и дланите, като разтваряте нежно пръстчетата и почиствате и пространствата между тях с гъбичката.

4. Изплакнете тялото на бебето с няколко канички вода и го завийте в затоплената предварително суха хавлия. Подсушете го внимателно, като леко потупвате тялото с хавлията, без да го разтривате с нея, за да не нараните нежната и деликатна бебешка кожа!

5. След като подсушите добре тялото на бебчето, добре е преди да го повиете, да намажете дупето и гънките около слабините с бебешко олио или бадемово масло. Ако бебето понася добре пудрата и талка, то можете да замените с тях олиото и маслата. В случай, че забележите и най-малкото зачервяване или възпаление в тези нежни области, веднага се обърнете за консултация и помощ към личния си педиатър!

6. Оставете минутка-две бебето свободно да си порита или пък вие си поиграйте с него като внимателно раздвижвате крачетата и ръчичките му. Въздушната баня и леката гимнастика са полезни и много приятни за мъничето. След това го сложете да легне върху приготвената предварително чиста пелена. Повийте го или му облечете новия чифт чисти затоплени предврително дрешки!

7. Не забравяйте да се забавляте заедно. Гукайте, говорете му или пейте. Всяка усмивка, ласка и целувка ще превърне къпането в истинско удоволствие за мъничето ви!

8. И една забележка за безопастност: НИКОГА НЕ ОСТАВАЙТЕ БЕБЕТО САМО ВЪВ ВАНИЧКАТА!

Няма коментари: