четвъртък, 17 юли 2008 г.

КАК ДА НАУЧИМ ДЕТЕТО ДА ПОЛЗВА ГЪРНЕ?


Всяка майки си мечтае час по-скоро да дойде денят, в който мъничето й вече няма да има нужда от досадния памперс, а ще ползва само гърнето. Не бива обаче да сме нетърпеливи родители. Приучването към гърнето изисква време и търпение от наша страна. Според последните изследвания на педиатрите и детските психолози твърде ранното и упорито приучване към гърнето може да травмира малкото дете. А това от своя страна може да доведе до проблеми с изхождането, отказ от контролиране и до „изпускане” в по-късна възраст. За естествено се приема приучването към гърнето да се случи в периода между 18-ия месец и 3-тата годинка. При някои деца това може да стане по тяхно желание още в края на първата годинка, а при други – много по-късно. Това не бива да ви притеснява! Ако детето се научи поне да ви съобщава, че „му се ходи по малка или голяма нужда” някъде между годинка и половина – 2, то значи всичко върви по план с неговото израстване като самостоятелна малка личност.

НЯКОИ ВАЖНИ НЕЩА, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ КАТО РОДИТЕЛИ:

Въоръжете се с много търпение и спокойствие. Детето ще се научи да ходи само на гърнето, когато е готово за това.
Ако се опитате насила да научите детето да ходи в гърнето, като го държите продължително време на него, това само би задълбочило нежеланието му да приеме тази нова за него придобивка!
Не му се карайте и не го упреквайте, като му казвате, че вече е „голямо” или пък го сравнявате с други по-малки деца, които вече са се научили да използват гърнето. Приучаването към него е индивидуален процес и изисква много търпение и спокойствие!
Възможно е дори, след като веднъж вече се е научило да използва гърнето, детето да продължи да се изпуска в гащичките. Не му се карайте и не го наказвайте за това. Напротив хвалете го и го укаражавайте всеки път, когато се е справило с мисията, без да отдавате особено значение на мокрите памперси или чаршафче в леглото.

КАК ДА НАУЧИМ ДЕТЕТО ДА ИЗПОЛЗВА ГЪРНЕТО?

Първо запознайте детето с гърнето. Отидете заедно в детския магазин и му дайте възможност само да си избере гърне, дори ако още незнае за какво се използва. По пътя към вкъщи му обяснете колко по-лесно е да се ходи в гърнето, вместо в памперса. Покажете му нагледно как се сяда на гърнето, като сложите на него любимата му кукла или плюшена играчка. После му покажете тоалетната чиния в банята и му обяснете, че това всъщност е едно по-голямо гърне, където ходят мама и тате. След този първи опознавателен разговор, просто оставете гърнете на видно и достъпно място в стаята, в която си играе детето.
Обикновено в края на първата годинка детският организъм има вече трайно изграден режим на хранене и освобождаване. Малко преди да настъпи времето за смяна на памперса, попитайте детето дали „му се пишка или ака”. Ако ви отговори утвърдително, помолете го да опита да се изходи в новото гърненце, за да пробва дали ще му хареса. Ако детето откаже това, не го насилвайте и отложете втората среща с гърнето за след 2-3 дни. Ако се съгласи да седне на гърнето, подръжте го 3-4 минутки и ако не може да се изходи, приберете гърнето. Не показвайте, че сте разочаровани от неуспеха. Кажете му само, че по-късно ще пробвате пак, като усети, че му се ходи.
Всеки успешен опит има нужда от щедра похвала от ваша страна. Отидете заедно с гърнето в банята и изхвърлете съдържанието в „голямото гърне на мама и тате” – тоалетната чиния. После заедно пуснете водата. Ако успеете да превърнете изхождането в гърнето в интересен и забавен ритуал, детето само ще прояви желание все по-често да се опитва да го използва навреме.
Ако детето само не се сеща да използва гърнете и неволно се изпуска в памперса, приканвайте го да опита отново да седне на гърнето през около 2 часа през деня. Слагайте го на гърнете винаги малко преди да излезете от вкъщи, а също и преди да го сложите в креватчето вечер.
Напредвайте бавно, стъпка по стъпка, като първо приучите детето да ходи на гърнето през деня, а после и през нощта. За всеки случай в първите няколко месеца вечер продължавайте да му слагате памперс или сложете найлонова подложка между матрачето и чаршафа. В случай, че мъникът се е изпуснал по време на сън, не му се карайте. Сменете чаршафите и мокрите завивки, преоблечете го, без да коментирате. Ако самото дете се чувства неловко или виновно, успокой го, че понякога и това се случва. Но ще оставите гърненцето близо до креватчето му, така че да бъде винаги подръка, когато му е необходимо.
Ако детето прояви интерес към седалката на тоалетната чиния повече, отколкото към гърнето, то може да минете направо на този вариант, като купите и монтирате специално пригодените за малки деца приставки. Най-често обаче приучването към тоалетната чиния става след третата годинка.

Няма коментари: